Kada će Čikago ukinuti uredbu za obavezno nošenje maski?

Kada će Čikago ukinuti uredbu za obavezno nošenje maski?

Najznačajniji zakoni u Americi koji su stupili na snagu 1. januara
Amazon odložio povratak zaposlenih u kancelarije do 2022. godine
Poznati holivudski glumci srpskog porekla koji su osvojili svet

Guverner J.B. Pritzker rekao je u ponedeljak da se pokazatelji COVID-19 u Illinoisu moraju nalaziti na “dobroj silaznoj putanji” pre nego što odluči da li će opozvati uredbu za obavezno nošenje maski, koja je vraćena krajem avgusta zbog brzog porasta slučajeva.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Pritzker je ukazao na napredak u smanjenju broja novih hospitalizacija, ali je rekao da broj postojećih pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19 ostaje stabilan.

Od 1. oktobra, ukupno je 1687 ljudi hospitalizovano sa COVID-19 širom Ilinoisa, što je blagi pad u odnosu na broj pacijenata prijavljenih sredinom septembra, prema Odeljenju za javno zdravlje Ilinoisa. Prosek je ostao relativno isti u prošloj nedelji.

Sa sve većim brojem hospitalizacija, Pricker je ponovo izdao državne uredbu za obavezno nošenje maski, rekavši da je Ilinoisu „ponestalo vremena jer našim bolnicama ponestaje kreveta“.

Situacija se od tada malo poboljšala, pa je region 3. oktobra prijavio 7% raspoloživih kreveta za intenzivnu negu, što je znatno ispod praga od 20% koji je ustanovila IDPH. Od ponedeljka, osam od 11 zdravstvenih regiona u Ilinoisu prijavilo je dostupnost kreveta za intenzivnu negu ispod praga.
Poboljšanja u dnevnoj stopi slučajeva zabeležena su u nedeljama, sa poslednjim sedmodnevnim prosekom, od 28. septembra do 4. oktobra, za 2.743 slučaja u poređenju sa 2.863 slučaja od prethodne nedelje.

Uprkos nedavnom napretku u nekim oblastima, Pritzker je rekao da Illinois nije dostigao pokazatelje koji su ispunjeni u junu kada je država ponovo ušla u Fazu 5, poslednju fazu ponovnog otvaranja.

U to vreme, država je imala stopu pozitivnosti od samo 1,3% na testovima, a za 764 osobe je rečeno da su hospitalizovane sa COVID -om, što je jedan od najnižih broja prijavljenih tokom pandemije. Stopa pozitivnosti u ponedeljak je prijavljena na 2,7%.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0