Izgubili ste pasoš? Evo kako da izvadite putni list za povratak u Srbiju

Izgubili ste pasoš? Evo kako da izvadite putni list za povratak u Srbiju

USCIS: Nove mere – Platite $2.500 i vaš imigracioni slučaj biće rešen po ubrzanoj proceduri
Objavljeni dobitnici lutrije za Zelenu Kartu 2023. Evo kako da proverite rezultate
USCIS – Evo koliko imigranata trenutno čeka na intervju za “zelenu kartu”

Ukoliko vam se desi izgubite pasoš Republike Srbije u Sjedinjenim državama ili u nekoj drugoj inostranoj zemlji, a planirate da putujete za Srbiju i nemate dovoljno vremena da izvadite novi pasoš onda jedino rešenje predstavlja vađenje putnog lista. Pošto bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u Srbiju, neophodno je o krađi ili nestanku dokumenta obavestiti policiju zemlje u kojoj se nalazite i zatražiti izdavanje potvrde da je prijavljen gubitak, odnosno krađa. Nakon toga se obratite najbližem konzulatu Republike Srbije. Trenutno u SAD postoje konzularna predstavništva Srbije u Čikagu i Njujorku kao i ambasada u Vašingtonu.

Šta je putni list?

Putni list, ili pasovan – kako ga neki u žargonu nazivaju, je dokument sličan pasošu, ali sa manjim brojem stranica i bez korica.
Putni list je putna isprava koja služi samo za povratak u Republiku Srbiju i važi mesec dana od dana izdavanja. Izdaje se licima koja su prijavila nestanak pasoša ili u drugim slučejevima propisanim Zakonom. Zahtev za izdavanje putnog lista se mora podneti lično, dolaskom u Ambasadu Republike Srbije ili putem pošte.

izdavanje putnog lista chicago glasnik

Putni list Republike Srbije

 

Neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

  1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije). Američki identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije. U tom slučaju neophodno je priložiti uverenje o državljanstvu Republike Srbije ili potpisati izjavu da Generalni konzulat službenim putem pribavi podatak o državljanstvu Republike Srbije neophodan za postupak odlučivanja (MS Word ili PDF format). Ako se izjava ne potpisuje u Generalnom konzulatu, neophodno je istu potpisati pred notarom.
  2. Dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm koje verno odražavaju lik (snimljene spreda – ne iz profila ili poluprofila, bez kape i marame)
  3. Čitko popunjen zahtev za izdavanje putnog lista, potpisan na obe stranice (potpis treba da bude overen od strane Notary Public ukoliko se zahtev šalje poštom)
  4. Konzularna taksa u iznosu od 63,00 dolara se može platiti u gotovini, karticom ili Money Order-om
  5. Ukoliko se zahtev šalje poštom obavezno je priložiti povratni koverat sa plaćenom poštarinom.

Za maloletna lica do 18 godina, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan. Ukoliko se zahtev šalje poštom, isti treba da bude potpisan pred notarom od strane oba roditelja.

Generalni konzulat preporučuje da se pre kupovine avionske karte za povratak u Srbiju, prethodno proveri da li je potrebna tranzitna viza za zemlju preko koje će nosilac putnog lista R.Srbije putovati za Srbiju. Navedeno možete proveriti ovde.

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.

Izvor: Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu/ Chicago Glasnik

COMMENTS

WORDPRESS: 0