Ispod očekivanja: Američka ekonomija u prošlom kvartalu porasla za 1,6%

Ispod očekivanja: Američka ekonomija u prošlom kvartalu porasla za 1,6%

Da li ste među njima: Profesije sa kojima ljudi najmanje žele da budu u vezi
Evo za koliko će Vam plata biti veća u 2024. godini
Sve što treba da znate o novom paketu pomoći vrednom 1,9 hiljada milijardi dolara

Američka ekonomija je u prošlom kvartalu rasla najsporijim tempom u gotovo dve godine, dok je inflacija prevazišla procene Vol Strita.

Preliminarna procena Bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država u prvom kvartalu, koju je objavio Bureau of Economic Analysis, pokazala je da je ekonomija rasla po godišnjoj stopi od 1,6% tokom tog perioda, što je ispod očekivanog rasta od 2,5% prema anketi ekonomista koju je sprovela agencija Bloomberg. Ova cifra je značajno niža od reviziranog rasta BDP-a u četvrtom kvartalu, koji je povećan na 3,4%.

U međuvremenu, “osnovni” indeks ličnih potrošačkih troškova, koji isključuje volatilne kategorije hrane i energije, porastao je za 3,7% u prvom kvartalu, iznad procena od 3,4% i značajno više od rasta od 2% u prethodnom kvartalu.

Objavljivanje ovih podataka dolazi dok investitori pokušavaju da procene kada će Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope i da li će centralna banka moći da postigne blagi prelazak, gde će inflacija pasti na svoj cilj od 2% bez značajne ekonomske recesije.

finance.yahoo.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0