Kalendar događaja za jul 2022.godine u Čikagu

Kalendar događaja za jul 2022.godine u Čikagu

Chicago Comic & Entertainment Expo
Top 5 najboljih muzeja u Čikagu!
Novo poresko pravilo za vlasnike malih kompanija u SAD. IRS će od sada proveravati Zelle, Venmo i Pay Pal transakcije

Planirajte svoj jul u Čikagu pomoću našeg kalendara događaja i aktivnosti, uključujući pozorišne, muzičke i filmske projekcije

Leto u Čikagu dostiže vrhunac tokom jula, kada se neki od najvećih gradskih festivala i događaja vraćaju u grad sa dovoljno žive muzike, neverovatne hrane i opšte zabave na otvorenom da bi se ispunio svaki vikend (a verovatno i dobar deo radnih dana). Započeli ste vikend dobrom proslavom 4.jula, uključujući specijalni nastup na muzičkom festivalu Grant Park i svetlucavim vatrometom širom predgrađa i celog grada. odatle, zaronite u srce letnje festivalske sezone na događajima kao što su Park Fest, Fiesta del Sol, Silver Room Sound System Block Party i Chinatown Summer Fair, ili istražite neke od besplatnih letnjih muzičkih festivala u gradu. A kada smo već kod festivala, treba li da vas podsetimo da su Lollapalooza i Pitchfork Music Festival ovog meseca? Hajde da vidimo koji vas događaji čekaju u narednim danima.

#1 Navy Pier vatrometi – do 03.septembra 2022.godine

Navy Pier Fireworks

Tokom leta, jedan od najboljih vazdušnih displeja koje ćete naći u Čikagu potiče iz Navy Pier-a-a. Atrakcija u Čikagu održava vatromet dva puta nedeljno (sredom i subotom) od vikenda Dana sećanja do vikenda Praznika rada, sa zadivljujućim pogledom koji se pruža sa svih javnih prostora Navy Pier-a. Naravno, možete se uključiti i u predstavu sa obližnjih plaža ili dok krstarite stazom uz jezero.

#2 Filmovi u parkovima – do 17.septembra 2022.godine

Movies in the Parks

Od juna do septembra ove godine, desetine filmova biće prikazano u parkovima širom Čikaga u okviru gradskog godišnjeg programa Movies in parks. Od nedavnih blokbastera kao što su Encanto i Sing 2 do klasika kao što su The Princess Bride i Spice Jam, sigurno ćete naći nešto dobro za gledanje (besplatno!) ispod zvezda ovog leta. Projekcije obično počinju u 20:30 svake večeri. Potpunu listu filmova i parkova koji učestvuju možete videti klikom OVDE.

#3 Grant Park Music Festival – do 20.avgusta 2022.godine

Grant Park Music Festival

Za ljubitelje klasične muzike koji uživaju u spektaklu postavljenom ispod horizonta Čikaga, godišnji muzički festival Grant Park-a je višegodišnji omiljeni festival svih. Ovogodišnja serija klasičnih koncerata traje od 15.juna do 20.avgusta sa izvođenjima u rasponu od svetskih premijera i izvođenja simfonija Mozart-a, Haydn-a i Shostakovich-a do večeri klasičnih brodvejskih aranžmana i godišnjeg pozdrava za Dan zahvalnosti. Pogledajte kompletan raspored događaja u nastavku i pronađite više informacija na web stranici muzičkog festivala Grant Park-a:

 • i 16. jul: Beethoven Eroica Syphony
 • jul: Dvorak Symphony No.8
 • i 23. jul: Rachmaniov Piano Concerto No.2
 • jul: A Gospel Jubilee
 • I 30. jul: Mahler Symphony No.9
 • avgust: A Mariachi Fiesta
 • avgust: 60th Anniversary Choral Spectacular
 • i 6. avgust: Berlioz Symphonie Fantastique
 • avgust: Franck Symphony in D Minor
 • i 13. avgust: Tetzlaff Plays Shostakovich
 • avgust: Tchaikovsky Sleeping Beauty
 • avgust: Haydn Creation

#4 Feed Your Soul Jazz Brunch – do 31. jula 2022.godine

Feed Your Soul Jazz Brunch

Svake nedelje od 11h do 15h kuvari Time Out Market Chicago-a nude raznovrsna ukusna jela za branč, od mamurluka sa škampima (Hangover Ramen with shrimp and smoked pork) i dimljenom svinjetinom do hrpe palačinki sa maskarponeom. Naručite koliko želite, uzmite krčag Mimoze iz bara i ostanite od 13h do 15h i slušajte pesme iz Čikaškog soul jazz kolektiva.

