Lažno ste se predstavili kao državljanin Amerike da biste dobili posao? Evo šta možete uraditi ako je ovo vaš slučaj

Lažno ste se predstavili kao državljanin Amerike da biste dobili posao? Evo šta možete uraditi ako je ovo vaš slučaj

USCIS – Evo kada počinju prijave za FY 2023 H-1B vizu
Šta ako želite razvod, a ne znate gde se nalazi supružnik? Evo najbitnijih informacija
USCIS: Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće duplo skuplji, koštaće više od $3500

„Mislim da sam na svom I-9 označio da sam državljanin SAD-a da bih dobio posao“

Zvuči poznato? Ono što se u to vreme moglo činiti bezazlenom greškom ili samo bezazlenom laži – sada može značiti odbijanje zahteva za državljanstvo, ili još gore, upućivanje imigracionom sudu na postupak deportacije.

Lažne tvrdnje o američkom državljanstvu se mogu dogoditi na više načina. Na primer, pojedinci koji su ispunili I-9 obrazac radi provere zaposlenja mogu da potvrde polje u kome se navodi da su državljani SAD-a da bi dobili posao. Takođe se može utvrditi da su studenti koji ispunjavaju obrasce zahteva za zajam od savezne ili državne vlade, a koji su tvrdili da su državljani SAD-a kako bi dobili studentsku novčanu pomoć, lažno tvrdili da imaju američko državljanstvo. Ponekad je to iskrena greška. Možda ste u prodavnici sreli nekoga ko je želeo da potpišete peticiju za ono što mislite da je za bolje škole i uslove na putu, a zapravo je bio obrazac za registraciju birača. Svi ovi scenariji mogu dovesti do toga da američka vlada tvrdi da ste lažno podneli zahtev za američko državljanstvo kako biste dobili beneficije.

Lažna tvrdnja o američkom državljanstvu je ozbiljna stvar i ima krajnje posledice. Zakon kaže da je „svaki stranac koji lažno se lažno predstavlja ili se lažno predstavljao kao državljanin SAD-a u bilo koju svrhu ili korist prema ovom zaoknu ili bilo kojem drugom saveznom ili državnom zakonu neprihvatljiv“. Nekome ko je neprihvatljiv zabranjeno je dobijanje zelene karte, čak i ako je u braku sa državljaninom SAD-a, ako nema odricanje nije dostupno (no waiver). I ne postoji odricanje od odustajanja podnošenja lažnog zahteva za status američkog državljanina. Pre 1996.godine, moglo se odreći lažnih zahteva za državljanstvo. Trenutno, za sve zahteve podnete nakon 26.septembra 1996.godine (datum stupanja zakona na snagu) ne postoji mogućnost odricanja.

Osim što ne ispunjavate uslove za dobijanje zelene karte zbog lažnih tvrdnji, možete biti i krivično osuđeni za lažni zahtev, novčano, pritvorom, ili oboje. U slučaju naturalizacije, ako se utvrdi da je podneta lažna tvrdnja, kandidatu može biti odbijena prijava zbog nedostatka „dobrog moralnog karaktera“.

Iako ne postoji mogućnost odricanja, mogu postojati izuzeci i/ili odbrana nakon lažnog tvrđenja da ste državljanin SAD-a. Ako se tvrdnja desila pre 1996.godine, može vam se odobriti odricanje. Ako ste dete roditelja američkog državljanina i boravili ste u Sjedinjenim Državama pre 16.godine, a verovali ste da ste američki državljanin, možda ćete imati mogućnost odbrane od lažne tvrdnje. Takođe je moguće tvrditi da ste „blagovremeno povukli lažnu tvrdnju“ (da ste je povukli i blagovremeno ispravili i niste imali koristi od te lažne tvrdnje) ili da ste bili premladi da biste razumeli posledice lažne tvrdnje u vreme kada je zahtev podnet. Tumačenje institucija o lažnim tvrdnjama maloletnika je još uvek fleksibilno. Možda je moguće tvrditi da zahtev nije podnesen radi primanja beneficije zabranjene prema INA-i. Konačno, U viza za žrtve zločina takođe može ponuditi izuzetak kroz svoje velikodušne odredbe o odricanju.

Razgovarajte sa jednim od advokata kako biste utvrdili posledice onoga što ste rekli ili učinili i kako bi to moglo uticati na vaše šanse za naturalizaciju, izdavanje zelene karte ili opcije za ostanak u Sjedinjenim Državama.

 

Izvor: Sggimmigration

COMMENTS

WORDPRESS: 0