Kako da postanete licencirani agent za nekretnine u Ilinoisu u 5 koraka

Kako da postanete licencirani agent za nekretnine u Ilinoisu u 5 koraka

Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina
Isplata 1200$ pomoći za neke Amerikance ne pre Avgusta
Šaljete novac iz Srbije u Ameriku? Evo koje poreske propise i smernice treba da znate

Da li razmišljate o promeni karijere i pitate se kako da postanete agent za nekretnine u Ilinoisu? Proces nije tako dugotrajan kao što ste možda pretpostavili. Svakako, moraćete da odslušate kurs u trajanju od 90 sati, a zatim položite ispit za brokera nekretnina u Ilinoisu (Illinois Real Estate Broker Examination). Za manje od godinu dana, mogli biste da pokazujete penhthause u Water Tower Place-u ili bungalove u Springfield-u.

Evo 5 koraka kroz koje trebate proći da biste postali licencirani profesionalac za prodaju nekretnina u državi Ilinois:

 1. Odslušajte kurs u trajanju od 90 sati
 2. Prijavite se za ispit za brokera nekretnina u Ilinoisu
 3. Položite ispit
 4. Pronađite upravnog brokera
 5. Dovršite proces licenciranja

Proći ćemo kroz ovaj postupak korak po korak, puno detaljnije, ali pre nego što to uradimo, odgovorimo na neka od najvažnijih pitanja koja će novi agenti za nekretnine imati.

Koliko vremena je potrebno da postanete licencirani agent za nekretnine u Ilinoisu?

TimeVećini ljudi treba između tri i šest meseci da postanu brokeri u Ilinoisu. Tačno vreme zavisi od vas. nekim kandidatima je potrebno duže od drugih da bi završili kurs od 90 sati. Nekima su potrebne nedelje da bi učili za ispit, a drugima će biti potrebni dani.

Dužina vremena koja je potrebna da postanete agent za nekrentine u Ilinoisu takođe zavisi od toga koliko vremena je potrebno da State Department obradi vašu prijavu, ali planirajte da to traje oko mesec i po dana (45 dana).

Bez obzira na to koliko je vremena potrebno, trajaće još duže ako ne počnete postupak danas.

 

Koliko košta da se dobije licenca za agenta nekretnina?

Dobijanje licence za brokera u Ilinoisu će vas koštati oko 1.000 dolara. Neki od ovih troškova su isti za svakog podnosioca zahteva. Svi plaćaju 55 dolara za polaganje ispita i 125 dolara za prijavljivanje za licencu za nekretnine u Ilinoisu. Svaki broker plaća iste članarine Nacionalnom udruženju nekretnina (National Association of Realtors) i Službi višestrukih popisa (Multiple Listing Service).

Neki od ovih troškova zavise od toga koju ste školu za trgovinu nekretninama izabrali kako biste položili svoj kurs. Škole poput Real Estate Express-a omogućava da lako i povoljno završite svoj kurs za predlicenciranje. Njihovi paketi takođe uključuju pripremne materijale za testiranje koji će vam pomoći da se pripremite za ispit brokera u Ilinoisu. Na ograničeno vreme, Real Estate Express nudi 25% popusta na edukaciju pre licenciranja i materijale za spremanje ispita. Samo koristite promotivni kod „Theclose25“ na blagajni. Za više informacija, kliknite ovde.

Troškovi licence za nekretnine u Ilinoisu

Kurs u trajanju od 90 sati $329 (u Real Estate Express školi)
Materijali za pripremu testa $100 (ili besplatno u Real Estate Express-u)
Naknada za ispit za brokera $55
Naknada za prijavu za licencu brokera $125
NAR članstvo $150
MLS članstvo $312
Ukupni troškovi $1.071

 

Kako dobiti licencu za nekretnine u Ilinoisu u 5 koraka

Pre nego što započnemo pregled kako postati prodavac nekretnina u Ilinoisu, moramo da primetimo promene koje je država napravila u ovoj profesiji pre nekoliko godina. Ranije su se oni koji su pomagali klijentima da kupuju i prodaju domove nazivali agentima za nekretnine. Brokeri su bili agenti koji su želeli dodatnu obuku i imali dozvolu za upravljanje kancelarijama za nekretnine.

Trenutno svi koji se bave ovom profesijom moraju polagati ispit za brokera. Ako želite da napredujete u karijeri i upravljate kancelarijom, morate postati upravni broker.

