Kako poslati paket iz Amerike za Srbiju, troškovi transporta i carine

Kako poslati paket iz Amerike za Srbiju, troškovi transporta i carine

Inostrani studenti koji pohađaju online nastavu moraće da napuste SAD
USCIS: Za ove grupe imigranata radne dozvole će važiti 18 meseci nakon isteka
USCIS pruža olakšice za osobe čije radne vize kasne

Sigurno ste mnogo puta do sada poželeli da pošaljete neki paket svojim najbližima u Srbiji. Međutim, slanje paketa iz Amerike za Srbiju vrlo često je izuzetno skupo i nepraktično, pa nije retkost da poštarina nadmaši cenu proizvoda ili paketa koji šaljete. Kada se svemu tome pridoda i carina ispostavi se da ovo možda i nije najbolja ideja.

Konačna cena dostave zavisi od mnogo faktora, počevši od težine paketa, vrste i vrednosti proizvoda koji šaljete (da li će biti ocarinjen u Srbiji), servisa koji koristite za slanje i vremena za koje želite da vaš paket stigne na odredište.

Chicago Glasnik je istražio cene i načine na koje možete poslati vaše pakete za Srbiju.

Ukoliko želite da pošaljete paket težine do 5lbs (2,25kg) cene variraju u zavisnosti od servisa i datuma dostave.

 • Cena dostave preko FedEx Economy servisa iznosila bi 66.99 dolara, uz rok dostave od dva do pet radnih dana.
 • Ukoliko se odlučite za UPS Expedited cena dostave biće 68.99 dolara, uz rok dostave od dva do osam radnih dana.
 • DHL Express će za paket iste težine naplatiti 70.99 dolara uz dostavu u roku od 4 radna dana.
 • Trenutno najskuplja opcija za slanje paketa bila bi UPS Worldwide Saver po ceni od 91.99 dolara, ali bi vaš paket bio dostavljen u roku od 1 do 4 radna dana.

Pojedinačne cene za pakete do 10 lbs težine možete pronaći na ovom sajtu.

Šta ne sme da se šalje poštom u Srbiju?

Postoji veliki broj ograničenja u tome šta možete da šaljete, tako da žive životinje, lovačke trofeje, delove životinja poput slonovače, životinjske nus-proizvodi i proizvode koji nisu namenjeni za ljudsku upotrebu, ne možete poslati u Srbiju. Takođe je zabranjeno slanje ljudskih ostataka ili urni, gotovine, dragog i poludragog kamenja, vatrenog oružja, municije, eksploziva, kao i krivotvorene robe i opojnih droga. Uvoz alkohola i kafe za fizička lica je dozvoljen u jako malim količinama. Za ove proizvode dodatno se plaća i akciza prilikom carinjenja odnosno uvoza.

Postoje i neka druga ograničenja, kao što su vrednost i težina paketa. USPS ne prihvata slaje paketa čija je vrednost veća od 2500 dolara ili čija težina prelazi 66 lbs (oko 30 kg).

Šta sve podleže carini u Srbiji?

Najveća zabluda internet kupaca koji kupovinu obavljaju u inostranstvu je da pod terminom “carina se ne plaća” podrazumevaju da se “ne plaća ništa
prilikom uvoza paketa”. Ukoliko Vaš paket ima vrednost preko 55 dolara i šaljete ga preko DHL-a, Fedex-a ili  UPS-a znajte da primalac paketa može platiti nakadnu u visini od čak 35 dolara. Prema podacima kompanije Američki Poštar oko 30 procenata malih paketa koji stignu u Srbiju ne budu ocarinjeni, iako bi po zakonu trebali biti. Može se desiti da usled velike gužve carinici ne pregledaju sve pakete ili da jednostavno imate sreće pa vaš paket ne bude ocarinjen. Imajte na umu da prilikom slanja paketa morate navesti njegovu vrednost, tako da ukoliko šaljete paket malih dimenzija i navedete da je njegova vrednost do 20$ velika je verovatnoća da vaš paket neće biti ocarinjen.

carinske stope u Srbiji chicago glasnik

Izvor: Američki Poštar. Kako se obračunava carinska stopa u Srbiji.

Pored tradicionalnih načina slanja paketa, putem velikih kompanija kao što su Fedex, UPS ili DHL, postoji i nekoliko manjih kompanija koje vam mogu pomoći da vaš paket stigne brzo i  bezbedno na odredište pod povoljnim uslovima.

kompanija americki posta chicago glasnik

Američki Poštar

Kompanija Američki Poštar ima 6 godina iskustva sa internet kupovinom i dostavom iz Amerike. Registracija na Američkom poštaru je besplatna. Kada registrujete nalog, istog trenutka ćete dobiti vašu američku adresu koju ćete uneti prilikom plaćanja na internet prodavnici.

