Ilinois: Mlađi od 18 godina verovatno neće primati rane doze vakcine

Ilinois: Mlađi od 18 godina verovatno neće primati rane doze vakcine

Prva tura Covid 19 vakcina stigla u Čikago
14 najboljih muzeja u Čikagu koje morate da posetite
Novi ledeni talas doneće „mnogo hladnije“ vreme u Čikagu sledeće nedelje

Preliminarne doze vakcine protiv koronavirusa verovatno neće biti dostupne za osobe mlađe od 18 godina, saopštili su u petak iz Ministarstva Zdravlja Ilinoisa.

U ovom trenutku znamo da vakcina može biti za osobe od 18 godina i starije“, rekao je direktor odeljenja za javno zdravlje Ilinoisa, Ngozi Ezike. „Dakle, u planu ima još mnogo neutvrđenih delova.

Ako se vakcine pokažu sigurnim i efikasnim, osobe mlađe od 18 godina mogu ih primiti u drugoj polovini naredne godine.

Mislim da to nećemo videti u prvoj polovini naredne godine“, rekao je tokom intervjua na MSNBC. Dodao je da deca i dalje mogu dobiti vakcinu pre jesenjeg semestra. „Moramo da vidimo kako napreduju studije i da imamo sve podatke kako bismo bili sigurni da su vakcine bezbedne i efikasne.

Vakcina se ne može distribuirati deci sve dok nije strogo testirana na deci u kliničkim ispitivanjima.

Fajzer, koji je Upravi za hranu i lekove podneo zahtev za hitnu upotrebu za svoju vakcinu, već testira decu od 12 i više godina.

Izvršni direktor Moderne S. Bancel rekao je u ponedeljak da kompanija očekuje da će svoju vakcinu testirati na deci. Najpre će se testirati uzrast od 11 do 17 godina do kraja godine. Dodao je da testiranje na deci mlađoj od 11 godina započinje tek sledeće godine.

Izvor: NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0