Isplata $300 federalne pomoći za neke države počinje ove sedmice, evo kada stiže u Ilinois

Isplata $300 federalne pomoći za neke države počinje ove sedmice, evo kada stiže u Ilinois

Više od 100 miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv Kovida 19
Novi obrazac I-485 i finalno “Public Charge” pravilo stupaju na snagu ove nedelje
Srpski stručnjaci napravili uređaj koji sprečava širenje korona virusa

Federalna naknada za nezaposlene u iznosu od 300 dolara koju je predsednik Tramp odobrio u izvršnoj uredbi potpisanoj 8. avgusta počeće ove nedelje za neke korisnike.

Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA) saopštila je da su Arizona, Ajova, Luizijana i Novi Meksiko prve države koje je FEMA odobrila u okviru programa pomoći pod nazivom “the lost wages assistance program” (LWA).

Administrator FEMA-e Pete Gainor odobrio je saveznim državama Arizona, Ajova, Luizijana i Novi Meksiko prve donacije FEMA-e u okviru ovog programa. Nepovratna sredstva FEMA-e omogućiće navedenim državama da obezbede dodatnih 300 dolara nedeljne pomoći za nezaposlene pored njihove redovne državne naknade za nezaposlene.

Nešto kasnije danas FEMA je objavila da je odobrila isplate LWA programa države za Kolorado, Misuri i Juta.

Kada će krenuti isplata naknada?

Ostaje otvoreno pitanje kada će plaćanje naknada zapravo započeti. Države će morati da promene računarske sisteme pre nego što isplata u iznosu od 300 dolara može početi. U nekim slučajevima, zastarelim finanijskim sistemima mogu biti potrebne nedelje da se modifikuju. Međutim, jedna država je potvrdila isplatu početkom ove nedelje.

U pismenom odgovoru na pitanje o tome kada će isplate početi, zamenik sekretara za medije Brett Bezio iz Arizonskog odeljenja za ekonomsku bezbednost obavestio je danas javnost da će isplate naknada u Arizoni započeti ove nedelje.

Države imaju rok do 10. septembra da podnesu zahtev za LWA. Nakon što FEMA odobri aplikaciju, sredstva će biti dostupna u roku od jednog radnog danu. Ministarstvo rada procenjuje da će državama trebati u proseku tri nedelje da prilagode svoje računarske sisteme i započnu slanje novca.

Za sada nije potvrđeno da li je Ilinois već aplicirao za LWA program ali bi u najgorem slučaju novac na račune stanovnika država koje poslednje apliciraju za LWA  trebao leći najkasnije početkom oktobra.

Izvršni memorandum predsendika Trampa zatražio je pomoć u iznosu od 400 dolara sedmično. Od ovog iznosa, savezna vlada bi finansirala 300 dolara, dok bi države bile odgovorne za 100 dolara nedeljno. Mnoge države su se, međutim, usprotivile zahtevu da obezbede 25% sredstava obzirom na teška budžetska ograničenja koja je doneo Covid-19.

Prema izvršnom memorandumu i uputstvima koje je izdalo Ministarstvo rada, savezna naknada trajeće najduže do 27. decembra 2020. godine

Izvor: Forbes

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0