Ilinois: Kolektivna tužba protiv Targeta zbog skupljanja podataka o kupcima

Ilinois: Kolektivna tužba protiv Targeta zbog skupljanja podataka o kupcima

Amerika danas obeležava “Dan Zahvalnosti”! Evo šta predstavlja i zbog čega se slavi
Stanje nacije: Sreća Amerikanaca na rekordno niskom nivou
Sve što treba da znate o novom paketu pomoći vrednom 1,9 hiljada milijardi dolara

Podneta je tužba u formi kolektivne akcije protiv kompanije Target, optužujući ovu kompaniju sa sedištem u Minesoti da je prekršila Zakon o privatnosti biometrijskih informacija u Illinoisu, zakon koji zabranjuje kompanijama u Illinoisu da prikupljaju “biometrijske” podatke poput prepoznavanja lica od potrošača bez pismenog pristanka.

Tužba, podneta u sudu okruga Cook, tvrdi da Target-ov sistem nadzora “potajno” prikuplja biometrijske podatke o kupcima bez njihovog znanja.

“Target ne obaveštava kupce o ovoj činjenici pre ulaska u prodavnicu, niti dobija pristanak pre prikupljanja biometrijskih podataka svojih kupaca”, navodi se u tužbi, dodajući da je kompanija opremljena “najnaprednijim” tehnologijama prepoznavanja lica u svojim prodavnicama kao deo mera protiv krađe.

Zakon o privatnosti biometrijskih informacija (BIPA), usvojen 2008. godine, kaže da kompanije u Illinoisu ne smeju prikupljati, čuvati ili deliti “biometrijske podatke”, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otiska prsta, bez prethodnog obaveštavanja i dobijanja ličnog pristanka. Zakon takođe zahteva da kompanije navedu kako će informacije biti zadržane i kada će biti uništene.

Prema tužbi, “napredni sistem elektronskog nadzora” kompanije Target obuhvata rad 14 istražnih centara kao i dve forenzičke laboratorije za “unapređenje video snimaka i analizu otisaka prstiju”. Iako je sistem namenjen otkrivanju lopova, tužba tvrdi da istovremeno beleži lica kupaca svaki put kada ulaze ili izlaze sa imovine.

nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0