Kakav je bio život Nikole Tesle u Americi? Evo nekoliko zanimljivosti o velikom srpskom naučniku

Kakav je bio život Nikole Tesle u Americi? Evo nekoliko zanimljivosti o velikom srpskom naučniku

Retka solarna oluja pogodila je Zemlju: Evo kakve posledice možemo da očekujemo
Broj zaraženih u SAD prešao 6500, četvrtina svetske populacije u karantinu
Ukoliko želite 1200$ direktno na vaš račun imate još 24h da unesete podatke!

Nikola Tesla se rodio u selu Smiljan 1856. godine kao sin pravoslavnog sveštenika i njegove supruge, koja je bila zadužena za odgajanje dece. Tesla je, kao četvrto od petoro dece, bio izuzetno inteligentan i od ranog detinjstva je pokazivao veliki interes za nauku i tehnologiju. Ime je dobio po očevima svoje majke i oca. Nikolin otac je bio nadareni pesnik i pisac. Posedovao je značajnu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio vreme, učeći strane jezike i čitajući.

Kao mlad, Tesla je pohađao gimnaziju u Karlstadtu i Karlovačku gimnaziju, gde je stekao temelje iz matematike, fizike i drugih naučnih disciplina. Kasnije je studirao na Politehničkom fakultetu u Pragu, gde je želeo da stekne diplomu iz elektrotehnike, ali nažalost, svoje studije nije završio jer je smatrao da je bio finansijski teret svojim roditeljima. Nakon Praga se seli u Budimpeštu kako bi pronašao svoj prvi posao. U Budimpeštanskom parku mu se, u toku šetnje sa prijateljem, javila ideja za rešenje problema motora na naizmeničnu struju. U naredna dva meseca je razvio skice raznih motora i modifikacija koji će pet godina kasnije biti patentirani u Sjedinjenim Državama.

Nakon Budimpešte, seli se u Pariz gde je počeo da radi za Edisonovu telefonsku kompaniju. Tesla će, nakon rada u ovoj kompaniji, krenuti za Njujork na dan 06.juna 1884.godine, sa preporukom svog bivšeg šefa za direktora kompanije – Tomasa Edisona. Na ovakav način je počela njegova karijera u Edisonovoj kompaniji “Edisonove mašine“.

Prekid saradnje Nikole Tesle i Tomasa Edisona

U toku svog zaposlenja u kompaniji “Edisonove Mašine“, Tesli je ponuđeno da uradi reprojektovanje generatora jednosmerne struje Edisonove kompanije. Kao nagrada za sjajno odrađen posao i smišljanje nekoliko novih patenata usput koji su doneli velike količine novca kompaniji, Tesli je obećana nagrada od 50.000$ (današnjih 1,1 milion dolara). U trenutku kada je Tesla trebao da dobije svoju nagradu, Tomas Edison mu je odgovorio pismom u kojem je pisalo “Tesla, vi ne razumete naš američki smisao za humor” i pogazio svoje obećanje koje je dao velikom naučniku. Nikola Tesla u tom trenutku napušta saradnju sa Edisonom (Izvor: klik OVDE).

Na Svetskoj izložbi u Čikagu, takozvanoj “Svetskoj Kolumbovoj izložbi” izložio je mnoga svoja postignuća, od fluorescentnih sijalica do principa obrtnog magnetnog polja i indukcionog motora. Tesla je ovim demonstracijama izazvao divljenje tadašnjih naučnika i celokupnog sveta.

Na svom putu je nailazio na poteškoće u vidu požara u svojoj laboratoriji u Južnoj Petoj aveniji broj 35 (35 South Fifth Avenue) gde su uništeni mnogi njegovi radovi i rukopisi. Obzirom na to da je to vreme bilo vrhunac njegove kreativnosti, već dva dana kasnije, Nikola Tesla osniva svoju kompaniju pod imenom “Nikola Tesla” i nastavlja dalji rad (Izvor: klik OVDE). Nakon Njujorka, seli se u Kolorado Springs gde se dalje bavio svojim eksperimentima, a nakon Kolorada, ponovo se vraća u Njujork, boraveći u hotelima “Waldorf-Astoria” i “Pennsylvania“.

Njegovi najznačajniji izumi su promenili svet u kome je živeo i postavili temelje za budućnost nebrojenih generacija.

Neke od ličnih stvari Nikole Tesle su sačuvane u Sjedinjenim Američkim Državama i danas se mogu videti u različitim muzejima i galerijama. Među njima su:

  • Muzej Nikole Tesle u Bruklinu, Njujork: Ovaj muzej je posvećen Teslinom životu i radu i sadrži mnoštvo originalnih predmeta koji su bili deo njegove laboratorije, kao i razne fotografije i dokumenti koji se odnose na njegove izume i dostignuća
  • Muzej Nikole Tesle u Colorado Springsu: Ovaj muzej se nalazi u Colorado Springsu i posvećen je Teslinom radu na razvoju visokonaponskog sistema prenosa električne energije. Muzej sadrži mnoštvo originalnih predmeta iz Tesline laboratorije, kao i razne dokumente koji se odnose na njegove izume
  • Muzej Nikole Tesle u Smiljanu, Hrvatska: Ovaj muzej se nalazi u Teslinom rodnom selu Smiljanu u Hrvatskoj i posvećen je njegovom životu i radu
  • Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Srbija: Pored izložbe njegovih ličnih stvari, dokumenata, fotografija i podataka o postignućima, muzej takođe organizuje razne izložbe i predavanja o Teslinom radu i životu, kao i razne edukativne aktivnosti za posetioce. Muzej Nikole Tesle u Beogradu je važno mesto za one koji su zainteresovani za Teslin život i rad i pruža priliku da se više saznaje o ovom izuzetnom izumitelju i njegovim dostignućima

Osim ovih muzeja, neke od Teslinih stvari se takođe mogu videti u drugim muzejima širom sveta, kao što su Muzej nauke i tehnologije u Pragu i Muzej nauke i industrije u Čikagu.

Nikola Tesla je preminuo u svom apartmanu hotela “NewYorker“, u 87.godini života. Njegovi posmrtni ostaci se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

 

Izvori: Miamiglasnik.com; Wikipedia (klik OVDE)

COMMENTS

WORDPRESS: 0