Kako izgraditi dobru kreditnu istoriju

Kako izgraditi dobru kreditnu istoriju

USCIS odobrio proces za ponovno ujedinjenje porodice sa Ekvadora
Najbolji poslovi u Americi za imigrante
Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa

Kupovina novog auta je gotovo nemoguća bez garancije nekog ko ima dobru platežnu istoriju i prihode, a o kupovini nekretnina i da ne govorimo. Vrlo brzo svaki imigrant dolazu u situaciju da nema kreditnu istoriju jer nema kredite koje otplaćuje, a kredite ne može da dobije jer nema – kreditnu istoriju. Kreditna sposobnost se ocenjuje poenima – ocena platežne sposobnosti se od 1989. godine izrazava FICO poenima. FICO je akronim za Fair Isaac Corporation koja je u saradnji sa jednom od kreditnih agencija uvela sistem analiziranja finansijskog rizika pri izdavanju kratkoročnih i dugoročnih kredita. Broj poena se kreće od 300 do 850. Više poena označava manji rizik. Osobe sa ocenom 700 i iznad, dobijaju bolje uslove pri podizanju kredita i nižu kamatnu stopu.

Vas kreditni rezultat (Credit Score) je trocifreni broj koji se odnosi na mogucnost vraćanja duga. Banke i zajmodavci koriste ga kako bi odlucili hoce li odobriti kreditnu karticu ili kredit. Ali jeste li znali da zapravo imate više od jednog kreditnog rezulta(credit score)?

Tri glavna kreditna biroa – Equifax, Experian i TransUnion – kreiraju Vaše kreditne izveštaje, koji koriste kreditne bodovne modele kao što su VantageScore i FICO kako bi dobili rezultat koji se obično kreće od 300-850. Kreditni biroi takođe mogu izračunati rezultate za vas na osnovu vlastitog modela. Vaši se rezultati obično temelje na stvarima kao što su koliko često plaćate na vreme i koliko računa imate u dobrom stanju.
Na Vaš rezultat nikada neće uticati vasi lični podaci poput vaše rase, pola, religije, bračnog statusa ili nacionalnog porekla.

Modeli bodovanja – u čemu je razlika?

Equifax, Experian i TransUnion su  saradjivali kako bi stvorili VantageScore kako bi ponudili uskladjenost rezultata medju biroima.

VantageScore se može pohvaliti da njegov model 3.0 moze obraditi vise miliona ljudi od ostalih modela, tako da ukljucuje do 24 meseca prethodne kreditne aktivnosti – ukljucujuci placanje komunalnih usluga i zakupnine kada je to moguće – sto bi vam moglo otvoriti vise kreditnih mogucnosti.

VantageScore ima tri modela za bodovanje, a FICO ih mnogo vise, ali svi oni obično uzimaju u obzir slicne faktore za izračunavanje rezultata, kao što su:

  • Istorija plaćanja
  • Koliko dugo imate kredit
  • Vrste kredita koje imate (kreditne kartice, auto krediti, studentski zajmovi, hipoteke itd.)
  • Ograničenja kredita i koliko ograničenja koristite
  • Koliko duga imate
  • Teške upite(Hard Inquiry) o Vašem kreditnom rezultatu

Vaši se rezultati mogu razlikovati, ali svi se temelje na podacima u Vasim kreditnim izveštajima. Redovno proveravanje izveštaja može vam pomoći da vidite šta sve utiče na vaš rezultat kako biste znali gde ga možete poboljšati.

COMMENTS

WORDPRESS: 0