Istorijski štrajk protiv Velike trojke: 13.000 radnika prekinulo je proizvodnju automobila

Istorijski štrajk protiv Velike trojke: 13.000 radnika prekinulo je proizvodnju automobila

Godišnja stopa inflacije u Americi u maju pala na 4,0 odsto, niža i bazna inflacija
Otvorene prijave za čikaški program pomoći od 500 dolara mesečno
Elon Mask najavio novi servis XMail

Oko 13.000 američkih radnika u autoindustriji prekinulo je proizvodnju vozila i stupilo u štrajk nakon što njihovi lideri nisu uspeli da prevaziđu veliki jaz između zahteva sindikata tokom pregovora i onoga što su tri najveća proizvođača automobila iz Detroita bila spremna da plate.

Ujedinjeni sindikat automobilskih radnika (UAW) pokrenuo je istorijski štrajk protiv sva tri najveća proizvođača automobila iz Detroita (Velika trojka) nakon isteka ugovora, pri čemu su prve linije štrajka postavljene u Fordovoj fabrici u Vejnu, Mičigen, fabrici General Motors-a u Vencvilu, Misuri, i fabrici Stellantis-a u Toledu.

Štrajk se dešava u momentu kada sindikat i Velika Trojka ostaju daleko od dogovora u vezi sa platama, beneficijama i rasporedima radnika.

Sindikat zahteva povećanje plata od 36 posto tokom naredne četiri godine, dok su proizvođači povećali svoje ponude na 17,5 i 20 posto.

Predsednik sindikata, Šon Fejn, nazvao je te ponude nezadovoljavajućim nakon godina rasta inflacije sa jedne strane i velikih korporativnih profita i ogromnih plata izvršnih direktora sa druge.

Fain je izjavio da će sindikat prvo obustaviti rad na odabranim lokacijama u svakoj od kompanija i proširiti akciju na dodatne fabrike ukoliko pregovori budu neuspešni.

Ovo je prvi put da je sindikat pokrenuo štrajk protiv sve tri kompanije istovremeno. Poslednji nacionalni štrajk u autoindustriji bio je protiv General Motors-a 2019. godine.

“Ovo je ključni trenutak za našu generaciju”, rekao je Fain u obraćanju članovima sindikata putem Facebook Live-a. “Novac je dostupan. Cilj je pravedan. Svet posmatra. I Ujedinjeni sindikat je spreman da se suprotstavi.”

Washingtonpost.com, apnews.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0