Ovo je jedina država koja ima ovu razliku u odnosu na druge.

 

Korak #1 Odlsušajte kurs

Biti broker je mnogo složeniji proces od onoga što vidite na televiziji. Kao broker, vi ste odgovorni za pomoć klijentima u donošenju jedne od najvažnijih finansijskih odluka u njihovom životu.

Zbog toga država Ilinois zahteva od vas da, pored polaganja ispita za brokera, morate pohađati i kurs u trajanju od 90 sati. Kurs je podeljen u dva segmenta. Prvih 75 sati nastave pokrivaju teme kao što su zakoni o nekretninama, fer stanovanje (pravo na odabir bez diskriminacije) i procene. Sledećih 15 sati su predavanja u učionici ili online webinarima koji pokrivaju primenjene principe nekretnina poput rada sa više ponuda ili načina prodaje ’nestabilne’ imovine (imovine koja je pred oduzimanjem ili u posedu banke).

Kurs mora biti održan od strane škole za nekretnine koju je odobrilo Odeljenje za finansijske i profesionalne propise (Department of Financial and Professional Regulation).

Šta ću naučiti tokom kursa?

Vaših 90 sati kursa će pokrivati širok spektar tema. Komisija za nekretnine u državi Ilinois odobrava svakog subjekta.

75 sati kursa pokriva sledeće teme:

 • Zakon o licencama
 • Nekretnine
 • Struktura agencije
 • Odnosi sa prodavcima i savetovanje
 • Odnosi sa kupcima i savetovanje
 • Zakon države Ilinois
 • Savezni zakoni
 • Marketing i reklamiranje
 • Transakcije sa nekretninama
 • Finansiranje
 • Ugovorno znanje
 • Sporazumi o nezavisnom izvođaču radova i zaposlenima
 • Upravljanje vlasništvom

Realtor Chicago Glasnik

15 sati primenjenih principa nekretnina pokriva sledeće teme:

 • Priprema liste
 • Zastupanje kupaca
 • Tipovi agencija
 • Predstavljanje i pregovaranje o ponudama
 • Kako se nositi sa više ponuda
 • Kako se upravlja asistentima
 • Kako se izvode CMS i cene
 • Kako minimizirati rizik
 • Kako se postupa sa eskro (escrow) računima
 • Kako se baviti problemima sa „nesigurnim“ nekretninama
 • Antitrustovske teme (teme o sprečavanju monopola i promovisanju fer konkurencije)
 • Inspekcija popravki

Kao što vidite sa spiska tema, biti agent je veoma ozbiljan posao. Iako biste svakako trebali da shvatite važnost ovih tema, ne dozvolite da vas ova lista spreči da se upišete na kurseve. Ostali agenti za nekretnine su takođe naučili ove informacije pre vas, samim tim možete i vi!

Da li treba da pohađam predavanja lično ili onlajn?

Da biste postali broker za nekretnine u državi Ilinois, možete da odaberete pohađanje nastave na licu mesta ili onajn predavanja. Kursevi na licu mesta su skuplja opcija. Onlajn kursevi vam omogućavaju da radite svojim tempom i primati isti materijal po mnogo nižim cenama.

Država Ilinois zahteva da 15 od 90 sati bude „interaktivno“. To ne znači da za ovaj deo obuke morate da se prijavite za časove na licu mesta. odeljenje za finansijske i profesionalne propise u Ilinoisu zna da ne može svako da prisustvuje predavanju licem u lice. Zbog toga su dozvolili da se 15-časvoni interaktivni kursevi mogu i održati kao online webinari.

Pregledajte najbolje škole nekretnina u Ilinoisu i odaberite onu koja najbolje odgovara vašem budžetu i stilu učenja.

 

Korak #2 Prijavite se za ispit za brokera nekretnina u Ilinoisu

Vaš prvi korak u polaganju ispita za brokera u Ilinoisu je registracija u PSI. PSI je usluga testiranja koju država Ilinois koristi za primenjivanje testiranja ispita za brokere. Pre nego što budete mogli da polažete ispit, vaša škola za promet nekretnina će eletkronskim putem morati da preda dokumente koji dokazuju da ste završili 90 sati neophodne nastave. Vaša škola za promet nekretnina neće moći da ispuni ovaj zahtev dok se ne registrujete u PSI.

