Kamate na hipotekarne kredite u Americi najvišem nivou u poslednjih 20 godina

Kamate na hipotekarne kredite u Americi najvišem nivou u poslednjih 20 godina

Austin je najprivlačniji američki grad za milionere. Čikago i Njujork gube najbogatije
Najneverovatnije novčanice dolara ikada štampane: Od skromnih $2 do impozantnih $100000
10 najboljih gradova u SAD za pronalaženje “hibridnog posla” sa platom od $100 000

Prosečna kamatna stopa na najpopularnije stambene kredite u Sjedinjenim Državama – hipotekarne – skočila je na najviši nivo od 2001. godine, jer je pooštravanje finansijskih uslova pritislo stambeni sektor, pokazuju današnji podaci Udruženja hipotekarnih bankara (MBA). Prosečna fiksna kamatna stopa ugovorena za 30-godišnju hipoteku porasla je za 22 bazna poena na 7,16 posto u sedmici zaključno sa 21. oktobrom, a MBA-ov tržišni kompozitni indeks, koji meri količinu zahteva za hipotekarnim kreditima, pao je za 1,7 procenata u odnosu na nedelju dana ranije. To predstavlja najveće usporavanje aktivnosti u smislu podnošenja zahteva za hipotekarnim kreditima od 1997. godine.

Hipotekarne kamate su se više nego udvostrušile od početka 2022. godine, pošto Federalne rezerve nastavljaju s agresivnim povećanjem njene ključne kamatne stope kako bi obuzdale uporno visoku inflaciju.

Očekuje se da će američka centralna banka podići referentnu kamatu za 75 baznih poena četvrti put zaredom na predstojećoj sednici o monetarnoj politici 1. i 2. novembra, prenosi Tanjug.

Ta aktivnost, osmišljena da dovoljno ohlade privredu kako bi se obuzdali pritisci na cene, značajno je uticala na kamatno-osetjiv stambeni sektor jer su očekivanj daljeg FED-ovog poštravanja uslova zaduživanja dovela do porasta prinosa na američke državne dužničke hartije.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice koristi se kao reper za hipotekarne kamate.

Politika

COMMENTS

WORDPRESS: 0