Korisnici mogu dobiti odštetu od Google-a. Evo kako da podnesete zahtev i dobijete novac

Korisnici mogu dobiti odštetu od Google-a. Evo kako da podnesete zahtev i dobijete novac

Ovaj američki univerzitet proglašen je za najsigurniji u zemlji
Evo kako će odlaganje plaćanja poreza na zarade uticati na vaše prihode
Da li znate zbog čega Amerikanci fudbal nazivaju “soccer”?

Ako ste koristili Google-ov pretraživač i kliknuli na link u bilo kom trenutku između oktobra 2006. i septembra 2013. godine, možda imate pravo na mali deo od 23 miliona dolara nagodbe sa tehnološkim gigantom. Nagodba proizilazi iz grupne tužbe podnete protiv Google-a (GOOG, GOOGL) pre deceniju, optužujući kompaniju da je “čuvala i namerno, sistematski i više puta odavala upite za pretragu i istorije svojih korisnika trećim stranama preko ‘Referrer Headers‘”. Ova praksa je uticala na milijarde pretraga koje vrše milioni potrošača širom sveta.

Korisnici koji su ispunjavali uslove za isplatu, a to je da su koristili Google pretragu u periodu od 25. oktobra 2006. do 30. septembra 2013. godine, mogu podneti zahtev za nadoknadu. Iznos isplate je procenjen na 7,70 dolara, ali taj iznos može biti promenjen u zavisnosti od broja ljudi koji podnesu validan zahtev.

Za podnošenje zahteva, korisnici mogu posetiti sledeću web stranicu klikom OVDE kliknuti na “Pošalji zahtev” u desnom delu stranice. Potrebno je dostaviti puno ime, ulicu i adresu e-pošte. Na pomenutom sajtu se mogu pronaći i dodatni dokumenti koji sadrže važne datume i rokove za podnošenje zahteva.

Važno je napomenuti da korisnici imaju pravo da se isključe iz nagodbe ako žele da učestvuju u bilo kojoj drugoj tužbi protiv Google-a ili da prigovore na nagodbu tako što će se obratiti sudu.

Rok za podnošenje zahteva je 31. jul, nakon čega više neće biti moguće podneti zahtev. Takođe, isti rok važi i za isključivanje potraživanja ili prigovor na poravnanje.

Što se tiče datuma isplate, za sada nije jasno kada će isplate biti distribuirane. Sud će odlučiti da li da odobri nagodbu na ročištu zakazanom za 12. oktobar. Postoji mogućnost da žalbe uspore proces isplate čak i ako sud odobri nagodbu, kako se navodi u obaveštenju o potraživanju.

Ova nagodba predstavlja važan korak u zaštiti privatnosti korisnika i pokazuje da se tehnološke kompanije moraju pridržavati visokih standarda zaštite podataka korisnika.

 

 

Izvor: Investopedia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0