Kupili ste kuću u Americi? Evo 12 stvari koje treba da uradite nakon što ste zvanično postali vlasnik

Kupili ste kuću u Americi? Evo 12 stvari koje treba da uradite nakon što ste zvanično postali vlasnik

10 najčešćih američkih fraza koje morate znati ukoliko živite u Americi
Razmišljate o kupovini auta? Evo odgovora na pitanje koje vreme je najbolje za kupovinu
Da li će vam Walmart naplatiti ovu uslugu 98 dolara? Evo konačnog odgovora

Nakon što završite sa potpisivanjem pri kupovini vaše kuće (closing on a house), uručeni su vam ključevi i kuća je zvanično vaša. Međutim, postoje neke stvari koje treba da uradite da biste bili sigurni da vaš prelazak sa starog mesta na novu adresu prođe što je lakše moguće.

Svaka oblast u državi je drugačija, što može značiti različite protokole i pravila koja treba poštovati. Nadajmo se da vam vaš agent za nekretnine može pomoći sa spiskom obaveza nakon kupovine za tu određenu oblast. Ali, bez obzira gde živite, evo nekoliko važnih stvari koje treba da uradite nakon što dođete u posed svoje kuće.

#1 Unajmite agenciju za kontrolu štetočina

Ako ste u oblasti kao što je jugozapadna Florida i drugih mesta sa toplom klimom, obratite pažnju na brave, bubašvabe i druge insekte. Severne države imaju problema sa miševima“, navodi Terry Records, broker/vlasnik Records Results Real Estate u Cape Coral-u na Floridi. „Ako sada ne prskate svoje dvorište, ove bube će vas posetiti u vašem domu“.

#2 Promenite svoju vozačku dozvolu

Upala sam u velike nevolje sa ovim. Predugo sam čekala kada sam se preselila i dobila sam kaznu“, navela je Records.

Svaka država je drugačija, ali neke države zahtevaju promenu adrese na vašoj dozvoli u roku od 10 dana od preseljenja. Ako ste novi u državi, možda ćete morati da polažete pismeni ispit, a možda čak i vozački ispočetka.

#3 Obezbedite završne papire i druge dokumente

Ako to već niste uradili, nabavite sef u svojoj banci ili kupite vatrostalni sef. Stavite sve svoje završne papire u njega, zajedno sa pasošem, izvodom iz matične knjige rođenih, karticom socijalnog osiguranja i drugim službenim papirima na sigurno čuvanje.

#4 Proverite sve sa svojim auto osiguranjem

Osiguravajuće kompanije su izbirljive oko toga gde živite, a cene se menjaju od mesta do mesta. Records navodi da se tokom godina selio u mnoge države uključujući Severnu Dakotu (North Dakota), Minesotu (Minnesota), Kaliforniju (California) i Floridu. Uhvaćena je nespremna kada je Florida zahtevala da joj auto osiguranje bude od kompanije sa Floride.

#5 Kontaktirajte vladine službenike u vezi sa naseljenjem domaćinstva

Možete dobiti smanjenje vaše procenjene vrednosti za hiljade dolara – što vam daje popust na porez na imovinu – samo popunjavanjem obrasca u kojem kažete da zauzimate dom koji ste upravo kupili. Neki okruzi daju izuzeća za naseljenje, u slučaju starijih građana ili veterana koji se vraćaju. „Ovo se ne dešava automatski“, navodi Records. „Morate im reći da tamo živite. Sve zavisi od vašeg grada ili okruga koja vrsta kredita za naseljenje je dostupna“.

#6 Očistite odvode i slivnike

Ko zna koliko je prošlo od kako su prethodni vlasnici radili ovaj prljavi posao. Ali, ako lišće i druga prljavština blokiraju protok kiše, mogli biste imati problema kao što je curenje vode u kuću.

#7 Upoznajte svoje komšije i druge ljude u zajednici

Ovo može biti teško za neke, ali zaista bi trebalo da upoznate svoje komšije tako što ćete se predstaviti. Records kaže da se selila mnogo puta tokom svog života i otkrila je da vam pridruživanje grupama na, recimo, Meetup.com (kliknite OVDE) pomaže da se povežete sa drugim novim stanovnicima u vašoj oblasti koji imaju ista interesovanja.

#8 Unajmite stručnjaka za kamine

Bilo da je u pitanju kamin na drva ili gas, potražite profesionalca da ga ispita i proveri. Uz odobrenje stručnjaka, možete uživati u prijatnim noćima u blizini topline vatre.

#9 Promenite filtere peći

Najbolje je da se pobrinete da zamenite filtere peći i klima uređaja svaka tri meseca. Postoji mnogo opcija kada birate filtere za vazduh za različita godišnja doba. Odabir pravog filtera ne samo da može uštedeti novac tako što omogućava da vaša peć i klima uređaj rade efikasnije, već i poboljšava kvalitet vazduha, uklanja mirise i čak sprečava rast antimikrobnih čestica.

#10 Pronađite glavni zatvarač za vodu

Nikada ne znate kada ćete morati da isključite vodu zbog pokvarene vodovodne cevi. Dakle, pronađite zatvarač i testirajte ga da vidite da li radi.

#11 Promenite svaku bravu

Nikada se ne zna kome su bivši vlasnici davali ključeve od kuće. Bravar može ponovo da izradi ključeve vaših brava ako su skupe, a neke prodavnice takođe mogu da promene ključeve određenih markiranih brava, što se može uraditi prilično jeftino.

Takođe možete izabrati da dobijete četvorocifrene brave bez ključa. To može biti odlična opcija posebno za decu koja ionako stalno gube ključeve. Takođe, ne zaboravite da resetujete tastaturu garažnih vrata sa spoljašnje strane garaže. Postoje sjajna uputstva online o tome kako to učiniti ili pozovite kompaniju za garažna vrata za pomoć.

#12 Pokrijte prozore

Bivši vlasnici su možda poneli sve zavese i roletne sa sobom. Dakle, pre nego što vas komšije dobro upoznaju jer mogu da vide kroz vaše prozore, kupite pokrivače da biste sebi pružili malo privatnosti.

A sada je vreme da se opustite i uživate u domu svojih snova!

 

Izvor: Mymortgageinsider.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0