Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?

Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?

Dozvola za rad u Americi. Evo koliko dugo važi i šta vam je sve potrebno da je dobijete ili obnovite
USCIS odobrio proces za ponovno ujedinjenje porodice sa Ekvadora
Razvodite se u toku procesa za Zelenu Kartu? Evo šta treba da znate u ovom slučaju

Naturalizacija se odnosi na proces u kojem osoba koja nije rođena u Sjedinjenim Državama dobrovoljno postaje američki građanin. Za osobe rođene u inostranstvu, naturalizacija je najčešći način da se postane američki državljanin.

Pre nego što pojedinac može da podnese zahtev za državljanstvo Sjedinjenih Država kroz proces naturalizacije, podnosilac zahteva mora da ispuni nekoliko uslova.

Ako kandidat ispunjava uslove da postane državljanin Sjedinjenih Država

Mnogi zakoniti stalni stanovnici imaju pravo da postanu državljani Sjedinjenih Država, a to čak ni ne shvataju. U stvari, procenjuje se da trenutno postoji sedam miliona vlasnika zelenih karata. Možda ćete imati pravo da se prijavite za državaljanstvo Amerike kroz proces naturalizacije:

  • Ako ste bili zakoniti stanovnik poslednjih 5 godina
  • Ako ste trenutno u braku i živite sa američkim državljaninom i bili ste u braku i živite sa tim supružnikom poslednje tri godine
  • Ako trenutno služite u Oružanim snagama Sjedinjenih Država (ili ćete podneti prijavu u roku od 6 meseci od počasnog otpuštanja iz jedinice) i ako ste odslužili najmanje jednu godinu u jedinici

Kada steknete pravo da postanete državljanin Sjedinjenih Država, možete se prijaviti tako što ćete podneti Obrazac N-400, Zahtev za naturalizaciju, Službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS).

Drugi načini da postanete državljanin Sjedinjenih Država

Pored rođenja u Sjedinjenim Državama i naturalizacije, postoji nekoliko drugih načina na koje osoba može postati američki građanin.

Ponekad dete rođeno van Sjedinjenih Država može automatski „steći“ državljanstvo ako je bar jedan roditelj državljanin Sjedinjenih Država u vreme rođenja deteta. To je zapravo malo komplikovanije i zakoni su se menjali tokom godina.

Dete sa stalnim boravkom mlađe od 18 godina takođe može „dobiti“ državljanstvo kada se roditelj naturalizuje. Dete sa stalnim boravkom mora da živi u Sjedinjenim Državama sa roditeljem.

 

Izvor: Citizenpath.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0