Nakon što PSI dobije obaveštenje da ste završili kurseve, možete da posetite stranicu za registrovanje za ispit klikom OVDE. Takođe možete pozvati 800-345-6559 da biste dovršili ovaj postupak. Za uputstva o tome kako poslati faksom ili elektronskom poštom prijavu, posetite Priručnik za kandidate koju je pripremila država Ilinois klikom OVDE.

Ispiti za licenciranje u Ilinoisu se održavaju od ponedeljka do petka na većini lokacija. Neke lokacije mogu ponuditi i testiranje subotom.  Morate zakazati termin kako biste polagali ispit. Iznenadni dolasci nisu dozvoljeni.

Kada odaberete dan i vreme koji vam najviše odgovaraju, platićete naknadu za ispit svojom kreditnom karticom u iznosu od 55 dolara.

 

Korak #3 Položite ispit za brokera nekretnina

Ako je prošlo neko vreme od vašeg polaganja standardnog testa, možda ćete osećati strepnju zbog polaganja ispita za brokere. Kako se približavate danu testiranja, budite mirni i imajte pozitivan stav.

Koji je format ispita?

Imaćete 3 i po sata da položite ispit sa formom u vidu nekoliko ponuđenih odgovora u svakom pitanju. Ispit pokriva nacionalne ali i specifične teme za Ilinois.

Postoji 100 pitanja za državne ispite. Evo raspodele svake teme i koliko će tih pitanja biti na ispitu:

Pregled nacionalnih ispitnih pitanja

Tema Broj pitanja
Agencijski odnosi i ugovori 28
Vlasništvo nad nekretninama/ kamate 13
Finansije 14
Nekretnine 14
Propisi o marketingu 10
Upravljanje vlasništvom 8
Kalkulacije nekretnina 13

 

Takođe ćete morati da odgovorite na 40 pitanja sa formom u vidu nekoliko ponuđenih odgovora za deo testa o Ilinoisu. Evo tema, kao i broja pitanja određenih za svaki predmet.

Pregled pitanja na ispitu za Ilinois

Tema Broj pitanja
Zahtevi za licenciranje 10
Zakoni i pravila koja regulišu praksu prometa nekretnina 20
Objava informacija za javnost (disclosures) 10

 

Ako tokom ispita utvrdite da vam ponestaje vremena, vratie se i pokušajte da date odgovor na svako pitanje na osnovu vašeg osećaja. Ne postoji kazna za pogađanje.

Šta treba da ponesem prilikom polaganja ispita?

Po dolasku u objekat za testiranje, ponesite dva validdna oblika indetifikacionih dokumenata. Barem jedan mora biti lični dokument sa fotografijom koja sadrži vaše ime, prezime i potpis. To može biti vozačka dozvola, lična karta, pasoš ii vojna kartica.

Drugi oblik identifikacionog dokumenta mora imati vaše ime i potpis. Možete koristiti kreditnu karticu, karticu socijalnog osiguranja ili vid studentske ili radne kartice.

Na kraju, moraćete da dostavite i biometrijsku verifikaciju identiteta (detaljnije informacije možete dobiti klikom OVDE). To može uključivati skeniranje otiska prsta.

Pored ličnih dokumenata, možete poneti i neprogramirani digitron koji nema abecednu tastaturu ili mogućnosti štampanja. Centar za testiranje će obezbediti olovke i papir tokom ispita. Ispit će se polagati na računaru.

Šta je zabranjeno tokom ispita?

U Centru za testiranje su jedino dozvoljeni novčanici i ključevi. Dobićete ormarić za čuvanje novčanika i ključeva za vreme rešavanja testa. Nećete imati pristup ovim stavkama tokom trajanja ispita.

Mobilni telefoni i satovi nisu dozvoljeni u objektu za testiranje. Od vas će se tražiti da ispraznite sadržaj svojih džepova kako bi bili sigurni da su prazni pre polaganja testa.

Tokom testiranja nisu dozvoljeni hrana i piće.

 

Korak #4 Pronaći upravnog brokera

Država Ilinois zahteva da radite pod upravnim brokerom. Upravljački broker je pohađao 60 sati dodatne obuke, uspešno je radio u ovoj industriji i položio je ispit za upravnog brokera.

Pronalaženje upravnog brokera za kojeg ćete raditi je jedinstven proces. Upravni brokeri pokušavaju da nađu brokere koji bi najbolje predstavljali njihovu agenciju. Kao broker, pokušavate da pronađete brokersku agenciju koja vam nudi najbolje uslove rada i koja odlično odgovara vašim specifičnim pogrebama kao novom agentu.