#5 Millennium Park Summer Music Series – do 18.avgusta 2022.godine

Millennium Park Summer Music Series

Posetite Pritzker Pavilion svakog ponedeljka i četvrtka od 20.juna do 18.avgusta na letnju muzičku seriju Millennium Park-a od 10 delova, koja prikazuje širok spektar muzike, kako novih, tako i afirmisanih izvođača. Serija je počela 20.juna nastupima affrobeat saksofoniste Femi Kuti-ja (sin legendarnog nigerijskog muzičara Fela Kuti-ja) i elektronskog umetnika HAT-a rođenog u Maroku; tokom ostatka leta, pratite izvođače koa što su ukrajinski folk-fusion kvartet DakhaBrakha (18.jul), afro-kubanski umetnik Cimafunk (11.avgust) i niko drugi do frontmen Wilco-a Jeff Tweedy (21.jul), koji će nastupiti zajedno sa studentima iz Narodne muzičke škole (People’s Music School) kao uvodnim nastupom.

#6 Jazzin’ at the Shedd – do 31.avgusta 2022.godine

Jazzin’ at the Shedd

Serija nedeljnih letnjih koncerata akvarijuma Shedd predstavlja rotirajuću postavu jazz bendova na njegovoj slikovitoj terasi pored jezera, gde učesnici mogu da plešu, popiju piće i imaju sjajan pogled na vatromet Navy Pier-a. Gosti takođe dobijaju pristup Shedd-ovim izložbama, što znači da možete da gledate u stvorenja koja naseljavaju Karipski greben, slikate slatke morske vidre ili dodirnete morsku zvezdu.

#7 Art on theMART – do 07.septembra 2022.godine

Art on theMART

Projektujući video instalaciju od 25 spratova sa strane Merchandise Mart-a, letnji program Art on theMART uključuje Ba Boom Boom Pa Pop Pop – originalni video rad domaćeg umetnika Nick Cave-a sa njegovim kultnim Soundsuits-ima, kao i Billiken-a, koji slavi godišnju paradu Bud Billiken u Čiakgu, koja prikazuje video i animirane snimke omladinskih plesnih grupa i bendova parade. Art on theMART-a parada 34 digitalna projektora prikazuje programe u 21h svake večeri. Emisija se najbolje gleda sa dela šikaškog šetališta između Wells Ulice i Franklin Ulice (Wells Street and Franklin Street).

#8 The Paper Machete – do 04.maja 2024.godine

The Paper Machete

Ovaj nedeljni „živi magazin“ je kvalkada kulture, politike sa učešćem novinara, glumaca, komičara i muzičara koji nude idiosinkratične izveštaje o vestima dana. Idite do legendarnog Green Mill-a u Uptown-u na piće, dobar obroh i po koji osmeh; dugogodišnje subotnje popodnevno izdanje obično traje oko dva i po sata.

#9 Chinatown Summer Fair – od 30. do 31.jula 2022.godine

Chinatown Summer Fair

Kineska četvrt slavi dolazak leta na ovoj godišnjoj manifestaciji – sa hranom, umetnošću i muzikom – koja je postala dvodnevna fešta koja počinje 2021.godine. Festival se otvara tradicionalnom plesnom povorkom lavova i nastavlja se nastupima (uključujući takmičenje u breakdance-u i K-pop muzici) demonstracija kung fua, takmičenja u jedenju knedli, jahanju ponija i specijalitetima kuhinje iz restorana Kineske četvrti.

#10 Bye Bye Liver: Najduža igra ispijanja u Čikagu – do 27.oktobra 2023.godine

Bye Bye Liver: Chicago's Longest Running Drinking Play!

Bye Bye Liver kombinuje dve snažne čikaške tradicije: komediju i opijanje. Šou je otvoren pre deceniju u trajanju od tri nedelje, a zatim se nastavio produžavati. Glumačka ekipa od četiri do šest izvođača portretiše likove u izmišljenom „Phoenix baru“, pričajući priče koje istražuju snažnu gradsku kulturu pijenja. Svaki šou uključuje interaktivne igre opijanja publike, omogućavajući vam da ispijate koktel ili pivo dok dobijate tragove od glumaca. A ako ste spremni za noćnu čašicu pića posle nastupa, možete da ostanete na zvaničnoj žurci nakon nastupa i da se družite sa glumcima.

#11 „Cezanne“ – do 05.septembra 2022.godine

“Cezanne”

Umetnički nastup iz Čikaga se udružio sa londonskim Tate Modern-om kako bi napravili prvu veliku retrospektivu dela Paul Cezanne-a u više od 25 godina, istražujući nasleđe post-impresionalističkog slikara u različitim medijima i žanrovima. Posetioci mogu da istraže neka od najtrajnijih Cezanne-ovih dela – uključujući njegove slike mrtve prirode i pejzaže – kao i retko viđene kompozicije iz privatnih kolekcija koje obuhvataju ukupno 90 uljanih slika, 40 akvarela i crteža, kao i dve kompleten knjige sa skicama. Biće vam potrebna dodatna ulaznica da biste dobili pristup izložbi, ali retko ćete naći takvu sveobuhvatnu perspektivu o životu i radu ovog izuzetnog umetnika.

