Kompanija 3M isplatiće 12,5 milijardi dolara odštete zbog zagađenja pijaće vode toksičnim hemikalijama

Kompanija 3M isplatiće 12,5 milijardi dolara odštete zbog zagađenja pijaće vode toksičnim hemikalijama

Rakmark Inc is hiring Fleet Manager
Millennium Park ponovo otvoren za posetioce, ali uz ograničenja
Olakšica u iznosu od 10.000 dolara: Država najavila plan za prve kupce kuća

Državna tužiteljka New Yorka najavila je u utorak da je kompanija 3M pristala da prilagodi uslove predloženog poravnanja od 10,5 milijardi dolara na 12,5 milijardi dolara zbog svoje navodne uloge u zagađivanju pijaće vode miliona Amerikanaca per- i polifluoralkilnim supstancama – uobičajeno poznatim kao “PFAS” ili toksične “večne hemikalije”.

Državna tužiteljka New Yorka Letitia James rekla je da se prošlog meseca pridružila dvostranačkoj koaliciji od 22 državna tužitelja u protivljenju predloženom poravnanju konglomerata 3M sa javnim vodovodnim sistemima, ukazujući na ključna pitanja kao što je odredba koja bi mogla ostaviti poreske obveznike odgovornim za buduće štete usled navodnog zagađenja od strane 3M.

Nakon pregovora između koalicije državnih tužilaca i 3M, koje je su vodile Kancelarija državnog tužioca New Yorka, revidirano poravnanje objavljeno u utorak ima za cilj da reši ta pitanja i “znatno poveća vrednost poravnanja za učestvujuće vodovodne sisteme.”

“Korporativni zagađivači kao što je 3M ne bi trebali moći da izbegnu odgovornost za zagađivanje naših voda toksičnim ‘večnim hemikalijama’ koje su prouzrokovale razorne zdravstvene probleme,” rekla je James u saopštenju. “Ponosna sam što sam pomogla da se obezbedi bolji dogovor za zajednice širom New Yorka i Amerike pogođene ovim zagađenjem. Ovaj novi sporazum će osigurati da 3M bude odgovoran, i nastaviću da koristim punu snagu moje kancelarije da se borim za pravo građana New Yorka na čistu pijaću vodu.” Hemikalije PFAS odolevaju razgradnji u okolini i akumuliraju se u telu. Zdravstveni efekti povezani sa izlaganjem PFAS uključuju rak bubrega i testisa, bolest štitne žlezde, oštećenje jetre, efekte na imunološki sistem i druge stanja. Prema Odeljenju za zdravlje države New York, PFAS su detektovane u skoro 40% javnih sistema za snabdevanje pijaćom vodom u državi, uključujući 60% sistema koji opslužuju više od 10.000 ljudi. Do danas, New York je potrošio desetine miliona dolara na troškove čišćenja PFAS, izvestila je kancelarija James.

Između ostalog, inicijalno predloženo poravnanje 3M-a zahtevalo bi od javnih vodovodnih sistema koji imaju pravo na poravnanje da odustanu od svojih pravnih potraživanja protiv 3M bez znanja koliko sredstava za poravnanje bi mogli primiti, i u mnogo slučajeva, pre nego što bi znali stepen zagađenja u njihovim vodama i tekuće troškove remedijacije “večne hemikalije.”

Najkritičnije, kancelarija James i dvostranačka koalicija imali su primedbe na odredbe poravnanja koje bi zahtevale od pružalaca vode da preuzmu buduću odgovornost, potencijalno ostavljajući poreske obveznike da pokriju troškove šteta prouzrokovanih zagađenjem 3M-a.

FOX business

COMMENTS

WORDPRESS: 0