Inflacija pada, ali ne i vaš račun za električnu energiju. Evo zašto

Inflacija pada, ali ne i vaš račun za električnu energiju. Evo zašto

DL Freight INC Safety Consulting
Putnici koji dolaze u Ameriku iz inostranstva moraće u karantin
Pomozimo Sofiji da se izleči od leukemije

Iako se inflacija stalno smanjiva od vrhunca u junu prošle godine, troškovi električne energije nastavljaju da rastu. Prema Upravi za energetske informacije (EIA), uobičajeni račun za struju će ovog leta porasti za oko 2% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlog za ovaj rast leži u zaostajanju smanjenja veleprodajnih cena električne energije koje se prenose na krajnje potrošače.

Iako su veleprodajne cene električne energije opale, to se još uvek nije odrazilo na maloprodajne cene koje stanovnici vide na svojim mesečnim računima za struju. Prema EIA, niži troškovi veleprodaje možda neće biti vidljivi u maloprodajnim cenama sve do kasnije ove godine ili čak 2024. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama, većina električne energije, oko 40%, proizvodi se sagorevanjem prirodnog gasa. Cena prirodnog gasa dostigla je prošle jeseni 14-godišnji maksimum pre nego što je početkom 2023. godine opala. Ovo je prouzrokovalo nejednaku situaciju u kojoj potrošači primećuju pad cena benzina, ali ne i električne energije.

Mark Wolfe, izvršni direktor Nacionalnog udruženja direktora za pomoć u energetici, objašnjava da mnoge kompanije kupuju prirodni gas tokom jeseni i pokušavaju ga distribuirati tokom vremena kako bi potrošači izbegli nagli skok cena. Međutim, ovo može biti zbunjujuće za potrošače koji se pitaju zašto još uvek plaćaju više novca za struju i toplotu, uprkos padu cena benzina.

Osim cene goriva, troškovi komunalija za rad i održavanje takođe nastavljaju da rastu. Komunalne kompanije moraju obnoviti svoje mreže, što je skup proces. Oko polovine cene električne energije koju potrošači plaćaju čine troškovi žica. Čak i ako cena prirodnog gasa padne, to ne znači da će se ta smanjenja automatski preneti na potrošače.

Stručnjaci ističu da će troškovi električne energije ostati relativno visoki u bliskoj budućnosti zbog potrebe za zamenom starih mreža i unapređenja infrastrukture kako bi se prilagodili većem broju električnih vozila i većem korišćenju solarnih i vetroenergetskih izvora. Mnogi delovi elektroenergetske mreže izgrađeni su pre nekoliko decenija i dostigli su svoj životni vek. Zamena ovih delova zahteva značajna finansijska ulaganja.

Cene električne energije variraju širom države, pri čemu je prosečna cena električne energije u Novoj Engleskoj dvostruko veća od cene najjeftinijeg regiona, zapadnih planina. Prema predviđanjima EIA, stanovnici Nove Engleske će ovog leta videti tipičan mesečni račun od oko 180 dolara, što je za 14 dolara više nego prošle godine. Na jugoistoku se, s druge strane, očekuje blagi pad mesečnih računa, na oko 187 dolara, što je 8 dolara manje nego prošle godine, zbog očekivanog hladnijeg leta u tom regionu.

Važno je napomenuti da je vreme veliki faktor neizvesnosti u ovim prognozama. Ako temperature budu znatno više nego što se očekivalo, domaćinstva će se verovatno suočiti sa višim računima za struju, posebno u južnim državama. EIA upozorava da je vremenski faktor bitan element koji utiče na krajnje cene električne energije.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0