#12 Rockin’ in the Park – do 01.septembra 2022.godine

Rockin’ in the Park

Tražite besplatne koncerte u blizini Čikaga? Uskočite na Blue Line do Parkway Bank Park-a na nastupe četvrtkom uveče – sa nekoliko praznika i vikenda u toku leta – od klasičnih rok bendova kao što su Yachtley Crew (hitovi 70tih i 80tih), Ticket to the moon (Electric Light Orchestra) i Rush Tribute Project (Rush, očigledno), zajedno sa vatrometom na kraju noći. Šatori za piće će biti locirani na licu mesta, ali nećemo vam zameriti ako više volite unapred da igrate punch sa šiljcima iz obližnje fabrike šećera. Za kompletan raspored, posetite oficijalnu stranicu Parkway Bank Park-a.

#13 Pitchfork Music Festival – od 15. do 17.jula 2022.godine

Pitchfork Music Festival

Nakon pomeranja prošlogodišnjeg festivala na septebar, Pitchfork se vraća u Union Park tokom svog uobičajenog vikenda u julu – i kao i uvek, sastavi su prepuni nekih od najsavremenijih indie, hip-hop i elektronskih izvođača. Uhvatite numere indie rokera The National, alt queen Mitski-ja i The Tonight Show House, plus simfonijski rock kolektiv Spiritualized, indie-pop Japanese Breakfast, repera Earl Sweatshirt-a, ponovo okupljene rokere Karate i jazz fusion kombinacije BadBadNotGood. Planirajte da dođete ranije, otkrijete novu muziku i prođete kroz gomilu kako biste pronašli mesto u hladu.

#14 Filmovi na Gallagher Way-u – do 21.septembra 2022.godine

Movies at Gallagher Way

Plaza Gallagher Way u blizini Wrigely Field-a se ponovo udružuje sa pozorištem Music Box Theatre kako bi ovog leta programirali besplatne projekcije filmova na otvorenom. Ulaz je besplatan i učesnici su dobrodošli da donesu svoju hranu, uživaju u pogodnostima na licu mesta ili pojedu obrok u obližnjim restoranima kao što su Big Star ili Smoke Daddy. VIP sedišta su takođe dostupna za 30 dolara – za više detalja pogledajte web stranicu Gallagher Way-a. Kapije se otvaraju u 18h za svaku projekciju, a film počinje u 19:30h.

 • jul: School of Rock
 • jul: Pitch Perfect
 • avgust: Grease
 • avgust: Encanto
 • avgust: Almost Famous
 • septembar: Selena
 • septembar: Bohemian Rhapsody

#15 „The Art of the brick“ – do 05.septembra 2022.godine

“The Art of the Brick”

Želite da vidite rekreacije Van Gogh-ove „Zvezdane noći“, Da Vinci-jeve „Mona Lize“ i Michaelangelo-vog „Davida“ napravljenih od Lego kockica?

Najnovija izložba Muzeja nauke i industrije prikuplja radove Nathan Sawaya-e, bivšeg advokata koji je svoju strast prema malim plastičnim ciglama pretvorio u savremenu umetnost. „The art of the brick“ obuhvata više do 100 njegovih kreacija, uključujući 20 stopa dugačak skeleton T-Rex-a i skulpturu čoveka u prirodnoj veličini koji razvlači sopstvene grudi. Putujuća izložba je prva velika muzejska izložba koja koristi Lego kockice kao jedini medij – i svedočanstvo o kreativnosti koje se može postići sa stotinama hiljada sićušnih komada plastike. Ova izlobža Muzeja nauke i industrije zahteva posebnu kartu za ulazak, pored redovnog ulaza u Muzej.

#16 Tacos y Tamales Festival – od 15. do 17. jula 2022.godine

Tacos y Tamales Festival

Ovaj trodnevni festival hrane u Pilsen-u je inspirisan Tianguis-om, tradicionalnim meksičkim i centralnoameričkim bazarom. Kao što mu i ime kaže, gosti su pozvani da probaju obilje takosa i tamalesa koje pripremaju lokalni restorani koristeći tehnike iz cele Latinske Amerike. Između zalogaja, tezgi sa kruzerima, obiđite zadivljujuće umetničke instalacije, pijuckajte hladno pivo u pivskoj bašti Modelo i plešite uz latino muziku uživo.

