Kako je Čikago dobio ime?

Kako je Čikago dobio ime?

USCIS produžava radnu dozvolu na 5 godina za ove imigrante
Senat će zabraniti TikTok ukoliko ga vlasnici ne prodaju američkoj kompaniji
Coca-Cola Y3000: Misteriozni ukus osmislila veštačka inteligencija

Čikago je treći grad po veličini u Sjedinjenim Državama sa populacijom od oko 2,75 miliona stanovnika. Gradsko područje Čikaga (metropolitan area) je treće na svetu po površini. Grad je inkorporiran 1837. godine, ali se ubrzani rast dogodio sredinom 19. veka. Postoji nekoliko teorija o tome kako je grad dobio ime, a većina njih je povezana sa Indijancima.

Prvi stanovnici Čikaga bila su indijanska plemena,  Algonkijanci (Algonquian ),  uključujuci  Miami i Mascoutena Indijance. Nicholas Perrot je bio prvi Evropljanin koji je kročio u ovaj region 1671, a nedugo zatim i francuski istraživaći Jackues Markuette i Louis Jolliet. Jean Batiste Point du Sable sagradio je prvo trajno naselje 1780-ih i postao prvi ne-autohtoni stanovnik ovog područja. Posle severozapadnog indijskog rata, neka od plemena su se povukla se teritorije, a 1830-ih Čikago se razvio u opštinu od oko 100 ljudi. Prvi zapisi o gradu koji se naziva “Cikago” datiraju iz 1830-ih.

Poreklo imena Čikago

Postoji nekoliko teorija o rečima na osnovu kojih je ime Čikago nastalo, jer su Indijanci imali nekoliko reči koje su bile izgovorane slicno kao reč Čikago. Popularna teorija navodi da je grad dobio svoje ime nakon što se poglavica po imenu Shecaugo utopio u reci koja je kasnije postala reka Čikago, a grad je dobio naziv po reci. Druga teorija kaze da je ime izvedeno iz “Shecaugo”, što se sa indijanskog prevodi kao “razigrane vode” , što se odnosi na reku Čikago.

Opšteprihvaćena teorija tvrdi da je ime izvedeno iz indijanske reči “shikaakva” sto znači “smelly onion (luk neprijatnog mirisa)”. Indijanci iz Ilinoisa su imenovali lokacije po biljkama koje su pronalazili u blizini.  Područje oko ušća reke Čikago bilo je poznato kao “Shikaakva” od strane lokalnog stanovništva, jer je “mirišljavi luk” rastao oko sliva. Francuski istrazivaci su “francuski” izrazili ovu reč i pretvorili je u “Shecaugo”. Godine 1687. istrazivac, Henri Joutel, napisao je dnevnik koji je naveo da je stigao na mesto poznato kao “Shecaugo”, gde je  “mirišljavi beli luk” rastao u šumi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0