Illinois Tollway: Uzbuna zbog SMS prevara sa neplaćenim taksama

Illinois Tollway: Uzbuna zbog SMS prevara sa neplaćenim taksama

Navy Pier – Najposećenija destinacija u Čikagu!
Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama
Gradonačelnica Čikaga predstavila nove mere za proslavu “Noći veštica”

Tokom prošle nedelje, nekoliko stanovnika prijavilo je da su primili SMS poruku o neplaćenim taksama.

Autori poruke tvrde da “vaše vozilo ima neplaćeni račun za taksu”, a vozači se pozivaju da kliknu na link radi “izmirenja vašeg duga”.

Ove poruke dolaze od “Illinois Toll way” što je indikacija da je reč o prevari, kako tvrdi stvarna Illinois Tollway.

“Illinois Tollway savetuje I-PASS korisnicima da ignorišu poruke koje dobijaju na svoje telefone od ‘Illinois toll way’ o specifičnom iznosu neplaćene takse. Ukoliko dobijete ovakvu poruku, proverite svoj račun online na www.illinoistollway.com ili pozovite naš centar za korisničku podršku na 1-800-UC-IPASS”, navodi se na sajtu agencije.

Agencija upozorava sve koji dobiju ovakve poruke da “obrišu bilo koji SMS koji dobiju u vezi sa neplaćenim iznosom takse”.

Poruke su slične onima koje su izazvale upozorenje od Illinois Tollway ranije ove godine.

U martu su pojedinci na društvenim mrežama prijavili da su dobili SMS poruke sa brojeva iz drugih država, tvrdeći da duguju neplaćene takse. Illinois Tollway je potvrdio da su ove poruke, usmerene na I-PASS korisnike, bile povezane sa prevarantskim aktivnostima.

“Illinois Tollway je ovog vikenda odmah sarađivao sa Illinois Department of Innovation and Technology i nadležnim federalnim vlastima kako bi uklonili lažni sajt odgovoran za poruke poslate nekim I-PASS korisnicima”, izjavio je portparol Illinois Tollway-a.

Evo šta treba da uradite i koja pitanja da postavite ako ste primili sličnu poruku, prema savetima Tollway-a:

ŠTA TREBA URADITI
Kada prepoznate poruku, ne klikćite na linkove ili priloge.
Obrišite email poruku iz Inbox-a i zatim je izbrišite i iz foldera sa obrisanim stavkama kako biste izbegli slučajno pristupanje sajtovima na koje se linkovi odnose.
Prosledite sumnjive email poruke koje izgledaju kao da su od Illinois Tollway-a na info@getipass.com.

ŠTA DA TRAŽITE
Zahteva li lične informacije: Mnoge phishing email poruke traže lične informacije kao što su informacije o kreditnoj kartici ili računu, lozinke, itd. Legitimni emailovi nikada neće tražiti da izvršite promene u vezi sa sigurnošću vašeg naloga ili slati emailove za prikupljanje korisničkih imena, lozinki, email adresa ili drugih ličnih informacija putem emaila.
Izgled zvaničnog pošiljaoca: Linija “Od” može uključivati email adresu koja izgleda legitimno.
Lažni zahtevi: Mnoge email poruke prave lažne tvrdnje o statusu vašeg naloga i traže da ažurirate ili potvrdite svoj nalog klikom na ugrađeni link u emailu. Neki takođe mogu uključivati lažan osećaj hitnosti i tvrditi da će vaš nalog biti u opasnosti ako se odmah ne ažurira.
Lažni linkovi: Mnoge email poruke uključuju linkove koji izgledaju validno, ali vas vode na lažne sajtove. Nikada ne klikćite na ove linkove jer URL (adresa web stranice) može izgledati legitimno, ali može prikazati drugačiju URL adresu kada pređete mišem preko linka.
Prilozi: Nikada ne klikćite na priloge jer mogu dovesti do preuzimanja spyware-a ili virusa.
Pravopis i loša gramatika: Mnoge email poruke sadrže greške u kucanju i lošu gramatiku u sadržaju.
Prevaranti koriste grafike u email porukama koje izgledaju povezane sa legitimnim sajtovima, ali vas zapravo vode do lažnih scam sajtova.

NBC5 Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0