#17 „Prince: The Immersive Experience“ – do 09. oktobra 2022.godine

“Prince: The Immersive Experience”

Dragi voljeni, okupili smo se ovde da kažemo da se svet ljubičastih nijansi otvorio na Michigan Avenue, zahvaljujući dolasku nove impresivne izložbe na temu Prince-a, u prostranim prodavnicama u North Bridge kompleksu. Uđite unutra kako biste doživeli ovo jedinstveno iskustvo, od imitacije kupatila sa mirisiom jorgovana u muzičkom spotu „When Doves Cry“ do realistične verzije Prince-ovog studija u Paisley Park-u, mukotrpno rekonstruisanog detaljima kao što je polica puna 5-časovnih energetskih snimaka koje je Prince čuvao pri ruci za snimanje sesija. I pošto je sve ovo veoma impresivno iskustvo, mnoge sobe su opremljene nekom vrstom interaktivnog elementa, bilo da više volite da eksperimentišete sa mešanjem zvuka „Let’s Go Crazy“ u studiju, uradite kviz ličnosti da biste dobili prilagođenu listu pesama Prince-ovih snimaka, ili pozirate za fotografije na vrhu replike čuvenog „Purple Rain“ motocikla.

#18 Volleywood – od 16. do 17. jula 2022.godine

Volleywood

Plešite na pesku na godišnjem Volleywood festivalu Chicago Sport-a i Social Club-a, koji se ove godine proširuje na dva dana žive muzike, hrane i interaktivnih iskustava na pesku North Avenue Beach (to je poslednji preostali gradski muzički festival na plaži).

Holandski DJ San Holo i elektronski trio Cash Cash predvode događaj koji je usredsređen na EDM – kupite karte za opšte ulaznice ili Spring for a cabana za 11 vaših prijatelja i vas, obezbeđenih pivom, osvežavajućim napitcima i privatnim toaletima.

#19 Wicker Park Fest – od 22. do 24. jula 2022.godine

Wicker Park Fest

Kada je reč o uličnim festivalima, godišnji Wicker Park Fest je obično jedan od najvećih događaja u seoni koji privlači hiljade ljudi na deo Milwaukee Avenue koja je prepuna barova, lanaca restorana, butika i prodavnica cipela. Ovogodišnja muzička postava ukjučuje naslove poput latino indie rokera Y La Bamba, grupe Cherry Glazerr sa nijansama grunge-a i multiinstrumentalistu iz rodnog grada NNAMDI-a, kao i desetine drugih izvođača. Takođe ćete naći obilje hrane od lokalnih prodavaca, dobro snabdevene pivske šatore, rasprodaje u okolnim prodavnicama i namenski deo za decu.

#20 Sam Adams Roscoe Village Burger Fest – od 15. do 17. jula 2022.godine

Sam Adams Roscoe Village Burger Fest

Nije tajna da bez stida obožavamo da jedemo hamburgere, tako da možete zamisliti koliko očekujemo godišnju proslavu sočne kuhinje sa goveđim pljeskavicama u Roscoe Village-u. Olabavite kaiš i pripremite se da probate kreacije sa roštilja iz više desetina lokalnih restorana dok uživate u muzici uživo i obilnim iznosima. Ne zaboravite da glasate za svog favorita, najpopularniji hamburger vikenda osvaja nagradu po izboru posetilaca.

#21 Jeff Fest Arts and Music Festival – od 29. do 31. jula 2022.godine

Ako volite klasični rok, preskočite Lollapalooza-u i uputite se u Jefferson Park na festival zajednice koji gleda u prošlost sa nastupima lokalnih obrada bendova. Takođe ćete naći hranu od prodavaca iz komšiluka i namensku zonu za decu gde porodice mogu da se druže i izvode boogie sa mališanima.

#22 Silver Room Sound System Block Party – od 16. do 17. jula 2022.godine

Silver Room Sound System Block Party

Silver Room se vraća kao dvodnevni festival sa ulaznicama na Oakwood Beach-u, na kome će nastupiti house DJ Ron Trent, hip-hop duo Abstract Mindstate, Eshu Tune (komičar Hannibal Buress) i reper Joey Purp, među mnogim drugim muzičarima i žanrovima. Osim toga, ne propustite iskustva tokom vikenda, od Afro Karaoke – koje pozivaju učesnike da izvode karaoke u koncertnom okruženju – do demosntracija Capoeria-e.

#23 Sundays on State – od 24. jula do 04. septembra 2022.godine

Sundays on State

Prošlog leta inauguracioni Sundays on State program – koji zatvara traku State Street ulice koja se proteže od Madison-a do Lake Streets-a radi aktivacija, izvođenja, hrane i kupovine – dovela je hiljade posetilaca u centar grada da pogledaju sve, od obedovanja na otvorenom i mogućnosti razgledanja do iskačućih reklama za karaoke i fitnes časove. Događaj se vraća odabranim nedeljama ove godine, proširujući svoj opus pokrivanja od State-a do Monroe Lake-a. Za kompletan raspored prodavaca i događaja, pogledajte stranicu Chicago Loop Alliance.