Kako da pronađem pravog upravnog brokera?

Bez obzira da li živite u oblasti Chicagoland-a, Peoria, Springfield-a ili nekoj drugoj, istražite najbolje i najveće kompanije za promet nekretninama koje rade van vašeg lokalnog područja.

Kada odlučite sa kojim kompanijama ćete stupiti u kontakt, pitajte upravnog brokera o podeli ili kako ćete vi i brokerska kuća podeliti provizije. Neke brokerske kuće će tražiti proviziju u iznosu od 50/50. Obično, upravni brokeri koji nude ovu podelu provizije neće naplatiti mesečnu naknadu za vaš radni sto u okviru agencije.

Druge kompanije vam mogu omogućiti da zadržite između 70% i 100% vaše provizije. Ta brokerska agencija će, zauzvrat, naplaćivati veće mesečne naknade.

Neke agencije vam mogu ponuditi 70% provizije dok ne dostignete svoj limit. Nakon što zaradite tja unapred naznačeni iznos, ostatak godine ćete dobijati 100% provizije.

Kao novi broker za nekretnine, pronalaženje pravog balansa između provizija i naknada za svoj radni sto u okviru agencije može biti nezgodno. Imajte na umu da brokerske agencije ne nude nikakvo plaćanje svojim agentima pa su ovi pregovori sa njima jako važni.

 

Korak #5 Završite proces licenciranja

 

Kada uspešno položite ispit i nađete upravnog brokera, spremni ste da dovršite postupak licenciranja. Posetite veb lokaciju Odeljenja za finansijske i profesionalne popise države Ilinois (to možete uraditi klikom OVDE). Na tom sajtu ćete se registrovati, popuniti prijavu i platiti naknadu od 125$.

Bićete obavešteni putem email-a kada aplikacija bude odobrena. Država Ilinois ne nudi papirne icence.

 

Koliko traje odobrenje prijave?

Za razliku od nekih država, Ilinois onima koji čekaju licencu dozvoljava da vežbaju pod nadzorom upravnog brokera 45 dana dok se zahtev obrađuje.

Ako biste radije sačekali da vežbate dok ne dobijete zvanično obaveštenje da je vaša licenca za nekretnine u Ilinoisu u evidenciji, možda ćete želeti da potrošite neko vreme na podešavanje nekih sistema da možete odmah krenuti kada vaša licenca bude spremna.

Prvo pronađite malo vremena da nađete Opciju za upravljanje odnosima sa kupcima (CRM, što možete uraditi klikom OVDE). Ovo je pristupačna opcija koja je veoma korisna i nudi personalzovane mogućnosti poput e-maila i slanja poruka, a LionDesk može biti dobar izbor za početak (za više informacija kliknite OVDE).

Verovatno ćete želeti da počnete sa radom na svojoj sopstvenoj veb stranici. Razmislite o korišćenju kreatora veb stranica za nekretnine poput iNCom-a koji će vam pomoći da napravite veb stranicu profesionalnog izgleda, a nakon čega će uslediti potencijalni klijenti. (za više informacija o ovom kreatoru, kliknite OVDE).

Česta pitanja na temu – Kako dobiti licencu za brokera nekretnina u Ilinoisu

Da li imate još neka dodatna pitanja o tome kako možete postati broker u polju bavljenja nekretninama? Evo još nekoliko pitanja koja se često postavljaju.

 

Da li je karijera brokera nekretnina prava za mene?

Za neke, rad kao prodavca na osnovu provizije znači da mogu postojati meseci gozbi ali takođe i gladi. Ovo može biti stresan način života. Potrebno je pažljivo planiranje budžeta i finansijska svest.

Sa druge strane, ima koristi od rada kao brokera koji zarađuje na osnovu provizije. Imate fleksibilan raspored, iako ćete morati da radite mnoge večeri, pa čak i vikendom. Takođe imate potencijal da zaradite puno novca, jer agenti kupaca ili prodavaca zarađuju proviziju za svaku imovinu koju potpomažu u kupovini, prodaji ili zakupu.

Takođe, za razliku od nekih karijera, većina agenata za nekretnine koji ulože dodatno vreme i trud će biti nagrađeni novčano, za razliku od ljudi koji imaju plaćene poslove i zarađuju isti novac bez obzira na to koliko vredno rade.

