Koliko košta izdržavanje deteta u Americi? Evo nekoliko zanimljivih činjenica

Koliko košta izdržavanje deteta u Americi? Evo nekoliko zanimljivih činjenica

Američki federalni online kursevi koje možete pohađati potpuno besplatno
Srpsko Pozorište Čikago – Premijera predstave “Nebeski Poker”
Domaći film “Otac” uskoro i u bioskopima u Americi

Vlada je rekla da je cena jednog deteta veća od 230.000 dolara.

Deca nisu jeftina. To je konsenzus između vlade i roditelja, ali koliko tačno koštaju je predmet rasprave.

Godinama je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država objavilo godišnji izveštaj u kojem je izračunat prosečni trošak odgajanja deteta do odraslog doba, ne uključujući troškove fakulteta. Taj izveštaj nije obnovljen od 2017.godine, ali je tada uvrđeno da su troškovi podizanja deteta rođenog 2015.godine iznosili 233.610 dolara. To pretpostavlja da je dete rođeno od bračnog para sa srednjim prihodima. Kada se prilagodi inflaciji, broj skače na 267.233 dolara u dolarima iz 2021.godine, na osnovu podataka Biroa za statistiku rada.

Ne mogu ni da pomislim na toliki novac“, reakcija je Leah Groves-a, samohrane majke dvoje dece u Lowell-u, u Michigan-u. Za roditelje kao što je ona, mogućnost da plate toliko za podizanje dece niej samo zastrašujuća; možda nije ni moguća. „Ne mogu da priuštim brigu o deci“, navodi Groves-ova. umesto toga, ova tridesetjednogodišnjakinja radi od kuće za neprofitnu organizaciju i nedavno je dobila posao sa skraćenim radnim vremenom u lokalnoj YMCA, posebno zato što je nudila brigu o deci kao radnu beneficiju.

USDA je otkrila da su u 2015.godini domaćinstva sa jednim roditeljem potrošila u proseku 172.200 dolara – više od 60.000 dolara manje od njihovih vršnjaka u braku. Kada se prilagodi inflaciji, ta cifra se povećava na 196.984 dolara kao trenutni trošak samosfatlnog roditelja da podigne dete do njegove 18.godine.

Međutim, vladini vrojevi ne održavaju nužno iskustva svih porodica. Postoje brojne okolnosti i izbori koji mogu povećati ili smanjiti troškove odgajanja dece. Kako Groves primećuje: „Možete da obezbedite jednostavan, dobar život za mnogo manje“.

Koliko košta podizanje deteta?

USDA je došla do svojih cifara koristeći podatke iz godišnje Ankete o potrošnji potrošača. Utvrđeno je da troškovi podizanja dece takođe mogu da variraju u zavisnosti od regiona, pri čemu je severoistok najskuplja lokacija u državi.

Po izveštajima iz 2015.godine, prosečna potrošnja se deli na sledeće procente, prema USDA-u:

  • Stanovanje – 29%
  • Hrana – 18%
  • Briga o deci i obrazovanje – 16%
  • Prevoz – 15%
  • Zdravstvena zaštita – 9%
  • Razno – 7%
  • Odeća – 6%

Što se tiče toga koliko dete košta godišnje, procena USDA-e se godišnje raspada na 14.846 dolara u dolarima za 2021.godinu za domaćinstvo sa dva roditelja srednje klase.

Tokom 2019.godine, LendEDU, online tržište finansijskih proizvoda je ispitalo 1.000 roditelja koji su imali dete između 1. i 3 godine. Posebno su tražili koliko košta imati bebu i otkrili su da su roditelji u proseku potrošili 13.186 dolara tokom prve godine rođenja svog deteta, iako je srednji trošak bio samo 6.000 dolara.

U međuvremenu, neprofitni Institut za ekonomsku politiku koristio je podatke iz 2017.godine kako bi utvrdio koliko porodice širom okruga treba da potroše da bi održale skroman, ali adekvatan životni standard. U oblasti Los Anđelesa, moglo bi se očekivati da će dolazak deteta u domaćinstvo sa dve odrasle osobe povećati godišnje troškove za 24.236 dolara. Čak i u oblasti Kansas City-ja, gde su troškovi života znatno niži, moglo bi se očekivati da će jedno dete dodati 17.869 dolara porodičnom budžetu.

Iako prosečni troškovi mogu biti od pomoći u svrhe budžetiranja, oni takođe mogu da oslikaju previše sumornu sliku roditeljstva. Mnogi roditelji mogu i troše znatno manje. „U redu je ne davati svojoj deci ono što Instagram kaže da treba da ima ili bude“, kaže Groves.