#24 Brick of Chicago Walking Tours – do 31.jula 2022.godine

Brick of Chicago Walking Tours

Da li ste tip osobe koja zastaje da bulji u prelepe kuće i zgrade u Čikagu? Ako je tako, poželećete da pogledate sezonske obilaske Brick of Chicago arhitektonskog fotografa Will Quam-a, koje vode prisutne kroz neke od najneverovatnijih primera gradske izgradnje od cigala – od masivnih vila i sivog kamena do skromen Chicago Common cigle (i još mnogo toga). Obilasci su podeljeni po komšilucima, pa izaberite datum za oblast u vašoj blizini ili se spremite da istražite novi deo grada; za listu datuma događaja, posetite stranicu Brick of Chicago.

#25 Millenium Art Festival – od 16. do 18. jula 2022.godine

Millennium Art Festival

Niz slika, keramike, nakita, fotografija i nameštaja biće izloženi duž dela Lake Street ulice u Loop-u tokom godišnjeg Millennium Art Festivala. Gosti mogu da pregledaju ponudu, razgovaraju sa više od 120 umetnika i kupuju tokom trodnevnog događaja – nisu potrebne rezervacije za prisustvovanje i šetnje su dobrodošle tokom vikenda.

#26 Teatro ZinZanni – do 14. avgusta 2022.godine

Teatro ZinZanni

Uživajte u večeri i predstavi na 14.spratu hotela Cambria u Teatro ZinZanni teatru, 2,5 – časovnom iskustvu koje kombinuje cirkuske nastupe, komediju, kabare i obrok koji je vodila Debbie Sharpe. Predstava se odvija u kitnjastom, kružnom pozorištu (dizajniranom da liči na belgijski šator ogledala) gde publika okružuje scenu. Gosti uživaju u obroku od četiri jela dok gledaju kako komičari, akrobate, pevači i plesači izvode neverovatne podvige uz privlačne melodije. To je negde između Cirque du Soleil i tradicionalnog kabarea, sa osveženjima restoranskog kvaliteta. Predstave se održavaju svake večeri, od srede do subote, sa posebnim brančom u podne, nedeljom. Možete pronaći menije, vinske i koktel liste na web stranici Teatro ZinZanni-ja.

#27 Cinema/Chicago Summer Screenings Series – do 21. septembra 2022.godine

Cinema/Chicago Summer Screenings Series

Besplatno pogledajte uzbudljiv niz međunarodnih filmova kao deo godišnjeg letnjeg serijala projekcija koji predstavlja filmove iz celog sveta za lično prikazivanje u Istorijskom muzeju Čikaga i Kultnom centru Čikaga. Ovogodišnja tema, Adaptacija, će se fokusirati na filmove koji donose priče iz različitih umetničkih formi na ekran – od stripova i memoara do pozorišnih predstava – renomiranih reditelja kao što su Caroline Link (All about me) i Fernando Leon de Aranoa (Mondays in the Sun) kao i nadolazeći filmski stvaraoci. Ulaznice se mogu rezervisati 16 dana pre svake projekcije ili u ograničenoj količini lično, na projekciji; za čitav niz projekcija, posetite web stranicu Cinema/Chicago.

#28 „Rirkrit Tiravanija: (Ko se plaši crvene, žute i zelene)“ – do 16. jula 2022.godine

“Rirkrit Tiravanija: (who’s afraid of red, yellow, and green)”

Pronicljiva umetnička dela i kulinarska instalacija tajlandskog umetnika Rirkrit Tiravanija-a (koji se plaši crvene žute i zelene) transformišu Wrightwood 659 galeriju na drugom spratu u zajednički trpezarijski prostor, gde se posetiocima povremeno služi tajlandski kari, dok je mural velikih razmera koij prikazuje tajlandske političke proteste crtan na zidovima. Interaktivna izložba – koja dolazi iz kolekcije Smithsonian Hirshhorn Museum-a i bašte skulptura u Washington-u, poziva posetioce da razmotre veze između hrane i politike i da razmotre rad zajedno sa svojim kolegama dok dele zajednički obrok.

#29 Lollapalooza – od 28. do 31. jula 2022.godine

Lollapalooza

Najveći muzički festival u Čikagu dočekuje skoro 400.000 posetilaca u Grank Park-u na četvorodnevnom muzičkom festivalu koji je prepun nekih od najvećih imena popa, roka i hip-hopa. Metallica, Dua Lipa, J. Cole i Green Day predvode festival ove godine, a pridužiće im se izvođači Doja Cat, Machine Gun Kelly, Lil Baby i Steve Aoki.

