Mesečne rate stambenih kredita u SAD dostigle rekordne visine

Mesečne rate stambenih kredita u SAD dostigle rekordne visine

Besplatno zdravstveno osiguranje za milione Amerikanaca do kraja godine
Ovo su 5 najtraženijih poslova na daljinu u Americi. Evo koliko su plaćeni
Pokrenut sajt koji će pomoći srpskoj dijaspori da glasa na predstojеćim izborima

Srednja mesečna rata za stambene kredite skočila je za 14,1% u maju u odnosu na godinu dana ranije, postigavši rekordnih 2,165 dolara, prema podacima Udruženja hipotekarnih bankara. Majski podaci predstavljaju i povećanje od 2,5% u odnosu na april.

“Pristupačnost nekretnina za kupce dodatno se pogoršala u maju jer potencijalni kupci nastavljaju da se bore sa visokim kamatnim stopama i niskom zalihom nekretnina”, rekao je prošle nedelje Edward Seiler, iz asocijacije za stanovanje ekonomije Udruženja hipotekarnih bankara. Veličina hipoteke i kamatna stopa na kredit utiču na visinu mesečne rate na hipoteku sa fiksnom kamatom na 30 godina. Te dve promenljive na tržištu nekretnina su se enormno uvećale proteklih godina.

Rast cena nekretnina se ubrzao tokom pandemije, podstaknut ultra-niskim hipotekarnim stopama i ratama za ponude, dok se konkurencija za relativno malo nekretnina na tržištu pojačavala. Čak i nakon što se tržište ohladilo prošlog leta kada je Federalna rezerva podigla kamatne stope u svom pokušaju da uspori ekonomski rast i obuzda inflaciju, aprecijacija cena nekretnina ostala je otporna sve do februara ove godine, kada je srednja cena nekretnina u SAD-u pala za 0,2% u odnosu na godinu dana ranije — to je bio prvi godišnji pad u 13 godina, prema Nacionalnom udruženju nekretnina.

Cene nekretnina su nastavile da padaju od tada, najskorije klizeći 3,1% u maju u odnosu na godinu dana ranije na srednju vrednost od 396,100 dolara, prema NAR-u.

Ipak, srednja nacionalna cena nekretnina ostaje skoro 40% veća nego što je bila pre tri godine. U međuvremenu, prosečna kamatna stopa na stambeni kredit na 30 godina popela se na novi maksimum za ovu godinu ove nedelje na 6,81%, rekao je u četvrtak kupac hipoteka Freddie Mac. To je više nego duplo nego što je bilo pre dve godine.

Kombinacija, uz uporno niski nivo nekretnina na prodaju, dovodi do povećanja stambenih rata, gurajući granice onoga što mnogi kupci mogu da priušte.

Uzmite u obzir da je pre dve godine srednja nacionalna mesečna rata na zahtevima za stambene kredite iznosila 1,320.48 dolara, ili 63,4% manje nego što je bilo prošlog meseca.

Nedavna prognoza Realtor.com predviđa da će prosečna kamatna stopa na hipoteku na 30 godina pasti na 6% do kraja godine. Niže stope bi mogle motivisati neke vlasnike da prodaju, dodajući više očajnički potrebnog inventara na tržište. Međutim, niže stope bi takođe mogle podstaći više kupaca da se aktiviraju, što bi pojačalo konkurenciju i guralo cene na gore.”

Fox 32

COMMENTS

WORDPRESS: 0