Jean Du Sable – prvi stanovnik grada Čikaga

Jean Du Sable – prvi stanovnik grada Čikaga

Evo zbog čega Amerika nije dobila ime po Kolumbu već po Amerigu Vespučiju
Kolonizacija Amerike: Kako su Evropljani iz korena promenili Novi svet
Najveći svetski naučnici koji su živeli u Americi

Prvi stalni stanovnik Čikaga koji nije bio član zajednice američkih indijanaca bio je Jean Baptiste Point DuSable. On je rođen na ostrvu Haiti oko 1745. godine od oca koji je bio francuski pomorac i majke koja je bila rob afričkog porekla.

DuSable se školovao u Francuskoj, a zatim, početkom 1770-ih, otplovio je u Nju Orleans. Odatle se otisnuo niz reku Misisipi do Peorije, u državi Ilinois, gde se kasnije oženio indijanku, ćerku poglavice iz plemena Potavatomi po imenu Catherine. Par je imao dvoje dece, sina Jean Baptiste Point DuSable, Jr. i Suzanne. Brak je formalno priznat pred katoličkim sveštenikom u Kahokiji, Ilinois, 1778.

DuSable se nastanio uz severnu obalu reke Čikago, u blizini jezera Michigan 1779. godine gde je razvio prosperitetnu trgovinu i farmu. U istorijskim spisima njegov se dom često prikazuje kao skromna građevina, ali neki drugi pisani dokumenti njegovog imanja sugerišu da je DuSable možda živeo više od skromnog života.

Prema originalnim rukopisima koji svedoče o prodaji njegove imovine, kuća u kojoj živeo bila je prostrana i sastojala se od salona sa pet soba. Na imanju su bili veliki kameni kamin, kućice za pečenje i dimljenje, štala i koliba za zaposlene, zajedno s ograđenom baštom i voćnjakom. Nameštaj za domaćinstvo uključuje slike, ogledala i nameštaj od oraha.

DuSable je pomagao američkim, britanskim i francuskim istraživačima. Govorio je španski, francuski, engleski i nekoliko indijanskih dijalekata, što mu je pomagalo kao preduzetniku i posredniku.

DuSable je prodao svoje imanje 7. maja 1800. godine i vratio se u Peoriju u državi Ilinois. Kasnije se preselio u St. Charles, Missouri, gde je umro 28. avgusta 1818. godine.

Dugogodišnji DuSable-ovi doprinosi su u velikoj meri u početku ostali nezapaženi. Danas je počastvovan spomenikom, parkom i muzejem DuSable u Vašingtonskom parku, prvom afričko-američkom muzeju u zemlji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0