#30 „Jurassic Oceans: Monsters of the deep“ – do 05.septembra 2022.godine

“Jurassic Oceans: Monsters of the Deep”

Najnovija izložba Field Museum-a vas vodi u dubinu praistorijskih mora, gde su gigantska podvodna stvorenja napravila svoj dom pre više od 200 miliona godina. Posetioci će naučiti kako su ovi divovi iz doba Jure evoluirali u poznate morske životinje poput morskih kornjača, zmija, delfina i kitova. Interaktivna izložba uključuje prave fosile i CGI projekcije drevnih stvorenja kao što je mosasaur – takođe poznat i kao T. Rex iz mora.

#31 „Immersive Frida Kahlo“ – do 24.jula 2022.godine

“Immersive Frida Kahlo”

Spremni za sledeću fazu imerzivne umetnosti u Čikagu? Proizveden od strane istog tima koji je kreirao „Immersive Van Gogh“ i bio domaćin u Germania Club zgradi u Old Town-u, „Immersive Frida Kahlo “ prikazuje animirane video projekcije nekih od najpoznatijih umetnikovih slika, uključujući dela kao što su „Dve Fride“ i „Ranjeni jelen“, zajedno sa izborom crteža, ikonografije i fotografija fazama njenog života. Očekujte nešto kao lekciju iz istorije, pored slika: izložba skače kroz ere rada umetnice u pokušaju da osvetli teme iz sopstvenog života, od njenog feminizma do njenog učešća u Mexicanidad pokretu.

#32 Choir Boy – do 24. jula 2022.godine

Choir Boy

Steppenwolf Theatre postavlja novu scenu predstave Choir Boy, nominovane za Tony nagradu, priču o mladom gej crncu koji se bori da učvrsti svoj identitet u okvirima elitnog hora pripremne škole. Napisana od strane člana ansambla Steppenwolf-a Tarell Alvin McCraney (Moonlight), emisija ulazi u svet prepun rituala, pritiska vršnjaka i tihe čežnje koristeći a capella himne kao uzbudljivu pozadinu.

#33 Jazz in the Court – do 02.septembra 2022.godine

Jazz in the Court

Gledajte uživo jazz nastupe na otvorenom svakog prvog petka u mesecu ovog leta u okviru Jazz in the Court festivala, besplatnih serija nastupa koji se održavaju u Harper Court-u u Hyde Park-u. Među izvođačima ove godine su Chuck Webb sa Margaret Murphy-WEBB I Tony Carpenter (05.avgust) i Thaddeus Tukes Quartet (02.septembra).

#34 Millennium Park Summer Film Series – od 12.jula do 30.avgusta 2022.godine

Millennium Park Summer Film Series

Godišnja letnja filmska serija Millennium Parka, koju organizuje Odeljenje za kulturna pitanja i posebne događaje u Čikagu (DCASE), donosi osam nedejla besplatnih prikazivanja filmova na LED ekranu od 40 stopa u paviljonu Jay Pritzker Pavilion-a u Millennium Park-u. Iako ćete u ponudi pronaći respektabilnu količinu blokbastera (Zdravo, Encanto i Prljavi ples-u), mnogi filmovi na ovogodišnjem rasporedu su inspirisani Year of Chicago dance 2022, uključujući mjuzikl Lin Manuel Miranda in the heights, i tinejdžersku plesnu romansu Save the last dance. Pogledajte kompletnu listu projekcija u nastavku i počnite da planirate datume za filmove tokom nedelje:

 • jul: Encanto
 • jul: Harry Potter and the Sorcerer’s stone
 • avgust: Dirty Dancing
 • avgust: Knives out
 • avgust: Shang-Chi and the legend of the 10 rings
 • avgust: Save the last dance
 • avgust: Strictly Ballroom

#35 Life Behind the wire: Prisoners of war – do 01.aprila 2023.godine

Life Behind the Wire: Prisoners of War

Zanimljiva izložba koja ističe nikada ranije viđene kolekcije ratnih zarobljenika koji otkrivaju borbe, izazove i trijumfe života u zatočeništvu. Planirajte posetu.

#36 „Wild Color“ – do 08. januara 2023.godine

“Wild Color”

Istražite boje prirodnog sveta na najnovijoj izložbi Field Museum-a, koja ispituje značenje i funkciju nekih od najsjajnijih nijansi na svetu. „Wild Color“ istražuje kako biljke i životinje koriste boju da bi odvratile grabljivice ili privukle partnere, i kako boja dragulja i minerala može dati tragove o njihovom formiranju. Izložba od 7.000 kvadratnih stopa je ispunjena primercima iz obimne kolekcije Field Museum-a, uključujući platypus svetli pod UV svetlom i ptice u svim bojama (uključujući „super crnu“).

