Istraživanje otkrilo koja vozila su najčešće na meti krađa

Istraživanje otkrilo koja vozila su najčešće na meti krađa

1% najbogatijih steklo skoro dve trećine novog bogatstva u poslednje dve godine, navodi Oxfam
Kompanija 3M isplatiće 12,5 milijardi dolara odštete zbog zagađenja pijaće vode toksičnim hemikalijama
Ovi Srbi su dobitnici Pulicerove nagrade. Naši zemljaci koji su zadivili Ameriku

Kolike su šanse da će vaše vozilo biti ukradeno? Novo istraživanje Instituta za podatke o gubicima na autoputevima otkriva koja vozila su najčešća meta kradljivaca, a neki podaci će Vas sigurno iznenaditi.

Kada je reč o vrhu liste, dva Dodge sportska automobila sa velikim i snažnim motorima privlače pažnju kradljivaca.

Jedno od najčešće kradenih vozila je Dodge Charger SRT Hellcat. Podaci HLDI-a pokazuju da su zahtevi za nadoknadu štete zbog krađe Hellcat modela bili 60 puta češći od proseka za sve modele iz 2020-22, u odnosu na njihov broj na putevima.

Zahtevi za nadoknadu štete zbog krađe Charger HEMI modela takođe su bili više od 20 puta veći od proseka.

“Postoje neki zajednički faktori koje često viđamo. To su vozila koja su snažna, skupa i/ili su pik-ap kamioni. Mnoga vozila sa liste kombinuju sve tri karakteristike”, rekao je Matt Moore iz HLDI.

Još jedan iznenađujući podatak: dok su krađe Kia i Hyundai vozila u Čikagu porasle za više od 1.500% u odnosu na prošlu godinu, nijedno vozilo Hyundai nije bilo na HLDI-ovoj “najviše ukradenoj” listi, dok su četiri Kia modela pomenuta.

Zahtevi za nadoknadu štete zbog krađe Kia Sportage modela bili su pet puta češći od proseka za sve modele iz 2020-22, u odnosu na njihov broj na putevima. Na listi su se našli i drugi Kia modeli, uključujući Kia Forte, Rio i Sportage sa pogonom na sva četiri točka.

Kradljivci su se često okretali ka starijim modelima ovih vozila, jer mnogi Hyundai i Kia automobili nemaju standardne elektronske imobilizatore kao što ih imaju drugi brendovi, što ih čini ranjivijim.

Jedan podatak iznenađuje – različiti modeli Tesle su bili najređe kradeni.

“Pretpostavljamo da su priključeni noću i najverovatnije smešteni u garaži, ili parkirani na mestima koja su dobro osvetljena i zaštićena sigurnosnim kamerama”, izjavio je Moore.

nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0