Kompanija Neuralink dobila odobrenje za testiranje svog implanta na ljudima

Kompanija Neuralink dobila odobrenje za testiranje svog implanta na ljudima

Lista najmoćnijih pasoša za 2022. godinu: Jedna balkanska država u TOP 10. Evo gde se nalazi Amerika
Amerika: U junu otvoreno 850.000 radnih mesta
Senat usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

Kompanija Neuralink, čiji je osnivač milijarder i preduzetnik Elon Mask, saopštila je u utorak da je dobila odobrenje od nezavisne revizijske komisije da započne regrutaciju za prvo ljudsko ispitivanje svog implantata za pacijente paralizovane usled povrede cervikalnog dela kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze.

Iako kompanija nije otkrila koliko će učesnika biti uključeno u istraživanje, poznato je da će studija trajati oko šest godina.

U procesu će se koristiti robot koji će hirurški postaviti interfejs između mozga i računara (BCI) u region mozga koji kontroliše nameru za kretanje. Primarni cilj Neuralinka je da omogući ljudima da kontrolom misli upravljaju kursorom ili tastaturom računara.

Ranije se nadalo da će kompanija dobiti odobrenje za ugradnju svog uređaja kod 10 pacijenata, ali je zbog sigurnosnih zabrinutosti koje je iznela Američka administracija za hranu i lekove (FDA) taj broj smanjen. Trenutno nije poznato koliko je pacijenata FDA konačno odobrila.

Mask ima velike ambicije za Neuralink, navodeći da bi tehnologija mogla brzim hirurškim postupcima da tretira stanja poput gojaznosti, autizma, depresije i shizofrenije.

U maju je kompanija saopštila da je dobila odobrenje od FDA za svoju prvu kliničku probu na ljudima, iako je već bila pod federalnim nadzorom zbog postupanja sa životinjama tokom testiranja.

Čak i ako se BCI uređaj pokaže sigurnim za ljudsku upotrebu, stručnjaci procenjuju da će proći više od decenije pre nego što startap dobije komercijalnu dozvolu za njegovu upotrebu.

Reuters

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0