Kreatori ChatGPT-a pod istragom u SAD zbog mogućih prekršaja zakona o zaštiti potrošača

Kreatori ChatGPT-a pod istragom u SAD zbog mogućih prekršaja zakona o zaštiti potrošača

Novo pravilo će zabraniti maloletnicima bez pratnje posetu Milenijum parku vikendom uveče
Tinejdžeri napravili haos u centru Čikaga. Lupali automobile i uništavali prodavnice
Srpski državljani koji žive u inostranstvu će od 1. februara moći da postanu e-građani

Američka Federalna komisija za trgovinu FTC pokrenula je opsežnu istragu kompanije OpenAI, inače proizvođača ChatGPT-ja, zbog mogućih kršenja zakona o zaštiti potrošača. FTC, prema navodima CNN, istražuje da li je chatbot naneo štetu potrošačima prikupljanjem podataka i objavljivanjem lažnih informacija o pojedincima.

U istražnom zahtevu podnetom ove nedelje na 20 stranica, FTC je zatražio od kompanije za istraživanje i primenu veštačke inteligencije OpenAI da odgovori na desetine zahteva počev od toga od toga na koje načine dobija podatke koje koristi za svoje velike jezičke modele, pa do „kapaciteta ChatGPT da generiše izjave o stvarnim pojedincima koje su lažne, obmanjujuće ili omalovažavajuće“, navodi CNN.

Dokument je prvi objavio Vašington post, a izvor upoznat sa tim potvrdio je njegovu autentičnost za CNN.

“Kompanija OpenAI nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, dok je FTC odbio da komentariše”, navodi CNN.

Vašington post je naveo da je Federalna komisija za trgovinu otvorila opsežnu istragu o kompaniji OpenAI-u, istražujući da li je proizvođač popularnog ChatGPT bota prekršio zakone o zaštiti potrošača dovodeći u rizik lične podatke i reputaciju građana.

“Državna agencija je ove nedelje poslala kompaniji iz San Franciska zahtev na 20 stranica za dostavljanjem podataka o tome na koji način se kompanija bavi rizicima u vezi sa svojim modelima veštačke inteligencije”, navodi se u dokumentu u koji je Vašington post imao uvid.

Ovo, kako list konstatuje, “predstavlja najmoćniju regulatornu pretnju dosadašnjem poslovanju OpenAI u SAD”, s obzirom da je kompanija krenula “u ofanzivu” da oblikuje budućnost politika primene veštačke inteligencije na globalnom nivou.

Analitičari su, ukazuje list, nazvali ChatGPT „najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u istoriji“, a njen brz uspeh pokrenuo je trku među kompanijama iz Silicijumske doline oko uvođenja konkurentskih chatbotova.

“Izvršni direktor kompanije, Sem Altman, pojavio se kao uticajna figura u debati o regulaciji veštačke inteligencije, svedočeći na Kapitol Hilu, večerajući sa zakonodavcima i sastavši se sa predsednikom Bajdenom i potpredsednikom Harisom”, ukazao je Vašington post.

Ali, sada se, kako se ocenjuje, kompanija suočava sa novim testom u Vašingtonu, gde je FTC izdao višestruka upozorenja da se postojeći zakoni o zaštiti potrošača primenjuju na veštačku inteligenciju, čak i dok se administracija i Kongres bore da definišu nove propise, za koje je već najavljeno da su – mesecima daleko.

b92

COMMENTS

WORDPRESS: 0