IRS kazne američkim poreskim obveznicima skočile su za skoro 300% prošle godine

IRS kazne američkim poreskim obveznicima skočile su za skoro 300% prošle godine

Šta to znači za korisnike: Završetak partnerstva između Walmarta i Capital One
Kako da dobijete penziju u Americi? Evo kako da proverite vaš trenutni status
Čikago ima drugi najbolji “Downtown” u Americi

IRS je Amerikanacima u 2023. godini izrekao kazne za porez u iznosu od 7 milijardi dolara, što je rekordno visok nivo i predstavlja skoro 300% povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Većina kazni je izrečena onima koji su nedovoljno platili procenjene kvartalne poreze na prihod, što se uglavnom odnosi na frilensere i druge samozaposlene pojedince.

U fiskalnoj 2023. godini, prosečna kazna za procenjeni porez skočila je na 500 dolara sa prethodnih 150 dolara, prema podacima IRS-a. Wall Street Journal je prvi izvestio o ovoj vesti.

To je zato što je IRS kazna za pojedince koji ne izvrše tačne, pravovremene uplate – ili uopšte ne plate procenjene poreze – porasla na 8% početkom oktobra, skoro tri puta više od prethodne stope od 3%.

Povećanje je jedan od mnogih sporednih efekata agresivne kampanje za pooštravanje Federalnih rezervi, koja je prošle godine dovela do skoka kamatnih stopa na najviši nivo od 2001. godine. IRS izračunava kaznu za neplaćanje poreza uzimajući referentnu stopu federalnih fondova i dodajući 3 procentna poena.

Radnici mogu da odluče da zadrže porez iz svog prihoda, ili mogu da izvrše procenjene uplate IRS-u četiri puta godišnje. Poreski obveznici takođe mogu da izaberu kombinaciju oba.

IRS je ranije rekao da je primetio sve veći broj poreskih obveznika koji su podložni kaznama za procenjene poreze, koje mogu iznositi nekoliko stotina dolara. Poreski obveznici obično mogu izbeći kaznu tako što će osigurati da plate najmanje 90% poreza koje duguju tokom godine.

Stručnjaci savetuju da, ako ne možete da platite ceo iznos, platite što više možete do roka umesto da čekate da platite ceo poreski račun kako biste umanjili potencijalnu kaznu.

Ako poreski obveznik ove godine ne izvrši potrebnu kvartalnu uplatu, može biti naplaćena kazna kasnije. Rok za uplatu procenjenih poreza za drugi kvartal bio je ponedeljak, 17. juna, a za treći kvartal je 16. septembra.

Međutim, uplata do roka za prvi kvartal 15. aprila mogla bi pomoći u smanjenju bilo kakvih finansijskih obaveza prema državi – i mogla bi ih potpuno eliminisati.

Najbrži način da se izvrši kvartalna uplata, prema IRS-u, je elektronski korišćenjem alata pod nazivom Direct Pay. Poreski obveznici mogu unapred zakazati uplatu.

FOX32 Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0