Inflacija je porasla za 7% na godišnjem nivou – Evo šta je sve poskupelo u 2021. godini

Inflacija je porasla za 7% na godišnjem nivou – Evo šta je sve poskupelo u 2021. godini

Svaki treći Amerikanac hapšen pre 23. godine, više od 100 miliona ima krivični dosije
– 33 stepena: Ovo je bio najhladniji dan u istoriji Čikaga
Šta da uradite ako imigracioni agenti zatraže vaše elektronske uređaje na ulasku u SAD?

Amerika ima problem sa inflacijom. Decembarski CPI izveštaj o inflaciji pokazuje da novčanici potrošača i dalje snose teret nekih od najvećih inflacija u godinama.

Cene u decembru su porasle za 0,5%, navode podaci Zavoda za statistiku rada. I dok je to niži skok od povećanja od 0,8% u novembru, nema mnogo razloga za uzbuđenje; cena roba i usluga je porasla za 7% od decembra 2020.godine, što predstavlja najveću stopu inflacije od 1982.godine.

Uobičajene kupovine u domaćinstvu – od hrane i odeće do benzina – znatno su skuplje nego pre godinu dana. Ono što su Federalne rezerve nekada smatrale „prolaznom“ inflacijom, sada se zadržava mnogo duže nego što se očekivalo – a Amerikanci i dalje osećaju bol u novčaniku.

Predmeti koji su skuplji zbog inflacije

Ove stavke su zabeležile neke od najvećih dobitaka u poslednjih 12 meseci:

  • Meso, živina, riba i jaja: povećanje od 12,5%
  • Voće i povrće: povećanje od 5%
  • Struja: povećanje od 6,3%
  • Nameštaj i posteljina: povećanje od 13,8%
  • Ženske haljine: povećanje od 8%
  • Nakit i satovi: povećanje od 7,2%
  • Zakupnina primarnog stanovanja: povećanje od 3,3%

Stvari poput benzina i avionskih karata su zabeležile ogromna povećanja cena tokom prošle godine, delom zbog smanjenih cena usled nedostatka tražnje na početku pandemije (na primer, korišćeni automobili i kamioni su porasli za 37,3% od decembra 2020.godine do decembra 2021.godine).

Povećanje cena je u celoj naciji, sa malom razlikom između regiona. CPI izveštaj otkriva da je Srednji zapad zabeležio povećanje cena od 7,5% tokom godine, dok je jug bio odmah iza nejga sa povećanjem od 7,4%.

Kada potrošači mogu očekivati olakšanje od visoke inflacije?

Inflacija je prvi put postala problem u proleće 2021.godine, kada je nacija izašla iz strogih protokola zbog virusa Covid 19. Mešavina oporavka potražnje, problema u lancu snabdevanja i nedostatka radne snage počela je da gura cene naviše – ali one tek treba da prestanu da rastu.

Federalne razerve su osmislile plan za obuzdavanje viših cena kupovinom manjeg broja obveznica tokom vremena i sprovođenjem tri povećanja kamatnih stopa u 2022.godini. Ranije ove nedelje, predsednik Federalnih rezervi Jerome Powell je rekao Kongresu da je Centralna banka spremna da ubrza ta povećanja ako je neophodno, za suzbijanje inflacije.

Međutim, neki ekonomisti smatraju da akcija možda neće biti dovoljna da donese olakšanje. Postoje dva dodatna krivca koja nastavljaju da podižu cene – uska grla u lancu snabdevanja i fiskalna potrošnja (novac koji je potrošila vlada) – a Federalne rezerve nemaju nikakvu kontrolu nad njima.

Kongres nastavlja da se bori oko plana socijalne potrošnje od 1,7 biliona dolara – iako bi ga decembarski podaci o inflaciji mogli poremetiti – a neki stručnjaci upozoravaju da bi mogle proći godine dok se kriza lanaca snabdevanja u svetu konačno ne reši.

Ankete pokazuju da inflacija postaje veća briga Amerikanaca od pandemije. Kada će početi da jenjava, još se ne zna.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0