Kako će rast kamatnih stopa uticati na kreditne kartice, stambene kredite i nezaposlenost u SAD

Kako će rast kamatnih stopa uticati na kreditne kartice, stambene kredite i nezaposlenost u SAD

SAD: Značajno smanjen broj prijava za pomoć nezaposlenima
Najkvalitetniji med iz Srbije od sada dostupan u Čikagu!
Za 140 godina dogodilo se samo još jedanput: Rekordno visoke temperature očekuju Čikago

Američka Centralna banka u sredu je, drugi put za redom, podigla osnovnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, u pokušaju da smiri inflaciju u zemlji.

Odlukom Federalnih rezervi, ključna kamatna stopa koja utiče na brojne potrošačke i poslovne kredite, biće podignuta na nivo od 2,25% do 2,5% – najviši od 2018. godine.

Odluka je usledila posle rasta inflacije na 9,1%, najvišu godišnju stopu u više od 40 godina, i pokazuje snažne napore Centralne banke da uspori rast cena u brojnim sektorima. Podizanje kamatne stope podrazumeva povećanje iznosa kredita za kuće i automobile, kao i nepovoljnije kredita za kompanije. Potrošači i firme u tim situacijama manje pozajmljuju i troše, što usporava inflaciju.

Dug na kreditnim karticama

Kratkoročne stope će biti prve koje će osetiti povećanje. To uključuje kamate na kreditne kartice i plaćanja.
Očekuje se da će stope kreditnih kartica porasti na isti iznos kao i stopa koju je odredio Fed. Uz povećanje od 75 baznih poena, korisnici kreditnih kartica mogu očekivati da će ove godine platiti dodatnih 4,8 milijardi dolara samo na kamatu, prema analizi iz WalletHub-a. Uzimajući u obzir povećanja od marta, maja, juna i jula, korisnici će platiti 12,9 do 14,5 milijardi dolara više u 2022. nego što bi inače imali, pokazuje analiza. Najbolji način da preduhitrite bolne isplate? Izbegavajte uopšte da plaćate kamatu. Stručnjaci upozoravaju korisnike kreditnih kartica da budu pažljivi sa potrošnjom i da budu u toku sa plaćanjem što je više moguće kako bi izbegli velike naknade.

Stambeni krediti

Ima dobrih i loših vesti kada je u pitanju stambeno tržište. Dobre vesti: stambeno tržište se već prilagodilo uoči zvaničnog povećanja kamatnih stopa, tako da hipotekarne stope verovatno neće imati veće povećanje. Loše vesti: Hipotekarne stope su već visoke i verovatno će tako i ostati. Kako su stope na hipoteke porasle, prodaja stanova je usporila, a cene stanova usporile, pokazuju nedavni podaci.

Nezaposlenost

Povećanje stope bi takođe moglo da izvrši pritisak na zapošljavanje u drugim industrijama, kažu stručnjaci. Iako je najočigledniji i najneposredniji uticaj povećane stope na kratkoročne kredite, postoje i dugoročni uticaji koji će proizaći iz pokušaja Fed-a da uspori ekonomsku aktivnost. Neki stručnjaci sugerišu da će tržište rada omekšati jer su domaćinstva i preduzeća ograničena višim stopama. Ovo bi bio najštetniji uticaj povećanja stope, rekao je za McClatchi Nevs Džoš Bivens, direktor istraživanja na Institutu za ekonomsku politiku.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0