Kongres na pauzi do septembra, male šanse za skori dogovor oko pomoći

Kongres na pauzi do septembra, male šanse za skori dogovor oko pomoći

Razvod pre intervjua za zelenu kartu – Sve što treba da znate o procesu koji vas očekuje
Ne propustite: Srpski Filmski Festival u Čikagu
Srbija do Majamija: Sa Floride stiže potvrda o direktnim letovima iz Beograda

Šanse za skoro postizanje sporazuma o novčanom paketu pomoći građanima Sjedinjenim Državama su umanjene, imajući u vidu da je od petka američki Kongres na neformalnoj pauzi, a novi pregovori sa predstavnicima predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa nisu zakazani.

Kongresna zasedanja nisu planirana sve do septembra, a lideri oba doma – Senata i Predstavničkog doma, izneli su uveravanja da u roku od dvadeset četiri sata mogu da sazovu članove ukoliko dogovor bude postignut, izvestila je agencija Rojters.

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio da je spreman da odobri novčanu stimulaciju američkoj ekonomiji pogođenoj globalnom pandemijom, okriviši demokrate za neuspeh u dosadašnjim razgovorima.

“Čekam demokrate da se saglase. Oni odugovlače, je’ tako?”, rekao je američki predsednik tokom obraćanja medijima.

Ukazao je da je spreman da grašanima odobri direktne novčane isplate, kao i pomoć za plaćanje stanarina, novac za male preduzetnike i potrebe lokalnih vlasti.

Vrednost deonica na berzama je oslabila nakon što su lideri republikanaca i demokrata u Kongresu, Mič Mekonel i Nensi Pelosi, obelodanili da razgovori o paketu pomoći olakšica usled pandemije koronavirusa nisu zakazani.

Republikanci i demokrate nisu usaglasile stavove o paketu pomoći u iznosu od dve hiljade milijardi dolara. Najveća neslaganja ispoljena su u finansiranju škola, državnih i lokalnih administracija i nadoknada za nezaposlene, piše Rojters.

Predsednik Donald Tramp prošle subote je potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći u smanjenom iznosu, ali tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbede $100 za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije Kovida 19.

Preostalih $300 trebalo bi da se obezbedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0