Intervju – Šef Živko Radojčić – pobednik popularnog TV takmičenja „Chopped”

Intervju – Šef Živko Radojčić – pobednik popularnog TV takmičenja „Chopped”

Upoznajte Gordanu Draganić, mladu srpsku umetnicu iz Čikaga!
Upoznajte “Rođaka iz Amerike” – Aleksandar iz Nju Džersija, nova zvezda socijalnih mreža!
Intervju: Aleksandar Pejić – autor prvog balkanskog podkasta u Americi

Živko Radojčić je srpski šef koji već nekoliko godina živi i radi u Njujorku. U nedavno emitovanoj epizodi popularne emisije Chopped, Živko je pobedio i osvojio nagradu u visini od 10 000 dolara. Emisija Chopped je jedna od najpoznatijih američka emisija o kulinarstvu koju su kreirali Michael Krupat, Dave Noll i Linda Lea.

Živko potiče iz porodice koja se već generacijama bavi ugostiteljsvom, i kako kaže nije imao dilemu čime će se baviti u budućnosti.

“Potičem iz porodice koja se generacijama bavila ugostiteljsvom, od moje pra-pra bake do mene. Od malena me je zanimalo da se motam po kuhinji, pa je prirodno došlo da prvo upišem srednju ugostiteljsku školu na Zelenom Vencu a zatim i Visoku Hotelijersku  školu u Beogradu.
Pored moje uže porodice veliki uticaj na moj rad, odnos prema radu i disciplinu imali su i moji kumovi. Moj kum Mića
je bio direktor hrane i pića od otvaranja hotel Interkontinental u Beogradu pa sve do penzije (preko 20 godina)
Tetka Dubravka je bila šef poslasticarnice i bisko sarađivala sa Josipom Brozom Titom kao i sa njegovom ženom Jovankom.

karadjordjevici chicago glasnik

Sef Živko sa NjKV Aleksandrom i princezom Katarinom Karađorđević.

Nakon nekoliko godina rada u restoranima u Srbiji, Živko se odlučio za odlazak i rad u inostranstvu. Opredelio se za Ameriku ali put nije bio nimalo lak.

“Nakon par godina rada u beogradskim restoranima i gledajući vrhunske kuvare putem interneta,  odlučio sam se da oprobam sreću preko okeana, u Americi. Moja prva stanica u SAD, bio je Long Branch u Nju Džersiju,  gde sam radio u hotelu pet meseci i imao priliku da raznolikom osoblju hotela prezentujem specijalite srpske kuhinje. 
Nakon isteka ugovora bilo mi je jasno bilo da imam samo dve opcije: da se vratim za Srbiju ili da produžim vizu i da se preselim i okušam sreću u najvećem gradu u Americi, Njujorku.”, kaže Živko.

Međutim, bez obzira na veliko iskustvo i znanje put do posla u Njujorku nije bio nimalo lak.

Put nije bio nimalo lak, tražio sam posao i nikako nisam uspevao da ga nađem, šetajući i obilazeći restorane nailazio sam na svakakve odgovore. Na kraju jednog od tih dana ušao sam u jedan fini Francuski bistro. Razgovor sa šefom koji je radio u Parizu prošao je odlično, dobio sam njegovo obećanje da ce me zvati sutra. Proveo sam dva dana u iščekivanju i ništa, nije bilo poziva. Rešio sam da opet odem do restorana i da potražim objašnjenje. Na moju sreću, sačekao me je sa oduševljenjem i rečenicom da je izgubio moj rezime i da zato nije mogao da se javi. Od njega sam naucio šta je i koliko je kompleksna francuska kuhinja i koliko su detalji bitni.

Šef Živko je čest gost popularnih kulinarskih emisija.

Nakon pronalaženja prvog posla sve je išlo znatno lakše. Živko je za sledeću stanica izabrao jedan japanski restoran gde je morao da krene od nule.

