Januar 2024. godine je najtopliji mesec u istoriji

Januar 2024. godine je najtopliji mesec u istoriji

Čikago najavio uvođenje „Vax Pass-a“ za koncerte i druge događaje
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu
U susret prazniku Cinco de Mayo – Istorija ovog dana u Sjedinjenim Državama

Naša planeta je zabeležila najtopliju godinu u istoriji, a 2024. je već postavila novi rekord za najtopliji januar ikada zabeležen, prema servisu za praćenje klimatskih promena.

Globalna prosečna vazdušna temperatura bila je 13.14 stepeni Celzijusa. Ta temperatura je bila za 0.70 stepeni Celzijusa iznad proseka za mesec januar u periodu od 1991. do 2020. godine i za 0.12 stepeni Celzijusa iznad prethodnog najtoplijeg januara, koji je bio 2020. godine.

Usred ovih uznemirujućih događaja, naučnici ističu hitnu potrebu za brzim smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se zaustavio kontinuirani porast temperatura.

“Ovo daleko premašuje sve što je prihvatljivo,” rekao je Bob Watson, bivši predsedavajući Međunarodnog panela Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, za BBC News.

“Pogledajte šta se dogodilo ove godine sa samo 1,5 stepeni Celzijusa: videli smo poplave, suše, talase vrućine i požare širom sveta, i počinjemo da primećujemo manju poljoprivrednu produktivnost i neke probleme sa kvalitetom i količinom vode,” rekao je Watson.

cbsnews.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0