Kako bi Bajdenovo povećanje poreza uticalo na vlasnike kripto valuta

Kako bi Bajdenovo povećanje poreza uticalo na vlasnike kripto valuta

Tražite američku vizu? Pogledajte koje kategorije viza imaju najveću stopu odobrenja
Veliki pad kriptovaluta – Bitcoin na najnižem nivou od novembra 2020. godine
Amerika: Avio-kompanije uvode sjajne promene za putnike

Predsednik Bajden predlaže da se poveća najviša dugoročna stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20% na 39,6% za one koji ostvaruju preko milion dolara prihoda. Ovo povećanje poreza bi negativno uticalo na vlasnike kripto valuta koji ’sede’ na ogromnim količinama nerealizovane dobiti.

Kako se trenutno oporezuje dobitak od kripto valute?

Porez na kapitalnu dobit je porez koji plaćate prilikom odlaganja kapitalne imovine kao što su kripto valuta i akcije. Poreska stopa se primenjuje na ostvarenu dobit (razliku između prodajne cene i onoga koliko ste platili za novčić (koin)) prilikom unovčavanja i/ili zamene jedne kripto valute za drugu.
Kratkoročni kapitalni dobici nastaju kada prodate novčić (koin) nakon što ga držite manje od 12 meseci. Ova dobit se oporezuje kao redovni prihod, a najniža poreska stopa se kreće od 10% do 37%.

Dugoročni kapitalni dobici nastaju kada prodate kriptovalute nakon što ih držite duže od 12 meseci. Ova dobit se oporezuje po stopi od 0%, 15% ili po najvišoj stopi od 20%, u zavisnosti od vašeg statusa prijave i nivoa prihoda.

Predlog predsednika Bajdena

Bajden predlaže povećanje najviših dugoročnih stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20% na 39,6% za one koji zarađuju preko 1 milion dolara. Iako se udvostručenje poreske stope čini alarmantnim, možda neće imati široko rasprostranjen uticaj. U 2018.godini oko 153 miliona poreskih obveznika je prijavilo porez Poreskoj upravi. Među njima, samo oko 540,000 korisnika je prijavilo prilagođeni prihod preko milion dolara, što predstavlja manje od 1% američkih poreskih obveznika. Ako bi se ovaj predlog usvojio, ovaj mali segment poreskih obveznika bi imao znatno veći poreski račun za dugoročne kapitalne dobitke. Ovaj mali segment poreskih obveznika sa visokim dohotkom takođe može obuhvatiti vlasnike kripto valuta koji imaju velike nerealizovane dugoročne dobitke, koji žele da unovče pre nego što krene viša poreska stopa. Stoga možemo videti velike rasprodaje kritpo valuta pre nego što nova pravila stupe na snagu (možda praćene ponovnim kupovinama po višoj ceni).
Bajdenova politika takođe povećava najvišu redovnu stopu poreza na dohodak sa 37% na 39,6%. to znači da bi pojedinci koji zarađuju u krito valutama, generišući običan prihod od kripto rudarenja (crypto mining), ulaganja ili kratkoročnih kapitalnih dobitaka i ostvarujući preko 500,000 dolara godišnjeg prihoda, videli blagi porast u oporezivanju.
Treba napomenuti da su specifičnosti oko primene pravila za zaradu od milion dolara i datuma stupanja na snagu pravila i dalje nepoznate.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0