Još uvek možete aplicirati za “Unemployment”, 15 miliona prijava u SAD!

Još uvek možete aplicirati za “Unemployment”, 15 miliona prijava u SAD!

Stanovnici Čikaga uzburkali Reddit: Ovo je restoran u kojem bi jeli do kraja života
Osvojila dva puta po milion dolara u razmaku od dva i po meseca
Kamiondžije pozivaju na bojkot Floride zbog novih imigracionih ograničenja

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima prevazišao je 15 miliona u poslednje tri nedelje, pošto je drugu nedelju zaredom prijave popunilo više od 6 miliona ljudi.

Sekretarijat za rad saopštio je da je broj onih koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu u nedelji zaključno sa 4. aprilom bio 6,6 miliona, neznatno manje od 6,87 miliona, koliko je bilo u prethodnoj nedelji, posle najnovije revizije podataka.

Ekonomisti predviđaju da bi u SAD moglo da bude izgubljeno i do 20 miliona radnih mesta u aprilu. Vlada je prošlog petka saopštila da je u martu izgubljeno 701 hiljada radnih mesta, što je najveći mesečni gubitak od Velike recesije, od 2007. do 2009. godine. Istovremeno, u martu je okončan najduži postojani napredak u zapošljavanju u američkoj istoriji, koji je započeo još krajem 2010.

“Tržište rada ušlo je u traumatični period”, smatra Gregori Dako, glavni ekonomsita firme “Oksford Ekonomiks” u Njujorku.

Njegova kompanija predviđa da će stopa nezaposlenosti u aprilu biti 14 odsto.

Rekordan broj aplikacija u Ilinoisu

Broj radnika u državi Ilinois koji su prošle nedelje aplicirali za naknade za nezaposlenost premašio je 200.000, čime je oboren prošlonedeljni rekord, dok pandemija koronavirusa i dalje pustoši ekonomiju države.

Sve u svemu, više od 493 000 ljudi podnelo je zahteve za nezaposlenost u poslednje tri nedelje u Ilinoisu, ili oko 1 od 12 radnika.
 

Ukoliko ste ostali bez posla možete aplicirati za naknadu za nezaposlene tzv. unemployment. 

Ko je kvalifikovan da aplicira za ovaj program?

Ako vam je naređeno da se samoizolujete od strane medicinskih stručnjaka ili vladine agencije, ako vas poslodavac otpusti ili pošalje kući bez plate zbog pandemije COVID-19 ili ako brinete o članu porodice kome je dijagnosticiran COVID-19 onda možete aplicirati za ovaj program.

Da biste bili sigurni da li možete da aplicirate za pomoć posetite web stranicu Illinois Department of Employment Security.

Ukoliko želite da aplicirate za unemployment posetite ovaj link.

Izvor: Glas Amerika

COMMENTS

WORDPRESS: 0