Ilinois menja državnu zastavu posle više od sto godina

Ilinois menja državnu zastavu posle više od sto godina

USCIS: Imigranti će od sada moći da apliciraju za socijalni broj u okviru aplikacije za zelenu kartu
Novak Đoković je nabolji teniser svih vremena! Osvojio šesti Vimbldon i 20. Grend slem titulu
Šta se dešava kada oba roditelja prijave dete na svoje poreske obrasce?

Državna zastava Ilinoisa nije podlegla promenama više od jednog veka. Međutim, sve se menja zakonom koji je nedavno potpisao guverner Dž.B. Pritzker. Ovim zakonom, nazvanim po godini kada je Ilinois postao država, komisija će biti osnovana kako bi procenila trenutni dizajn državne zastave i razmotrila mogućnost uvodjenja nove.

Zakon je dobio Pritzkerov potpis u avgustu, nakon što ga je odobrila Generalna skupština tokom prolećnog zasedanja. Prva državna zastava Ilinoisa usvojena je davne 1915. godine, a kasnije je pretrpela izmenu u septembru 1969. godine kada je na nju dodata reč “Illinois”.

Pritzker je ovu inicijativu objasnio rečima: “Ilinois je raznolika država koja obuhvata ruralne, urbane i prigradske zajednice. Poznata je po poljoprivredi, snažnoj radnoj snazi, kao dom Abrahamu Linkolnu i mnogim drugim stvarima. Naša trenutna zastava to ne odražava. Došlo je vreme za novu zastavu koja zaista predstavlja našu državu.”

Na čelu komisije biće državni sekretar Ilinoisa. Guverner Pritzker će imenovati troje članova, dok će predsednik Senata imenovati četvoro članova. Lider manjine u Senatu i vođa manjine u Predstavničkom domu će imenovati po četvoro članova.

Prema zakonu, komisija mora da se sastane najkasnije do 1. septembra kako bi odlučila o eventualnom redizajnu zastave. Ukoliko se donese odluka o redizajnu, rok za dostavljanje novih dizajnova je 1. septembar 2024. godine, a očekuje se da će biti predstavljeno čak 10 novih dizajna. Konačni izveštaj o novoj zastavi treba da bude dostavljen do 3. decembra 2024. godine. Ako komisija preporuči usvajanje nove zastave, Generalna skupština će dobiti preporuku o novom dizajnu najkasnije do 3. decembra 2024. godine.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0