Kako će izgledati cene kuća tokom 2023.godine – Evo najnovijih informacija prema navodima kompanije Fannie Mae

Kako će izgledati cene kuća tokom 2023.godine – Evo najnovijih informacija prema navodima kompanije Fannie Mae

Život u Americi u doba koronavirusa
Novi zakon u Ilinoisu omogućava imigrantima da postanu policajci bez američkog državljanstva
ŠTA AKO VAM ISTEKNE PASOŠ?

Kupci kuća su upravo dobili još loših vesti: u januaru je 70% kuća za prodaju završilo u ratu nadmetanja kupaca koji su ponudili veću cenu. Jednostavno rečeno: do sada, 2022.godina nije donela nikakvo olakšanja za kupce kuća.

Tokom 2022.godine, postojao je širok konsenzus u industriji nekretnina značajno usporiti ove godine. Ali nešto više od dva meseca u novoj godini, neke od istih kompanija se vraćaju na svoje prethodne prognoze. Zillow je predvišao da će se rast cena stanova – koji je bi oveći za 18,8% između decembra 2020. i decembra 2021.godine – usporiti svoje kretanje na rast od 11% ove godine. Zatim je prošlog meseca Zillow revidirao tu stopu na 17,3%.

Zillow nije sam: Fannie Mae je upravo postala najnovija kompanija za nekretnine koja je promenila svoju prognozu za 2022.godinu. Prošle godine, Fannie Mae je predvidela da će srednja postojeća cena kuće porasti za 7,9% ove godine. Sada, Fannie Mae kaže da će srednja postojeća cena kuće u 2022.godini skočiti sa 355.000 dolara na 384.000 dolara. To bi dovelo do skoka cene od 11,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Ako cene nekretnina porastu za još 11,2% to bi predstavljalo usporavanje u odnosu na trenutnu stopu rasta. Međutim, teško da bi to predstavljalo olakšanje za kupce kuća. Na kraju krajeva, tipična povišica koju korporativna Amerika planira da podeli ove godine je samo 3,9%. Ali Fannie Mae i dalje misli da će ollakšanje doći, samo se to neće desiti do 2023.godine. Sledeće godine, Fannie Mae predviđa da će cene kuća porasti za 4,2% – sa prosečnom postojećom cenom kuće koja će skočiti na 395.000 dolara.

Zašto se prognoze za 2022.godinu iznenada revidiraju naviše? To se svodi na nedostatak kuća za prodaju.

Tokom većeg dela pandemije, osnovni problem na tržištu stanova je bio nedostatak inventara. Demografski talas prvih milenijumskih kupaca kuća, privučen niskim hipotekarnim stopama izazvanim pandemijom, skočio je na tržište i istrošio zalihe. Ipak, ove godine je trebalo malo da se ublaži problem zaliha. Međutim, umesto da raste, novoi zaliha su zapravo dodatno opali – što je samo pojačalo efekat boom-a kada je stanovanje u pitanju.

To bi trebalo da se promeni do sledeće godine. Stope na hipotekarne kredite već rastu jer Federalne rezerve zabrinute za inflaciju nagoveštavaju preteće povećanja kamatnih stopa. Rastuće stope na hipoteke, naravno, uzrokuju rast mesečnih plaćanja novih hipoteka. Te veće otplate hipoteka, zajedno sa već astronomskim cenama, uzrokuju rast mesečnih plaćanja novih hipteka. Kada se to dogodi, rast cena stanova bi konačno mogao da počne da se normalizuje. Ili barem tako veruje Fannie Mae.

Efekat poskupljenja kupaca bi trebalo da znači manje ratova za licitacije i sporiju apresijaciju cena kuća“, napisali su ekonomisti Fannie Mae u svom najnovijem pregledu.

 

Izvor: Fortune.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0