Sledeća stepenica mi je bila japanski restoran koji je u to vreme imao 4 New York Times zvezdice i važio za jedan od najboljih na Uper East Side-u. Krenuo sam opet od nule, sve dok nisam dogurao do riblje stanice. Svaki dan sam spremao i filetirao drugu ribu, spremao razne fondove od jastoga,riba i školjki. Nakon toga sam radio u koreanskom Mišelin Star restoranu gde sam bio jedini belac i gde sam naišao na jedan veliki kulturoloski šok. Naučio sam dosta njihovih tradicionalnih jela na moderniji nacin, pravio kim chi sa šefom i razne druge specijalitete i shvatio kolkoliko Korejci imaju veliko strahopostovanje za svog nadređenog i starijeg od sebe.

sef zivko radojcic chicago glasnik

Najveći uticaj na moju karijeru imao je sef Terrance Brennan koji je bio šef sa 2 Mišelinove zvezdice i koji je svoje znanje sticao u najboljim francuskim restoranima. Mogu slobodno da kažem da i posle par godina iskustva koje sam stekao, kada sam otišao da radim tamo imao sam utisak kao da radim na svemirskom brodu. Krenuo sam od stanice sa salatama, što je u ovom tipu restorana sasvim normalno kako bi ušao u njihov sistem i naučio sve. Posle dve i po godine dogurao do zamenika sefa i do nivoa gde ja obučavam nove ljude. Radeći sa njim sam shvatio koliko je važno znati karakteristike namirnica i koje su namirnice u sezoni kao i kako izvući maksimum iz njih, ali i razne savremene tehnike koje do tada sam viđao jedva po internetu. Jedna reč koja opisuje ovakve restorane jeste perfekcionizam u svemu.

Nakon iskustava sa Mišelin Star iskustava Živko je gotovo četiri godine sam vodio tri restorana na Upper West Side-u, sve dok se nas nije zadesila  pandemija koronavirusa. Paralaleno sa radom u restoranima razvijao je svoj novi koncept, večere na temu balkanske kuhinje.

Pored restorana sa mojim dugogodišnjim prijateljem Zoranom Matkovićem, radio sam na svom novom projektu. Širom Njujorka organizovao sam večere na temu Moderne Balkanske kuhinje. To je moja dugogodišnja ideja, ali i posledica rada u raznovrsnim restoranima. Došao sam do toga da se treba vratiti korenima i da mi balkanci više treba da cenimo to što imamo a ne uvek da gledamo kako su svi oko nas bolji.

Ime Loza Modern Balkan Cuisine je doslo kao savršeni spoj moje tradicije, loze koja vezuje sve balkanske zemlje i isto tako lozove rakije koja je jedna od najstarijih rakija sa našeg područja. Ljudi su mogli da uzivaju u 5 kurseva sa uparivanjem vina sa našeg podneblja.

Nakon što su ga producenti popularnog programa “Chopped” podstakli da popuni aplikaciju Živko je uspeo da pobedi i osvoji vrednu nagradu. U svakoj epizodi emsije “Chopped”, četiri kuvara se takmiče u pripremi jela u koja moraju da uključe neobične, zadate namirnice, a ocenjuje ih tročlani žiri. Za svako jelo imaju maksimalno pola sata vremena, i moraju da budu domišljati i brzi.

„Kada sam došao u Ameriku gledao sam prve sezone te emisije “Chopped” i “Iron Chef”, tako da mi je bilo vrlo zanimljivo da učestvujem i takmičim se u ovom programu. Emisija je bila snimljena znatno ranije, ali je kasnila zbog pandemije koronavirusa. Bilo mi je jako teško da držim jezik na zubima, ali na kraju je to bilo slatko, pošto smo imali okupljanje gde smo svi zajedno gledali, četrdesetak ljudi, prijatelja, porodice. Bilo je zanimljivo jer niko nije znao šta će da se desi. Mogli su da pretpostave, možda, ali nisu znali.”

Živkovi planovi za budućnost vezani su restoran i kuvanje.

Sanjam da otvorim svoj restoran, koji će da predstavi i postavi balkansku kuhinju na mapu i da mi pruži mogućnost da prezentujem našu hranu na najbolji mogući način.

COMMENTS

WORDPRESS: 0