Kina prva na svetu izdala “Covid Pasoše”. Šta se dešava u Americi?

Kina prva na svetu izdala “Covid Pasoše”. Šta se dešava u Americi?

Državljani Srbije bez PCR testa i karantina mogu da putuju u svega 18 zemalja
Veliki uspeh srpskog sporta – Đoković, Jokić i Filipović najbolji na svetu u 2021. godini
Grad Čikago duguje milijarde dolara svojim stanovnicima. Evo kako da proverite da li ste vi jedan od njih

Kina je država koja je izdala prvi pasoš za osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19. Ovaj dokument pokazuje status vakcinacije korisnika, nedavne rezultate testova na koronavirus i rezultate antitela, navodi se u izveštajima.

Iako je samo 3,65% kineskog stanovništva vakcinisano, zdravstveni sertifikati o vakcinama pokrenuti su u ponedeljak za kineske građane, koji mogu da ih preuzmu na platformi WeChat.
Potvrda je takođe dostupna u papirnom obliku ali još uvek nije obavezna.

Digitalni sertifikat će „promovisati oporavak svetske ekonomije i olakšati međunarodna putovanja“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian. Nejasno je koje će države priznati pasoš.

Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak je rekao da takozvani “pasoši vakcina” za COVID-19 ne bi trebalo da se koriste za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičku obzir da vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Kada je u pitanju ostatak sveta čelnici Evropske Unije već nedeljama najavljuju da se razmatra uvođenje sličnog dokumenta za putovanje unutar EU. U Americi trenutno vodeće avio-kompanije i poslovne grupe traže od administracije Bajdena da razvije privremene dokumente koji bi putnicima omogućili da pokažu da su testirani i vakcinisani protiv COVID-19, što je korak za koji avio-industrija veruje da će pomoći oživljavanju avio industriji i ugostiteljstvu, koji su najviše pogođeni pandemijom.

Izvor: Fox News

COMMENTS

WORDPRESS: 0