Kalifornijski Senat usvojio zakon o legalizaciji psihodelika

Kalifornijski Senat usvojio zakon o legalizaciji psihodelika

10 dobrih stvari koje su se desile u 2020.godini
Kako izgleda intervju za azil u Americi? Koja su najčešće postavljana pitanja?
Fondacija Ana i Vlade Divac u 2021. godini usmerila 2,1 milion dolara za bolji život građana Srbije

Kalifornijski zakonodavci usvojili su predlog zakona SB58 kojim bi se ukidale krivične kazne za lično posedovanje psihodelika. Ovo uključuje poznate “magične pečurke” koje sadrže halucinogene supstance psilocibin i psilocin.

Ako zakon bude potpisan, osobe starije od 21 godine u Kaliforniji moći će da poseduju i koriste psilocibin, psilocin, dimetiltriptamin i mescaline.

Državni senator Scott Wiener se zalaže za dekriminalizaciju prirodnih psihodelika. Predlog zakona koji je predstavio 2021. godine, SB519, nije prošao. Zatim je krajem 2022. godine ponovo predstavio zakonski predlog pod imenom SB58 koji je napredovao kroz zakonodavnu proceduru.

U sredu je ovaj predlog prešao veliku prepreku kada ga je usvojila Kalifornijska državna skupština. Dan kasnije, Državni senat ga je konačno odobrio.

Zakon sada čeka potpis guvernera Gavina Newsoma.

U Kalifornijskom državnom Kapitolu bilo je mnogo aktivnosti dok zakonodavci ulaze u poslednje dve nedelje zakonodavne sesije.

Kancelarija guvernera Newsoma komentarisala je druge predloge zakona koji su usvojeni ove nedelje, uključujući zakon koje bi zabranio zabranu knjiga, ali guverner još nije naznačio da li će potpisati Wienerov predlog zakona.

Ako bude potpisan, SB58 će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Oregon i Kolorado su takođe nedavno usvojili slične zakone koji dekriminalizuju ličnu upotrebu psilocibina za odrasle.

Nekoliko gradova u Kaliforniji, uključujući Santa Cruz i Oakland, već je dekriminalizovalo psilocibin.

Iako su u nekim saveznim državama dekriminalizovane ili legalizovane, “magične pečurke” – poput marihuane, uprkos nedavnim naporima širom zemlje – ostaju ilegalne na federalnom nivou, svrstane u listu supstanci Prve kategorije.

CBS

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0