Izveštaj o tržištu rada nagoveštava ekonomski oporavak u Americi

Izveštaj o tržištu rada nagoveštava ekonomski oporavak u Americi

Uslovi sve oštriji: Duplo teže ćete dobiti kredit za kupovinu automobila
Waze navigacija dobija nove nadogradnje koje će koristiti svakom vozaču
Air Serbia će od 3. juna koristiti Terminal 1 aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku

Broj radnih mesta u Sjedinjenim Državama se u februaru povećao više od očekivanog u svetlu pada novih slučajeva Kovida 19, ubrzane vakcinacije i dodatne vladine pomoći, što je dovelo do snažnijeg oporavka tržišta rada na kojem se očekuju dodatni rast narednih meseci. To je, kako se ocenjuje, nagoveštaj i jačanja američke ekonomije.

Prošlog meseca je dodato 379.000 radnih mesta nakon rasta od 166.000 u januaru, saopštio je u petak Sekretarijat za rad. U decembru, broj radnih mesta pao je prvi put za osam meseci. Ekonomisti, s kojima je razgovarala agencija Rojters, predviđali su da će u februaru biti 182.000 više radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti pala je na 6,2 odsto sa 6,3 procenata u januaru.

Najnoviji izveštaj o zapošljavanju je takođe podsetnik da je ekonomski oporavak u Americi, koja je ušla u drugu godinu pandemije koronavirusa, ipak veoma spor, dok su milioni Amerikanaca i dalje bez posla.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel u četvrtak je bio optimista u pogledu situacije na tržištu rada, ali je upozorio da je malo verovatno da će ove godine biti povratka na puno zapošljavanje.

Tržište rada sporo reaguje na smanjenje dnevnog broja zaraženih i hospitalizacija, koje je doprinijelo povećanju potrošnje u januaru i podstaklo ekonomiste da povećaju procentu rasta u prvom kvartalu.

Iako su milioni nezaposleni, kompanije i dalje teško pronalaze radnike, što doprinosi usporenom rastu zapošljavanja. Zbog pandemije, pojedini radnici oklevaju da se vrate na posao u strahu da bi mogli da budu izloženi koronavirusu.

Pandemija je disproporcionalno pogodila žene koje su primorane da napuste poslove da bi se brinule o deci, s obzirom na to da je nastava u mnogim školama i dalje na internetu.

Prema podacima Biroa za statistiku, oko 10 miliona majki koje žive sa decom školskog uzrasta nije aktivno radilo u januaru, što je 1,4 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomisti veruju da će se oporavak tržišta rada ubrzati tokom proleća i leta, sa povećanjem broja vakcinisanih građana, a očekuje se da će rastu broja poslova doprineti i novi paket pomoći od 1,9 milijardi dolara koji se trenutno razmatra u Kongresu.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0