Srpski predavači Mentalne Aritmetike u školi Malac Genijalac  u Čikagu!

Srpski predavači Mentalne Aritmetike u školi Malac Genijalac u Čikagu!

Bank of America 2022 Chicago Marathon – Evo kada se održava i šta treba znati pre trke
Deset najskupljih država za život u Americi
Guverner J.B. Pritzker najavio ukidanje „određenih uredbi za maske“ za predstojeće praznike

Većina današnje dece ima problem sa nedovoljnom pažnjom i koncentracijom. Najčešći krivac za to je savremeni načina života i upotreba pametnih uredjaja. To nikako ne znači da su naša deca manje sposobna za pun intelektualni razvoj. Za uspešan razvoj, najveću odgovornost imaju njihovi roditelji! Sva deca su rođena sa neograničenim potencijalom svog uma, pitanje je samo da li će se ta šansa iskoristi ili će se trajno propustiti.

Ovom prilikom razgovarali smo sa Milicom Milosavljević i Jasminom Miladinović sertifikovanim predavačima mentalne aritmetrike ove prestižne škole Malac Genijalac u Čikagu.

Možete li nam reći nešto više o vašoj školi?

Škola “ Malac Genijalac ” je internacionalni edukativni sistem namenjen zdravom razvoju dečijeg mozga. Ciljevi škole su podsticanje i razvijanje intelektualnih veština i sposobnosti dece počev od ranog uzrasta. Sledeći ovu viziju Malac Genijalac uspešno spaja “ najbolje iz različitih svetova ”, primenjujući iskustva Istoka i Zapada. Osnovni program koji se sprovodi u školi je Mentalna aritmetika. Pored osnovnog programa sprovode se i posebni programi : Numicon, Super um, Malac računarac.

Šta je Mentalna aritmetika ?

Mentalna aritmetika (jap. Anzan) je program intelektualnog razvoja dece nastao iz tradicionalne japanske discipline kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja. Program se zasniva na upotrebi drevne računaljke abakus (jap. Soroban) čijom vizuelizacijom se postiże izvanredno brzo računanje. Brzo računanje je samo metod kojim se postižu važniji cilj – optimalan intelektualni razvoj. Naučne studje su dokazale da mentalno računanje predstavlja najbolji trening za mozak.

Kome je namenjen program mentalne aritmetike ?

Program je namenjen svoj deci od 4 do 12 godina (završno 14), koja imaju normalan fizički, emocionalni i mentalni razvoj. Potrebno je da dete može da pokreće kuglice na abakusu i zna da broji do 10. Program mogu po predhodnoj proceni, pohadjati i deca sa posebnim potrebama individualno ili u posebnim grupama.

Zašto je baš važan period od 4. do 12. godine života?

To je period života u kojem se ljudski mozak najdinamičnije razvija i tokom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj su značajno manje, te je izuzetno važno da kao roditelji ne propustimo ovu jedinstvenu šansu u životu našeg deteta. Više o naučnim saznanjima pročitajte na linku .

Koliko traje program mentalne aritmetike?

Program ima dva nivoa (osnovni i napredni) i prednivo za decu koja još nisu krenula u redovnu školu (4 – 7 godina). Dete prelazi na napredni nivo, kada završi osnovni. Za decu koja završe oba nivoa mentalne aritmetike, postoji i treći nivo, poseban program mentalne matematike – Super um. Svaki nivo traje po deset meseci (septembar – jun) odnosno 40 nedelja (120 časova).

Koje sposobnosti se razvijaju kod dece tokom programa mentalne aritmetike ?

Pored poboljšanja matematičkih sposobnosti, program pozitivno utiče na razvoj razmišljanja i podstiče niz važnih veština i sposobnosti. Poboljšava se način na koji dete sluša, obrađuje i razumeva informacije; zamišlja i stvara određene predstave; prepoznaje detalje; obavlja određene radnje i rešava probleme. Programom se podstiče aktivacija obe moždane hemisfere, naročito razvijajući koncentraciju i pažnju, brzo računanje, odličnu memoriju, fotografsko pamćenje, analitičko i logičko razmišljenje, kreativnost, maštu i sposobnost vizuelizacije.

Da li potrebno redovno vežbanje kod kuće?

Vežba i kontinuiran rad je neophodan za svaku veštinu koju želimo da savladamo. Poželjno je dete podsticati da vežba kod kuće svakog dana od 10-15 minuta. Pomoć roditelja je zato veoma dragocena. Kao posebna podrška kućnom vežbanju dostupna je on – line platforma.

Da li dete može da bude polaznik ovog programa ako još uvek ne zna brojeve i nema usvojen pojam broja?

Program je namenjen deci od 4. godine, međutim potrebno je da dete ima razvijen pojam broja ali nije neophodno da zna da piše brojeve. Najmladji polaznici prolaze kroz pripremni period u kojem će se upoznati sa pojmom broja i naučiti zakonitosti koje važe za brojeve od 1 do 100 (komplementarnost brojeva). U pripremnoj fazi deca ne koriste abakus, već klasičnu školsku računaljku. Za najmladje polaznike preopručujemo program Numicon, koji predstavlja odličnu osnovu za program mentalne aritmetike.

Da li program prati redovnu školsku godinu?

Nastava u Malcu Genijalcu prati redovnu školsku godinu (septembar – jun). Svaki nivo traje po 10 meseci odnosno 40 nedelja. Pored septembarskog upisa, periodično je moguć i zimski (decembar / januar).

Da li dete metode rada koje se koriste u mentalnoj aritmetici može pomešati sa metodama u klasičnom obrazovanju ?

Ne, ne dolazi do mešanja tih metoda. One su veoma različite ali istovremeno i kompatibilne jer se upotpunjuju i kao rezultat daju kompletno razvijeno dete. Metode rada u mentalnoj aritmetici utiču na povećanje niza kognitivnih sposobnosti kao sto su pažnja, memorija, koncentracija, fotografsko pamćenje, analitičko i logičko mišljanje. Bazični napredak ostvaren na ovaj način omogućava deci da sa lakoćom obavljaju zadatke na redovnim školskim aktivnostima ne mešajući metode rada.

Koja se nastavna sredstva koriste u vašoj školi?

Svi polaznici na početku školske godine mogu kupiti učenički set koji sadrži brendirani ranac, drveni abakus i knjige. Takodje prilikom upisa dete dobija svoj nalog (korisničko ime i lozinku) na našoj online platformi (http://app.hikarisoroban.org), preko koje se odvija najveći deo nastave. Takodje putem online platforme deca mogu raditi domaće zadatke koje im redovno šalju njihovi predavači.

Koliko obično ima dece u jednoj grupi i kada se održava nastava?

Program je pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog deteta. Nastava se praktikuje u malim grupama (6 do 12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

Redovna nastava se održava jedanput nedeljno – po pravilu vikendom (subotom ili nedeljom) u trajanju od 3 vezana časa (45 minuta) sa kratkim pauzama između časova.
Radnim danima (od srede do petka) u popodnevnim satima se održava individualna nastava radi nadoknade propuštenih časova kao i dopunska i dodatna nastava.

Na kom jeziku se obavlja nastava i kolika je cena programa?

Nastava se obavlja na srpskom i engleskom jeziku, u zavisnosti od potrebe. Cena programa iznosi 200$ mesečno.

COMMENTS

WORDPRESS: 0