Ilinois će aplicirati za program federalne pomoći. Evo kada možete očekivati početak isplate $300

Ilinois će aplicirati za program federalne pomoći. Evo kada možete očekivati početak isplate $300

Kako član vaše porodice van Amerike može dobiti zelenu kartu?
Najčešća pitanja koja vas očekuju tokom intervjua za “Zelenu Kartu”
Kalifornija: Fast food radnici dobijaju minimalac od 20 dolara

Guverner J.B. Pritzker najavio je u sredu da će Ilinois učestvovati u programu federalne pomoći za nezaposlene koja se nudi putem izvršnog memoranduma koji je predsednik Tramp potpisao ranije ovog meseca.

Stanovnici Ilinoisa koji trenutno primaju najmanje 100 dolara nedeljno pomoći za nezaposlene imali bi pravo na dodatnih 300 dolara nedeljno u saveznim naknadama. Samo stanovnici koji su ostali bez posla zbog pandemije koronavirusa imaju pravo da apliciraju za dodatna sredstva, navodi se u saopštenju kancelarije guvernera.

Za novu pomoć stanovnici Ilinoisa neće morati da apliciraju. Oni koji već primaju državnu naknadu za nezaposlene primaće sedmične isplate do 300 dolara retroaktivno do 1. avgusta, ukoliko učešće Ilinoisa u programu odobri savezna vlada, navodi se u saopštenju. Dodatno finansiranje pomoći za nezaposlene doći će iz fonda za pomoć u slučajevima katastrofe Federalne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima.

Više od 30 država dobilo je odobrenje za program već od utorka, navodi FEMA. Države među kojima su Arizona, Ajova, Luzijana i Novi Meksiko bile su među prvima koje su dobile sredstva. Arizona je postala prva država koja je počela da isplaćuje naknade 17. avgusta. Nijedna država koja je podnela zahtev za beneficije nije odbijena, saopštila je FEMA.

Kada se očekuje početak isplate pomoći?

Države imaju rok do 10. septembra da podnesu zahtev za LWA. Nakon što FEMA odobri aplikaciju, sredstva će biti dostupna u roku od jednog radnog danu. Ministarstvo rada procenjuje da će državama trebati u proseku tri nedelje da prilagode svoje računarske sisteme i započnu slanje novca.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0