Istraživanje pokazuje da zgrade u Čikagu polako tonu zbog klimatskih promena

Istraživanje pokazuje da zgrade u Čikagu polako tonu zbog klimatskih promena

Evo kako će novi zakoni u Ilinoisu značajno uticati na svakodnevni život građana
Američki dug na svakih 100 dana poraste za trilion dolara
United Airlines: Putnici sa sedištem do prozora ukrcavaće se pre drugih

Zapanjujuće nove informacije pokazuju da zgrade u Čikagu tonu zbog uticaja fenomena poznatog kao “podzemne klimatske promene”.

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Northwestern u Čikagu otkrila je da zgrade u Čikago Loopu merljivo tonu kao rezultat prekomerne toplote koju zrače zgrade u centru grada.

Studija je objavljena ove nedelje u časopisu Communications Engineering, a vodio ju je Alessandro Rotta Loria, docent na Odeljenju za građevinsko i ekološko inženjerstvo na Northwestern Univerzitetu.

“Podzemne klimatske promene su tiha opasnost”, rekao je on. “Zemljište se deformiše usled promena temperature, a nijedna postojeća civilna struktura ili infrastruktura nije dizajnirana da podnese ove varijacije.”

Loria i njegov tim su postavili više od 150 senzora za temperaturu širom Loopa, u podzemnim tunelima, podrumima zgrada, garažama i ulicama poput Lower Wacker Drive.

Senzori su takođe bili zakopani u Grant Parku kao alat za poređenje.

Temperature u Loopu često su 10 stepeni Celzijusa toplije nego ispod Grant Parka, i do 25 stepeni više u poređenju sa temperaturama zemljišta na drugim mestima. Studija je prva takve vrste, dizajnirana da ispita efekte podzemne toplote na strukture koje se nalaze u “podzemnim toplotnim ostrvima”.

Ono što je studija otkrila jeste da toplota ne dolazi samo od zgrada, već i od podzemnog prevoza, čime se temperature povećavaju do 2,5 stepena Celzijusa po deceniji.

Takvi skokovi temperature mogu izazvati prekomerno pomeranje temelja i okolnog zemljišta zbog ekspanzija i kontrakcija, što može uticati na trajnost struktura.

Pošto je Čikago uglavnom izgrađen na glini, grad zapravo tone, jer se glina skuplja kada se zagreje.

“Mnogi temelji u centru grada doživljavaju nepoželjno sleganje, polako ali kontinuirano. Drugim rečima, ne morate živeti u Veneciji da biste živeli u gradu koji tone”, rekao je Rotta Loria.

Više temperature mogu izazvati naduvavanje tla do 12 milimetara, a zgrade mogu potonuti za 8 milimetara, prema studiji. To je više nego što mnoge komponente i temelji mogu izdržati bez kompromitovanja svoje integriteta u različitim merama, prema istraživačima.

Preporuke uključuju postavljanje toplotne izolacije na novim i postojećim zgradama da bi se minimizirala emisija toplote u okolno zemljište.

Istraživači se takođe nadaju da bi se jednog dana otpadna toplota mogla ponovno koristiti kako bi se ublažili efekti, kao i da bi pružila izvor energije.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0