Kako je nastao $ – Simbol američkog dolara

Kako je nastao $ – Simbol američkog dolara

Cene polovnih kamiona u Americi na istorijskom maksimumu
Dogodovštine “kućne devojčice” od sada pratite na novom instagram profilu!
Dva hotela u Čikagu među 10 najboljih na svetu

Simbol za dolar ($) široko je rasprostranjen kao simbol novca širom sveta u svakodnevnom životu. Ako ste se pitali kako je nastao simbol za dolar ($) predstavićemo vam nekoliko teorija. Niko zaista ne zna sa sigurnošću a tokom godina se pojavilo nekoliko teorija. Najšire prihvaćeno objašnjenje, prema Birou za graviranje i štampu, seže čak do španskog pezosa, koji je bio prihvaćen kao osnovna jedinica vrednosti u kolonijalnoj Americi tokom kasnih 1700tih.

Rukom pisani rukopisi datirani u to vreme pokazuju da je pezos – formalno „peso de ocho reales“ ili ’delić osmine’ u Americi – bio skraćenica pod nazivom PS. Veruje se da je, kako je vreme prolazilo, skraćenica bivala napisana tako da je S bilo preko slova P, što je približno simbolu $.

Prvi simbol $ se pojavio u štampi posle 1800.godine a bio je široko korišćen u vreme kada je prvi američki papirni dolar izdat 1875.godine.

Iako je PS teorija danas široko prihvaćena, tokom godina su predložena različita alternativna objašnjenja kako je ovaj svepristuni simbol nastao. Jedna od najpopularnijih teorija je potekla od libertarijanske filozofkinje Ayn Rand, koja je u svom romanu „Atlas je slegnuo ramenima“ iz 1957.godine uključila jedno poglavlje o znaku dolara za koji je tvrdila da je simbol ne samo američke valute već i ekonomske slobode nacije. Prema Rand-ovoj, znak dolara (napisan sa dve vertikalne crte umesto jednom) poticao je od inicijala Sjedinjenih Država: prvo slovo U (USA) postavljen preko drugog glavnog slova S, minus donji deo slova U. Ne postoje dokumentovani dokazi koji bi potkrepili ovu teoriju, međutim, čini se da je jasno da je znak dolara već bio u upotrebi do trenutka formiranja Sjedinjenih Država.

Izvor:

COMMENTS

WORDPRESS: 0