Kako funkcioniše Američki Poštar?

 • Registrujte se na Američkom poštaru
 • Kupujete u bilo kojoj prodavnici u Americi
 • Pošaljite kupljene proizvode na adresu Američkog poštara
 • Pošaljite paket u Srbiju ili Crnu Goru
 • Preuzmite paket u lokalnoj Pošti

Servis Američki Poštar nudi veliki broj opcija za slanje i kupovinu koji će vam pomoći da uštedite novac. Ukoliko želite da obavite kupovinu u više prodavnica u Americi, možete iskoristite mogućnost besplatnog spajanja do 5 paketa i slanjem svega u jednom paketu za Srbiju. Jedan od magacina Američkog Poštara nalazi se u Oregonu koji ima 0% poreza pri internet kupovini na bilo kojoj prodavnici u Americi. Poređenja radi, kada kupujete u New York-u platićete uvek dodatnih 8.8% na vrednost kupovine odnosno $8.8 na svakih $100 vrednosti kupovine. Za više informacija možete posetiti vebsajt Američkog Poštara i izabrati jednu od mnogobrojnih opcija slanja i kupovine.

kompanija ik speditor chicago glasnik

 IK Speditor

Ukoliko tražite jednostavno i povoljno rešenje za transport iz Amerike ili treba svoju robu da dostavite u Ameriku kompanije IK Speditor vam može pomoći. Bez obzira da li imate hitan paket ili vrednu pošiljku, malu zbirnu pošiljku (LCL) ili pun kontejner (FCL) IK Speditor će obezbediti rešenje odgovara zahtevima trenutka. Ova kompanije može takođe rešiti sve carinske formalnosti i rasteretiti vas kako biste vi mogli da se posvetite vašem poslu. Ova kompanija verovatno predstavlja najbolju opciju ukoliko planirate kontejnerski transport ili velike pošiljke.

 

Slavski paketi slanje iz celog sveta glasnik box chicago glasnik

 

Glasnik Box – kutija puna iznenađenja

Ukoliko je cena dostave viša od vrednosti samog paketa ili samo želite da obradujete svoje najbliže brzim i ukusnim poklonom onda je Glasnik Box pravo rešenje za vas. Ukoliko ne možete svojim prisustvom da uveličate važan trenutak u životu vaših dragih osoba nema boljeg načina da ih iznenadite od poklona. Glasnik Box čini vaš izbor lakim i jednostavnim. Izaberite željeni paket, platite karticom i vaš poklon će biti isporučen na bilo koju adresu u Srbiji u roku od 48 časova, uz besplatnu dostavu.

Glasnik Box servis Chicago Glasnik

Glasnik Box paketi su ručno selektirani i stižu na odredište u roku od 48 časova, uz besplatnu dostavu!

Ako želite da vaš paket bude isporučen na određeni, vama značajan datum, ovaj servis nudi mogućnost izbora datuma dostave izabranog paketa. Izaberite željeni datum a oni će se se postarati da vaš paket stigne na odredište. Trenutno u njihovoj prodavnici ima više od 25 paketa  za razne prilike. Od ručno pravljenih medvedića od ruža, slatkih paketa sa Milka i Kinder proizvodima do tradicionalnih slavskih paketa. Cene paketa kreću se od 30 do 60 dolara sa uključenom dostavom.  Ovaj servis predstavlja sjajnu i verovatno najpouzdaniju i najbržu opciju da obradujete nekog svog u Srbiji, nema skrivenih troškova i procedura plaćanja je brza i jednostavna.

Troškovi poštarine i carine u velikoj meri čine slanje paketa za Srbiju iz Amerike nepovoljnim. Tradicionalne metode, poput slanja paketa po prijateljima i poznanicima još uvek su izuzetno popularne među našim ljudima. Za sada nema naznaka da će se nešto promeniti ili pojaviti neki alternativni i povoljniji način slanja.

Kakva su vaša iskustva, da li postoji neka povoljnija opcija za slanje? Pišite nam u komentarima.

COMMENTS

WORDPRESS: 2
 • comment-avatar
  Sloba 3 years ago

  Atlantik express posta,da li neko zna o cemu se ovde radi,poslat mi je paket pre 3 meseca iz Amerike za Srbiju.Ova navodi agencija Atlantik tvrdi da je paket kod njih na carinjenju a vec 30 dana nema odgovora.???
  Kaze mi neki njihov radnik bice,svaki put kada im se javim.