Koliko će dugo trajati “veoma nezdrav” kvalitet vazduha u Čikagu?

Koliko će dugo trajati “veoma nezdrav” kvalitet vazduha u Čikagu?

Novak Đoković u finalu Rolan Garosa!
Zastoj u obradi aplikacija za Zelenu kartu povećan za 8% u martu
Tesla Model Y je najprodavaniji automobil na svetu u 2023. godini

Čikago i okolna predgrađa su tokom celog utorka bili prekriveni gustim dimom, ali kada se može očekivati olakšanje za stanovnike?

Prema platformi AirNow Agencije za zaštitu životne sredine, indeks kvaliteta vazduha (AQI) u Čikagu je rastao tokom celog utorka i dostigao je oko 258 oko 16 časova.

Te vrednosti, koje uzimaju u obzir nivo zagađivača i čestica u vazduhu, prema EPA smatraju se “veoma nezdravim”, pa su stanovnike savetovali da ograniče boravak na otvorenom zbog takvih uslova.

Illiinois EPA je izdala upozorenje o kvalitetu vazduha rano u utorak, a prema trenutnim prognozama NBC 5 Storm Tima i EPA, u kratkoročnom periodu se ne očekuju značajne promene.

Upozorenje o kvalitetu vazduha će ostati na snazi barem do srede uveče, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Ono što ostaje neizvesno je koliko će loš biti kvalitet vazduha. Prema federalnim zvaničnicima, očekuje se da indeks kvaliteta vazduha i dalje bude u “nezdravim” granicama u sredu, ali još nije sigurno da li će dostići “veoma nezdrave” nivoe kao što je bio slučaj u utorak.

To važi za veći deo Čikaga, pa se stanovnicima savetuje da preduzmu mere opreza.

Ono što bi moglo da poboljša kvalitet vazduha je sistem oluja koji bi mogao da stigne u područje u četvrtak popodne i tokom večeri.

Prema Centru za predviđanje oluja, veći deo Čikaga trenutno se nalazi pod “blagim” rizikom od jakih vremenskih uslova u četvrtak, ali dobra vest za stanovnike područja je da će ovaj sistem verovatno izbaciti najgušći dim iz regiona, čime će se poboljšati kvalitet vazduha nakon što prođe do petka ujutru.

Zapravo, trenutna prognoza kvaliteta vazduha za četvrtak predviđa “umerene” nivoe kvaliteta vazduha, što je poboljšanje u odnosu na utorak i sredu.

Stanovnicima se preporučuje da smanje izlaganje dimu smanjenjem vremena provedenog napolju i odabirom manje napornih aktivnosti ako se ipak odluče za boravak na otvorenom.

NBC 

COMMENTS

WORDPRESS: 0