Evo šta sjajan broker u Čikagu, zvezda u usponu, Brittany Wrenn ima da kaže na ovu temu:

Nekretnine u Ilinoisu su vrlo ciklične, a obim prodaje ima tendenciju da usko korelira sa vremenom. Ovo može biti posebno teško za navigaciju novim agentima jer to može prouzrokovati izuzetno mali obim prodaje na početku vaše karijere tokom „spore sezone“. Rekla bih da je, pre svega, navikavanje na platu sa punim provizijama i blok vremena tokom godine sa malo ili nimalo prodaje bio ogroman izvor stresa za mene. Iako sam bila u industriji nekretnina već tri godine pre nego što sam dobila svoju licencu za brokera i iako sam bila upoznata sa tokovima promena nekretnina u Čikagu, bilo mi je teško da se naviknem na zimske mesece“.

Ako želite da radite kao broker u Ilinoisu, većina stručnjaka će vam predložiti da imate dovoljno ušteđevine da se izdržavate nekoliko meseci i uživate u stvarima poput mirnijih perioda i toga što nemate tradicionalni raspored rada.

Koliko zarađuju agenti nekretnina u Ilinoisu?

Po navodima Indeed-a, agenti nekretnina u proseku zarađuju $80,637 godišnje. Ovaj novac u potpunosti dolazi od provizija.

Koji su zakonski uslovi da biste postali agent za nekretnine u Ilinoisu?

Ako želite da postanete broker u državi Ilinois, morate imati 21.godinu ili više. Takođe morate imati završenu srednju školu ili GED (Graduate equivalency degree). Ne smete biti osuđivani za krivično delo ili neki drugi zločin koji ima suštinski element nepoštenja. Ne možete da kasnite više od 30 dana po bilo kojoj isplati izdržavanja za decu koju je sud odredio. Takođe ne možete da dugujete državne proeze Ministarstvu prihoda države Ilinois.

Ako imate između 18 i 21.godinu, morate imati dokaz da ste pohađali najmanje četiri semestra pose-srednjeg obrazovanja sa naglaskom na kursevima iz oblasti nekretnina. Takođe morate ispuniti sve gore navedene smernice.

Šta ako imam licencu za nekretnine iz druge države?

Ako ste radili kao agent za nekretnine ili broker u nekoj drugoj državi, možda ćete prilično lako  moći da dobijete dozvolu za rad u Ilinoisu. Prema Zakonu o licenci za nekretnne iz 2000.godine, Ilinois ima reciprocitet sa sledećim državama:

 • Colorado
 • Connecticut
 • Florida
 • Georgia
 • Indiana
 • Iowa
 • Nebraska
 • Wisconsin

Ako ste dobili licencu u nekoj od ovih država, trebate samo polagati dopunski ispit države Ilinois. Jednom kada prođete ovaj test sa 40 pitanja, možete da popunite zahtev za licencu i počnete da radite kao broker u Ilinoisu.

Kada ću dobiti rezultate svog ispita za nekretnine u Ilinoisu?

Izveštaj o rezultatima ćete dobiti od supervizora za testiranje nakon završetka ispita. U državi Ilinois morate položiti i nacionalni i državni deo ispita sa minimalnom ocenom od 75%.

Mogu li da polažem ispit za nekretnine u Ilinoisu više puta?

Budući da Ilinois zahteva da položite i državni i nacionalni deo testa, postoji mogućnost da ćete morati ponovo da polažete samo deo koji niste položili. Ako je ovo situacija u kojoj se nalazite, imate godinu dana od originalnog datuma testiranja da ponovo polažete i prođete drugi deo.

Možete polagati ispit do četiri puta. Ako ne uspete da položite nakon četvrtog pokušaja, moraćete ponovo da slušate kurs od 90 sati kako biste mogli ponovo da polažete ispit.

Da li bih trebao biti agent za nekrentine sa punim ili delimičnim radnim vremenom?

Ako ste jedini hranitelj porodice, možda se ustručavate da uskočite u ovo polje odjednom i 100%. ako imate zdravu ušteđevinu, možete razmisliti o tome da promenite svoju karijeru, ali svakako morate dobro da razumete rizike koji su povezani sa takvom odlukom. Ako želite da saznate više informacija o brokeru sa delimičnim radnim vremenom, kliknite OVDE.

Izvor: https://theclose.com/how-to-become-a-real-estate-agent-in-illinois/

COMMENTS

WORDPRESS: 0