Illinois će postati prva savezna država u SAD koja će ukinuti kauciju

Illinois će postati prva savezna država u SAD koja će ukinuti kauciju

25 stvari koje sigurno niste znali o gradu Čikagu
Bajden planira prvo veliko povećanje federalnog poreza od 1993. godine
USCIS privremeno odustao od odluke da otpusti dve trećine zaposlenih

Nakon što je Vrhovni sud države Illinois potvrdio deo kontroverznog SAFE-T zakona o fer suđenju u utorak, država Illinois će postati prva savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama koja će ukinuti kauciju (gotovinsko jemstvo). Ali kada će nove procedure jemstva početi i kako će funkcionisati?

Evo šta znamo:

Šta je navedeno u odluci Vrhovnog suda Illinoisa? Sud je saopštio u svojoj odluci od 5 prema 2 da utvrđivanje ustavnosti Zakona o fer suđenju “nije lak zadatak”.

“Sud je zaključio da ustav Illinoisa iz 1970. godine ne nalaže da je novčano jemstvo jedini način da se osigura da optuženi za krivična dela prisustvuju suđenjima ili da se zaštiti javnost”, saopštio je sud. “Naš ustav stvara ravnotežu između individualnih prava optuženih i individualnih prava žrtava zločina. Odredbe o privremenom puštanju na slobodu koje su navedene u zakonu usklađene su sa tom ravnotežom. Iz navedenih razloga, mi poništavamo odluku okružnog suda kojom je presuđeno u korist tužilaca.”

Ukinuće gotovinskog jemstva trebalo je stupiti na snagu 1. januara, ali je bilo odloženo dok je Vrhovni sud razmotrio žalbu podnetu od strane kancelarije državnog tužioca Kvaume Raoula nakon ranije odluke sudije okružnog suda u okrugu Kankakee, koji je smatrao da je to ustavno sporno.

Kada će gotovinsko jemstvo biti ukinuto?Prema odluci suda ukidanje gotovinskog jemstva u Illinoisu stupiće na snagu 60 dana nakon odluke. To znači da će to biti 18. septembar.

Tada se očekuje da okružni sudovi u državi počnu da primenjuju odredbe SAFE-T zakona.

“Odlukom suda danas, ukidanje gotovinskog jemstva uskoro će stupiti na snagu. Ostali delovi zakona, koje tužioci nisu osporavali, takođe ostaju na snazi i imajuće pozitivan uticaj u državi”, izjavio je Raoul. “To uključuje ovlašćenje mog kabineta da sprovodi istrage obrazaca i praksi kršenja građanskih prava od strane organa reda i poboljšanja procesa sertifikacije policijskih službenika kojim se postiže jedinstvenost za odeljenja širom države, promoviše profesionalnost u sprovođenju zakona i povećava transparentnost.”

Kako će to funkcionisati? Prema prvobitnim odredbama zakona, kako je usvojenih od strane Generalne skupštine, država će dozvoliti sudijama da utvrde da li osobe optužene za određeni set teških krivičnih dela i nasilnih prekršaja predstavljaju rizik za druge ili za zajednicu u celini. Sudije će takođe biti pozvane da utvrde da li optuženi predstavlja rizik od bekstva ako bude pušten.

Ukoliko sudija donese bilo koju od tih odluka, optuženi može biti zadržan u pritvoru do suđenja. Na početnom spisku tzv. “prisilnih krivičnih dela” koja bi mogla podrazumevati sudijsku diskreciju u vezi s pritvorom pre suđenja su bila ubistvo prvog i drugog stepena, predatorski krivični seksualni napad, razbojništvo, provala, provale u stambene objekte, teško izazivanje požara, otmica, teško nanoš

COMMENTS

WORDPRESS: 0