Kongres razmatra zakon koji bi milionima imigranata omogućio dobijanje zelene karte

Kongres razmatra zakon koji bi milionima imigranata omogućio dobijanje zelene karte

27 okruga iz Ilinoisu glasalo na referendumu za mogućnost otcepljenja od države
Inflaciјa u Americi porasla u septembru 6,2 odsto na godišnjem nivou
37,9 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu, prema poslednjem popisu stanovništva

Grupa Demokrata predstavila je u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zakon koji bi omogućio imigrantima bez dokumenata da nakon sedam godina neprekidnog boravka u Americi apliciraju za zeleni karton.

Predlogom zakona, nazvanim “Obnavljanje imigracionih odredbi imigracionog zakona iz 1929. godine”, ažurirala bi se odredba poznata kao “Registar” i omogućilo se ljudima koji su živeli u zemlji određeni broj godina i pokazali dobar moralni karkter da se prijave za stalni boravak i, u konačnom, državljanstvo.

U skladu sa aktuelnim zakonskim rešenjem, imigrant je morao da stigne u SAD pre 1. januara 1972. i da boravi neprekidno u zemlji od tada.

S obzirom na to da pomenuti datum nije ažuriran čak od 1986, mali deo imigranata bez dokumenata, čiji broj se procenjuje na oko 10 miliona, može imati korist od važećeg zakona.

Međutim, ukoliko taj datum ne bi bio fiksni, već klizni – Kongres više ne bi morao samo zbog toga da ažurira predlog zakona u budućnosti.

Procenjuje se da bi oko osam miliona imigranata imalo koristi ako se zakon usvoji.

Prošle godine Demokrate su pokušale da ažuriraju datum registra, ali su poslanici u Senatu odbili predlog.

Odredba o registru je ažurirana četiri puta otkako je uspostavljena 1929. Najnovije ažuriranje je došlo 1986. za vreme Reganove administracije.

Zagovornici imigranata rekli su da je krajnji datum za ispunjavanje uslova predaleko u prošlosti i da se broj kandidata koji ispunjavaju uslove značajno smanjio. Od 2015. do 2018. godine samo 305 osoba se prijavilo za stalni boravak putem registra.

imigracija.info

COMMENTS

WORDPRESS: 0