IRS upozorava na duži period čekanja za povraćaj poreza

IRS upozorava na duži period čekanja za povraćaj poreza

Intervju: Irena Hadži- Đordević mlada scenografkinja poreklom iz Srbije
Od srede počinju prijave za lutriju za “Zelenu Kartu 2023”. Evo kako da aplicirate
Balkan Business Conference – Najveća poslovna konferencija balkanske dijaspore u Americi

Poreska uprava upozorava američke poreske obveznike da ne računaju na povraćaj sredstava do bilo kog određenog datuma kada podnesu svoje prijave početkom 2023.godine.

Poreska agencija je nedavno rekla da će nekim prijavama možda trebati dodatno vreme da budu pregledane, pa bi stoga njihova obrada mogla potrajati duže. Upozorenje dolazi jer milioni poreskih obveznika još uvek čekaju da se obrade njihove prijave iz prethodnih sezona podnošenja zahteva, a već postojeći ogroman zaostatak u Poreskoj upravi je postao još veći u protekloj godini, prema vladinoj agenciji za nadzor.

Oprez je naglašen jer će poreski obveznici uskoro početi da podnose svoje poreske prijave za 2022.godinu, a Poreska uprava obično otvara sezonu podnošenja u januaru. Iako Uprava još nije objavila kada će početi da prihvata poreske prijave sledećeg meseca, mnogi poreski obveznici podnose prijave što je pre moguće kako bi brzo dobili povraćaj sredstava – povraćaj koji se često koristi za otplatu dugova, plaćanje računa ili velike kupovine.

Prošle godine je skoro 110 miliona domaćinstava primilo prosečan povrat poreza od skoro 3.200 dolara, prema podacima poreske agencije. Međutim, IRS upozorava Amerikance da ne računaju na dobijanje tog čeka do određenog datuma početkom 2023.godine.

Poreska uprava upozorava poreske obveznike da se ne oslanjaju na primanje federalnog poreza za 2022.godinu do određenog datuma, posebno kada vrše velike kupovine ili plaćaju svoje račune“, saopštila je poreska agencija u novembru.

Ipak, većina povraćaja novca se šalje u roku od tri nedelje, saopštila je Poreska uprava. Ali određena pitanja mogu usporiti povraćaj poreza, kao što je slučaj da poreski obveznik podnese dokumente putem papirnog obrasca, koji se mora obraditi ručno i može potrajati šest meseci ili više da se završi, navodi agencija. A za prijave koje zahtevaju neke poreske kredite, kao što je poreski kredit na zarađeni prihod, takođe može potrajati duže da podnosioci prijave dobiju povraćaj.

Manji povraćaji tokom 2023.godine

Poreska uprava takođe upozorava da bi poreski obveznici mogli dobiti manje iznose za povraćaj novca tokom 2023.godine zbog isteka mnogih beneficija za pandemiju koje su osmišljene da pomognu Amerikancima da se nose sa krizom.

To znači da milioni domaćinstava mogu doživeti šok kada podnesu svoje prijave za 2022.godinu početkom sledeće godine. „Tipičan povraćaj poreza od skoro 3.200 dolara ove godine predstavlja skok od 14% u odnosu na prethodnu godinu – ali prosečan ček početkom sledeće godine može se vratiti na iznose primljene prethodnih godina, oko 2.700 dolara, prema poreskim stručnjacima“.

Poslednje tri poreske sezone bile su brutalne za mnoge poreske obveznike, sa milionima povraćaja koji su uhvaćeni u međuprostoru dok je pandemija predstavljala niz izazova za Poresku upravu. Agencija zapošljava hiljade novih radnika sa ciljem da se što bolje pripremi za sezonu poreskih prijava 2023.godine.

Zaostatak povrata je narastao na 12,4 miliona prijava koje se još obrađuju od septembra, što je povećanje od 1,9 miliona povrata u odnosu na godinu ranije, prema Vladinoj kancelariji za odgovornost (Government Accountability Office), agenciji za nadzor. To znači da su milioni Amerikanaca imali kašnjenja u dobijanju povraćaja poreza, napominje agencija.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0