#37 Taste of Lincoln Avenue – od 22. do 24.jula 2022.godine

Taste of Lincoln Avenue

Lokalni restorani donose svoja najpoznatija jela napolju za dva dana degustacije na ovom uličnom festivalu u Lincoln Park-u. Pronaći ćete više od 100 prodavaca duž Lincoln Avenue, uključujući lokalna preduzeća i restorane, kao i četiri bine sa živom muzikom i dečiji karnevalski prostor opremljen aktivnostima, slikanjem lica, igrama i još mnogo toga. Ne zaboravite da probate bezbrojne degustacije festivala, koje nude uzorke poslastica u rasponu od vina i viskija pa sve do čokolade.

#38 Pizza City Fest – od 23. do 24. jula 2022.godine

Pizza City Fest

Novinar NBC 5 za hranu i stalni stručnjak za ptice Steve Dolinsky je domaćin inauguracionog Pizza City Fest-a, dvodnevne ekstravagancije posvećene snažnoj pizza-sceni Čikaga. Idite do Plumber’s Union Hall-a u West Loop-u da biste probali tavernu, Detroit, deep dish, stuffed, Sicilijansku, Napolitansku, Rimsku, Njujoršku i razne vrste pita u zanatskom stilu koje služi 40 picerija iz Čikaga i šire, uključujući kultne restorane kao što su Vito & Nick’s i Lou Malnati’s, kao i novije kao što su Pizza Friendly Pizza i Alla Vita. Želite da saznate više o istoriji i zanatu pravljenja pice? Ne propustite detaljne panele sa gostima kao što su autor Modernist Pizza kuvara Francisco Migoy, Chris Bianco (Pizzeria Bianco, Phoenix), Laura Meyer (Capo’s, San Francisco) i druge.

#39 Rogers Park Taco Crawl – 21. jul 2022.godine

Rogers Park Taco Crawl

Dođite gladni na ovaj Taco Crawl u Rogers Park-u koji će istaći 14 ukusnih meksičkih restorana duž Clark Ulice između Devon Avenue i Rogers Avenue. Svaka ulaznica vam daje po jedan tako iz svakog restorana koji učestvuje – u nastavku možete videti kompletnu listu restorana:

 • El Famous Burrito Restaurant – 7047 N Clark St
 • EL Pulpo Loco – 6619 N Clark St
 • La Choza – 7022 N Clark St
 • Supermercado Roman – 6978 N Clark St
 • Sabor Poblano Restaurant – 7027 N Clark St
 • Supermercado Y Taqueria La Chapala – 7117 N Clark St
 • Su Taqueria El Rey del Taco – 7138 N Clark St
 • Taqueria el Charro – 6661 N Clark St
 • Taqueria El Chorrito – 6404 N Clark St
 • Taqueria El Dorado – 6952 N Clark St
 • Taqueria Restaurante Ciudad Hildalgo – 7104 N Clark St
 • Tamales lo mejor de guerrero – 7024 N Clark St
 • Tamalito – 7357 N Clark St
 • Urban tables – 6958 N Clark St

#40 Energy Revolution – do 17. oktobra 2022.godine

Energy Revolution

Najveća izložba Chicago Arhitecture Center-a istražuje kako gradovi mogu da se izbore sa izazovom klimatskih promena koristeći kreativne, ekološki prihvatljive pristupe dizajnu i izgrađenom okruženju. Posetioci mogu da nauče o tome kako arhitekte, inženjeri i urbanisti rade na tehnologijama kao što su hvatnaje kinetičke energije i fasade visokih performansi za stvaranje zgrada sa nultom emisijom ugljenika, ili kako javni prevoz i efikasniji uređaji mogu da pomognu u radu ka zelenijoj budućnosti pojedinca skale, dajući vam priliku da vidite kako možete doprineti cilju sveta bez ugljenika.

#41 „Key Change“ – do 16. jula 2022.godine

“Key Change”

Istražite stambenu krizu kroz sočivo umetnika kao što su Gabrielle Garland, Tonika Lewis Johnson i Maymay Jumsai – kao i organizacije kao što je Southside Home Movie Project – na ovoj Weinberg/Newton Gallery izložbi, partnerstvu sa neprofitnom organizacijom Mercy Housing Lakefront. Prikazani radovi uključuju slike, kolaž, skulpture, video i instalaciju velikih razmera, koji pričaju priču o štetnim praksama stanovanja, a istovremeno zamišljaju obogaćujuću i sigurniju budućnost za urbani život.