Faktori koji utiču na troškove podizanja dece

Iako procene troškova mogu biti korisna merila za roditelje, one mogu preceniti određene troškove dok ignorišu druge. „Troškovi života i podrška porodice su stvari koje morate uzeti u obzir“, kaže Anthony Paul, generalni direktor i suosnivač The Hamilton Group, firme za finansijsko planiranje u Greenwood Village-u, Colorado.

Bake i deke u blizini su voljni da besplatno čuvaju decu ali i pored dobre volje ne mogu da izbrišu troškove brige o deci. U međuvremenu, mesečna plaćanja hipoteke i stanarine mogu biti niža za one koji žive u državama sa pristupačnim stanovima kao što su South Dakota i Michigan.

Međutim, postoje kompromisi za život u nekim državama sa nižim troškovima života. Na primer, roditelji iz Michigan-a moraju da kupe odeću prikladnu za četiri godišnja doba, kaže Michael Foguth, otac šestoro dece i osnivač Foguth Finansial Group u Brighton-u, Michigan-u. „Sa decom morate da kupujete zimske čizme i kapute svake godine“, primećuje on.

Da li možete da priuštite dete?

Dok parovi često raspravljaju o tome da li mogu da priušte decu, Foguth ne misli da bi roditeljstvo trebalo da se svede na finansijsku odluku. Umesto da pitate da li možete da priuštite decu, bolje pitanje bi moglo biti da li ste voljni da premestite novac sa svojih tekućih troškova kako biste zadovoljili potrebe deteta. „Da li ste spremni da se finansijski žrtvujete za nekog drugog?“, pita Foguth.

Postoje neposredni troškovi u vezi sa rođenjem ili usvajanjem deteta koje parovi mogu da predvide. Međutim, nakon toga, roditelji obično imaju značajnu feksibilnost u tome koliko ili koliko malo troše na svoju decu.

Imati više dece može povećati troškove, ali možda ne onoliko koliko ljudi očekuju. Roditelji možda već imaju dom i vozilo dovoljno veliko da prime više dece. Pružaoci usluga brige o deci takođe mogu ponuditi popuste za braću i sestre. Osim toga, odeća i igračke se mogu preneti na mlađu braću i sestre, a hrana koja se kupuje na veliko može rezultirati nižim troškovima po porciji.

U nekim slučajevima, roditelji smatraju da ono što su mislili da bi bilo skupo – nije. „Iz nekog razloga, mislio sam da ću stalno plaćati ogromne količine novca kada odem kod lekara“, kaže Groves. Međutim, to nije slučaj jer su njeni dečaci – u prvom razredu i predškolskoj ustanovi – pokriveni očevom polisom zdravstvenog osiguranja, čime su troškovi iz džepa minimalni.

Finansiranje bebe

Za buduće roditelje, različiti brojevi dolaze sa lošim i dobrim vestima. Loša vest je da ušteda koju su pripremili u iščekivanju bebe modža neće biti dovoljna. Međutim, dobra vest je da postoje velike varijacije u procenama troškova jer toliko troškova može biti opciono.

Umesto da kupuju skupe sprave, povećavaju kuću kako bi se imalo više prostora i insistiraju na novim stvarima, roditelji mogu smanjiti troškove tako što neće plaćati za ono što već imaju. Paul, koji ima tri ćerke, podstiče ljude da razmisle o kupovini polovnih stvari, maksimizirajući upotrebu aplikacija za uštedu namirnica i preispitujući skupe porodične odmore.

Umesto da ispunite svoju kuću igračkama, Paul preporučuje da zamolite svoje rođake koji kupuju igračke za vaše dete da doniraju taj isti novac u fond za dečiji koledž. „Igračke su bukvalno usisivač za vaš novčanik“, šali se Paul.

Ograničavanje vannastavnih aktivnosti takođe može obuzdati troškove. „U redu je ako vaše dete nije uključeno u sportske aktivnosti svojih vršnjaka ili nove aktivnoti koje se pojavljuju svakog leta“, kaže Groves. I ona je obožavatelj polovnih stvari kada god je to moguće, govoreći „Kupite to posuđe na Craiglist-u za 5 dolara“.

Deca ne moraju biti skupa kao što brojke govore. Parovi bi trebalo pošteno da procene ne samo svoje finansije već i svoju posvećenost žrtvovanju udobnosti zarad podizanja dece. Za one koji naprave korak ka roditeljstvu, možda će otkriti da postoji samo jedna reč koja može da opiše cenu dece – neprocenjivo.

 

Izvor: Money.usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0