Kako će grad Čikago kontrolisati dvonedeljni karantin za putnike iz ugroženih država?

Kako će grad Čikago kontrolisati dvonedeljni karantin za putnike iz ugroženih država?

Ana Žigić postala prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik!
Nasilje u Čikagu u drastičnom porastu, čak 50% više ubistava nego u 2019. godini
Ilinois deli 66.000 čekova, evo kako da proverite Vaš status

Naredba po kojoj će putnici koji budu dolazili u Čikago iz neke od 15 država koje beleže rast broja novoobolelih od koronavirusa morati da provedu 14 dana u karantinu po ulasku u grad stupa na snagu danas, u ponedeljak, 6. jula. Ne odnosi se na putnike koji su bili na aerodromu u nekoj od navedenih država ili su samo prolazili vozeći se ka drugoj destinaciji saopšteno je iz grada.

Karantin u trajanju od 14 dana biće obavezan za sve koji su pre dolaska u Čikago, proveli više od 24 časa u sledećim državama: Alabama, Arkansas, Arizona, California, Florida, Georgia, Idaho, Louisiana, Mississippi, North Carolina, Nevada, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah.

Iz grada su najavili da svako ko se ne bude poštovao naredbu može platiti novčanu kaznu od $100 do $500, do maksimalno $7.000.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kako će se ovo pravilo sprovoditi. 

Poverenik za javno zdravlje grada Čikaga, dr Allison Arvadi, rekla je da grad neće nužno pratiti svakog putnika koji uđe u državu.

Mi samo tražimo od ljudi da budu društveno odgovorni i ispoštuju pravilo od 14 dana karantina “, rekla je ona.”Ne govorimo da ljudima nije dozvoljeno da putuju, već da će se, nakon povratka, morati da izoluju na 14 dana“.

Napomenula je da policija neće zaustavljati ljude sa registarskim tablicama iz navedenih država ili stvarati listu putnika koji su sleteli, već da je naredba usmerena na obeshrabrivanje nevažnih putovanja.

Zvaničnici grada Čikaga nisu saopštili kako će grad pratili putnike ili obavestiti o eventualnoj kazni one osobe za koje se utvrdi da krše zakon.

Izvor: NBC Chicago/Chicago Glasnik

COMMENTS

WORDPRESS: 0