#42 ShakesFest: A Chicago Shakespeare Community Cabaret – od 14. do 23. jula 2022.godine

ShakesFest: A Chicago Shakespeare Community Cabaret

Ovogodišnje izdanje Chicago Shakespeare in the Parks (u kojem Chicago Shakespeare Theatre donosi besplatne lenje pop-up predstave u parkovima širom grada) je ShakeFest, živahna muzička revija pesama inspirisana stvaralaštvom voljenog barda. Pozorište se udružilo sa lokalnim umetničkim organizacijama za svaku od predstava u šest susedstava Čikaga, pa očekujte raznoliku lepezu muzičkih žanrova i plesa – pogledajte kompletnu listu datuma nastupa u nastavku:

 • jul: West Pullman Park (401 W 123rd St) u West Pullman-u u 18:30h
 • jul: Eckhart Park (1330 W Chicago Ave) u West Town/Ukrainian Village u 18:30h
 • jul: Piotrowski Park (4247 W 31 st St) u Little Village-u u 18:30h
 • jul: Columbus Park (500 S Central Ave) u Austin-u u 18:30h
 • jul: Ogden Park (6500 S Racine Ave) u Englewood-u u 18:30h
 • jul: Ping Tom Memorial Park (1700 S Wentworth Ave) u Chinatown-u u 18:30h

#43 The Infinite Wrench – do 31. decembra 2023.godine

The Infinite Wrench

Više od 30 godina, neo-futuristi oduševljavaju kasnonoćnu publiku predstavama koje spajaju 30 minijaturnih predstava u 60-minutnu predstavu. Vraćajući se ličnom programiranju (učesnici moraju biti vakcinisani i sa maskama) nakon više od godinu dana provedenih u virtuelnom svetu, emisija sa potpisom kompanije je nepredvidljivija nego ikada, sa nekoliko kompaktnih novih predstava koje se premijerno prikazuju svake nedelje. U roku od 10 minuta, možda ćete biti počašćeni dirljivim monologom o svakodnevnom životu ili nepoštovanjem koje će izneti član glumačke ekipe bez pantalona – sve to inspirisano iskustvima izvođača na sceni. Uvek se menja i razvija, i ovo je jedinstveni šou koji zaista nudi nešto drugačije svaki put kada se pojavite da je vidite.

#44 Whiskies of the world – 23. jul 2022.godine

Whiskies of the World

Probajte vrhunske viskije iz celog sveta na ovoj putujućoj izložbi viskija, koja okuplja više od 200 žestokih pića koje entuzijasti mogu da pijuckaju po želji. Opšta ulaznica vam daje slobodan pristup točenjima viskija (uključujući brendove kao što su Four Roses, J Henry & Sons, Westward Whiskey i mnogi drugi), kao i uparivanjima hranom i mnogim drugim pogodnostima; takođe možete doći na kurseve za dodatnih 5 dolara ili VIP propusnice da biste ušli 45 minuta pre opšteg prijema.

#45 Loving Repeating: New Work by Miller & Shellabarger – do 03. septembra 2022.godine

Loving Repeating: New Work by Miller & Shellabarger

Umetnici u braku Dutes Miller i Stan Shellabarger istražuju odnose, intimnost, čudnost i usamljenost tokom pandemije COVID-a 19 na ovoj impresivnoj izložbi u Hyde Park Art Center-u. posetioci mogu da vide tri nova dela u galerijskom prostoru Art Center-a – uključujući masivni mural i participativnu instalaciju koja poziva ljude da naprave sopstvene ždralove od papira – i prisustvuju brojnim besplatnim javnim programima, od performansa na temu Pride-a do razgovora sa parovima umetnika.

#46 Architecture after hours – 14. jul 2022.godine

Architecture After Hours

Prošetajte Arhitektonskim centrom u Čikagu (Chicago Architecture Center) usred prigušene svetlosti zlatnog sata tokom prvog događaja u ovom Centru koji poziva goste da pokjuckaju pivo iz Revolution pivare, uživaju u zadivljujućim pogledima na reku, slušaju muziku i istražuju dva sprata galerije Centra koje se bave svime što je povezano sa arhitekturom Čikaga. Svaki učesnik će dobiti dve karte za piće i pivo, vino ili bezalkoholna pića, kao i lagane zalogaje tokom cele večeri.

#47 Summer Vine Fest – 29. jul 2022.godine

Summer Wine Fest

Intimna degustacija vina u bujnim vrtovima zoološkog vrta Lincoln Park-a, sa više od 50 vina, živom muzikom, novim VIP prostorom i još mnogo toga!

#48 Bastille Day French Night Market – 14. jul 2022.godine

Bastille Day French Night Market

Proslavite sve francusko na francukom noćnom tržištu Lincoln Common Bastille Day French Night Market-u. Pridružite nam se u večeri žive muzike iz La Tosca Chicago, francuskoj hrani i vinu, porodičnim aktivnostima i još mnogo toga! i obeležite svoj kalendar kako biste ulepšali vaše noći časom plesa salse 21. jula.

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0