Jul 2023. biće najtopliji zabeleženi mesec u istoriji planete zemlje

Jul 2023. biće najtopliji zabeleženi mesec u istoriji planete zemlje

Pogledajte koji su najbolji poslovi u Americi u 2019. godini!
Domaća serija „Porodica“ biće prikazana u Americi
Put do pasoša: Kako da postanete američki državljanin kroz službu u Vojsci SAD

Usred velikih toplotnih talasa, praktično je izvesno da će jul ove godine biti najtopliji mesec, sa najvišim temperaturama ikada zabeleženim u svetu, kažu naučnici.

Prema analizi Univerziteta u Lajpcigu, koja je danas objavljena, utvrđeno je da će u julu 2023. biti oboreni toplotni rekordi, jer se predviđa da će prosečna temperatura u ovom mesecu na globalnom nivou biti oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad one iz predindustrijskog perioda.

Ovaj jul će biti najmanje za 0,2 stepena Celzijusa topliji nego jul 2019, koji je bio najtopliji u proteklih 174 godina merenja, na osnovu podataka Evropske unije, prenosi Rojters.

Razlika između tekućeg i jula 2019. je “toliko suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da će ovo biti najtopliji jul”, rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Hauštajn.

Pojedini naučnici veruju da bi jul ove godine, čak, mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina, dodaje Bi-Bi-Si.

Majkl Man, klimatski naučnik sa Univerziteta u Pensilvaniji, rekao je da je do sredine jula bilo jasno da će to biti rekordno topao mesec i da će planeta nastaviti da se greje sve dok sagorevamo fosilna goriva.

Normalno, globalna srednja temperatura za jul je oko 16 stepeni Celzijusa, s obzirom na zimu na južnoj hemisferi.

EuroNews

COMMENTS

WORDPRESS: 0